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Dear Mr. Clark: 

The Smith County Auditor has questioned jury-service payments to 
certain jurors who have been repeatedly appointed to serve in justice courts, 
and accordingly you ask: “Is the [repeated] use of the same jurors [in a 
justice court] a violation of Texas Rules of Civil Procedure . . . ?‘I 

Rule 523, Texas Rules of Civil Procedure, states that all rules governing 
the district and county courts shall also govern the justice courts insofar as 
they can be applied, except where otherwise provided by law or by the rules. 
Generally, the Jury Wheel Law governs the selection of jurors in district and 
county courts. See V.T.C.S. arts. 2094 - 2ll8; Tex. R. Civ. P. 223 - 225. - 

That law, however, appears inapplicable to justice court juries. Names 
can be withdrawn from the jury wheel only to compose lists for district court 
and county court panels, and only under the direction of a district or county 
judge. V.T.C.S. arts. 2096, 2101. Cf. Texas Electric Service Company v. 
3, 494 S.W.2d 271 (Tex. Civ. AppT El Paso 1973, writ ref’d n.r.e.1 (illegal 
to use district court panel in county court). 

Since 1876 it has been the statutory duty of a justice of the peace to 
order the sheriff or constable to summon a number of legally qualified jurors 
to attend as a jury whenever there are any jury cases pending for trial. 
V.T.C.S. art. 2413. The sheriff or constable is sworn to select none but 
impartial, sensible, and sober men having the qualifications of jurors under 
the law, and to do hit without bias or favor toward any party. V.T.C.S. art. 
2413. Cf. former article 2106, V.T.C.S. (oath of jury commissioner). - 

A person is a “qualified juror” if the tests of articles 2133 and 2134, 
V.T.C.S., are met. Although article 2133 makes it a qualification that a 
person not have served as a juror in the district court or the county court 
within certain preceding time periods, the statutes do not make prior service 
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as a juror in the justice court a disqualification. In practice, the Code of Criminal 
Procedure contemplates that all cases’ in such courts may be heard by the same 
jurors. Code Crim. Proc. art. 45.25. A justice court juror is disqualified, however, 
if the juror sat as a petit juror in a former trial of the same case or another case 
involving the same questions of fact. V.T.C.S. art. 2134. Cf. Alvarado v. State, 508 
S.W.2d 74 (Tex. Crim. App. 1974) (prior service in district=urt); Man m v. State 
493 S.W.%d 798 (Tex. Crim. App. 1973) (no prior service qua11 matton waived ; .+j 

Natural Gas Pipeline Co. of America v. Mitchell, 440 S.W.2d 415 (Tex. Civ. App. - 
Beaumont 1969, writ ref’d n.r.e.) (use of jurors with prior service not abuse of 
discretion). 

Jurors for jury service in a justice court are summoned orally by the officer, 
V.T.C.S. article 2414, and if they fail to appear, or if the jury is otherwise 
incomplete, the justice may order the officer to summon others. V.T.C.S. article 
2418: Tex. R. Civ. P. 552. Cf. Code Crim. Proc. arts. 45.25. 45.29 (criminal iurv in 
justice court). Juries in ju&e court, thus, are often “picked-up; juries. Cf *St L-1 
Louis Southwestern Ry. Co. of Texas v. York, 252 S.W. 890 (Tex. Civ. App. - 
Beaumont 1923. no writ) (objections to oicked-un iurv in counts court waived). If 
litigants believe the office-r summoning the jury has acted-corruptly, and has 
willingly summoned jurors known to be prejudiced or biased, they may challenge the 
array. Tex. R. Civ. P. 221, 547. Or individual jurors may be challenged for cause. 
Tex. R. Civ. P. 549. Cf. Code Crim. Proc. art. 45.28. But each juror in a justice 
court is entitled to reave not less than five dollars nor more than thirty dollars 
per day for each day or fraction of a day that he serves as a juror or attends court 
in response to the process of the court. V.T.C.S. art. 2122. There are no provisions 
to deny a juror pay because of repeated service. Your question is directed to the 
Rules of Civil Procedure and accordingly we do not address any question which 
might arise in a criminal trial. 

SUMMARY 

The repeated use of the same jurors in a justice court is not 
a per violation of the Texas Rules of Civil Procedure. 

Very truly yours, , 

APPROVED: 

? 
DAVID M. KENDALL, First Assistant 
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C. ROBERT HEATl?,$hirman 
Opinion Committee 
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