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Dear Mr. Vandygriff: 

You have requested our opinion regarding the voting of general proxies 
by the management of a savings and loan association in favor of a proposed 
merger. You state that the management of a particular savings and loan 
association, composed of savers, borrowers and owners of permanent reserve 
fund stock, has agreed to merge with another savings and loan association. 
You first ask whether savers and borrowers are entitled to vote on the merger 
question. 

Section 10.03 of the Savings & Loan Act, article 852a, V.T.C.S., requires 
that a merger 

be approved by a majority of the total vote the 
members are entitled to cast. 

(Emphasis added). “Member” is defined in the statute as any 

person holding a savings account in an association, or 
owning one or more shares of its Permanent Reserve 
Fund Stock, or borrowing from or assuming or obli- 
gated upon a loan in which an association has an 
interest, or owning property which secures a loan in 
which an association has an interest. The voting rights 
of members shall be as provided in the bylaws of each 
respective association. 
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Section 1.03(10). In the absence of any bylaw provision to the contrary, each 
“member” is entitled to cast one vote by virtue of his membership 

plus an additional vote for each share or fraction thereof of 
the Permanent Reserve Fund Stock of the association, if 
any, owned by such member, and an additional vote for each 
One Hundred Dollars ($100) or fraction thereof of the 
withdrawal value of savings accounts, if any, held by such 
member. 

Section 3.06. Thus, in the situation you pose, each saver and borrower of the 
association is a “member” entitled to one vote plus additional votes as provided in 
section 3.06. 

You next ask whether the management of a savings and loan association may 
vote the existing proxies of a member on a merger question. In the usual instance, 
an association requires that all savers and borrowers execute a general proxy, 
which “continueIs in force from year to year,” unless revoked, pursuant to section 
3.06. A general proxy, however, 

only authorizes the holder to vote on the ordinary affairs of 
the corporation, such as the election of directors, etc., and 
does not authorize such holder to vote on the extraordinary 
matter of consolidating one company with another. 

Fidelity Building & Loan Ass’n v. Thompson, 25 S.W.2d 247, 251 (Tex. Civ. App. - 
Dallas 1930). This case was reversed on other grounds: however, this relevant 
portion of the Civil Appeals opinion was specifically~ approved~ and adopted. 
Fidelity Building & Loan Ass’n v. Thompson, 45 S.W.2d 167 (Tex. Comm’n App. 1932, 
jdgmt adopted). See Fletcher, Corporations 9 2060 (1974 ed). We believe it is clear - 
that the management of a savings and loan association may not vote a member’s 
general proxy to effect a merger with another association. Any attempt to do so 
would be void. Fidelity Building & Loan Ass’n, m, at 251. 

Your final question is whether the Savings & Loan Commissioner may require 
special proxies to vote on a proposed merger. The Commissioner is empowered to 
supervise and regulate savings and loan associations under his jurisdiction in a 
manner which is consistent with the Savings & Loan Act. Article 342-205(d), 
V.T.C.S. The Commissioner is also authorized to see that such associations follow 
the law as provided in section 8.13. Since Fidelity Building & Loan Ass’n v. 
Thompson holds that general proxies may not be voted on a merger question, we 
believe it follows that the Commissioner may require that the management obtain 
from saver and borrower members special proxies authorizing the management to 
vote upon a proposed merger. 
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SUMMARY 

In the absence of a bylaw provision to the contrary, every 
saver and borrower of a savings and loan association is a 
“member” entitled to vote. The management of a savings 
and loan association may not vote a member’s general proxy 
to effect a merger with another association. The Savings & 
Loan Commissioner is authorized to require special proxies 
to vote on a proposed merger. 

APPROVED: 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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