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Dear Dr. Smith: 

You ask whether the President of Southwest Texas State University may 
accept a fee for participating in a university-sponsored continuing education 
program. 

The continuing education programs are funded by the persons attending 
them through the payment of a registration fee. Occasionally, members of 
the university’s faculty, staff, and administration are invited to speak at such 
programs for a fee above the salary provided by contract with the university. 
The Board of Regents, Texas State University System, has recently 
promulgated an order authorizing employees of Southwest Texas State to 
participate in continuing education programs for a fee, limiting the amount of 
time that might be devoted to such activities, and requiring the approval of 
the participant’s supervisor. University administrators must use vacation 
time or adjust their working hours for the periods in which they engage in 
these activities. 

You ask whether the President’s receipt of a fee for participation in 
certain seminars violates any of the following provisions: 

1. The standards of conduct of State officers and 
employees contained in section 8 of article 6252-9(b), 
V.T.C.S. 

2. Article V, S 1.q. of the current General 
Appropriations Act. 

3. Prohibitions against dual office holding found in 
article 16, section 40 and article 6252-9a, V.T.C.S. 
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Article 6252-9b declares the policy that no state officer shall have any 
interest which is in substantial conflict with the proper discharge of his duties in 
the public interest. Section 8 of article 6252-9b provides in part: 

(a) No state officer or state employee should accept or 
solicit any gift, favor, or service that might reasonably tend 
to influence him in the discharge of his official duties or 
that he knows or should know is being offered him with the 
intent to influence his official conduct. 

. . . . 

(cl No state officer or state employee should, accept 
other employment or compensation which could reasonably 
be expected to impair his independence of judgment in the 
performance of his official duties. 

The President’s participation in continuing education seminars for compensation 
raises the possibility that these sections will be violated. However, we cannot 
determine as a matter of law whether or not this employment would violate section 
8 of article 6252-9b. That is a fact question, which requires close scrutiny of the 
circumstances of the employment. It is for the Regents to determine, in light of 
the duties of the university president and the policy underlying article 6252-9b. 
See Attorney General Opinions H-696, H-688 (1975). - 

Article V, section 1.q. of the General Appropriations Act provides in part: 

None of the funds appropriated to departments and 
agencies covered in Articles I through IV of this Act shall be 
expended for payment of salary to any person whose 
individual line-item exempt salary is being supplemented 
from other than appropriated funds until a report showing 
the amount and sources of salary being paid from other 
sources has been reported to the Secretary of State and 
Comptroller of Public Accounts. 

General Appropriations Act, Acts 19’77, 65th Leg., ch. 872, at 3141. The President 
of Southwest Texas State receives an individual line item exempt salary and is thus 
subject to this provision. & at 3086. See also Educ. Code 5s 51.002(a)(9), 51.006. 

However, we do not believe that money received for participation in a 
continuing education program constitutes a salary supplement. The Texas Supreme 
Court has noted that “a salary is a fixed compensation for regular work.” Wichita 
County v. Robinson, 276 S.W.2d 509, 513 (Tex. 1954). See also Kolcum v. Bs 
Education of Woodbridge School Dist., 335 A.2d 618, 621(Del.uper. 19751 (salary is 

P. 4893 



Honorable Lee H. Smith - Page 3 (H-1223) 

compensation for official or professional services or regular work)., We believe that 
article V, section 1.q. of the appropriations act concerns the payment of extra 
compensation for performing the regular duties of the position. See Attorney 
General Opinion WW-376 (1958). It does not apply to the receipt of compensation 
for services which constitute no part of employee’s duties. We understand from 
your letter that the President of Southwest Texas State has no duty to participate 
in continuing education seminars and would not usually take part in them. He 
participates only at the request of persons organizing the seminar. Thus, any fees 
received for such participation will not be subject to article V, section 1.q. 

Article 16, section 40 of the Texas Constitution prohibits the holding of more 
than one civil office of emolument at the same time. Article 6252-9a, V.T.C.S., 
concerns circumstances under which nonelective state officers may hold other 
nonelective offices. See Attorney General Opinion H-5 (1973). We do not believe 
the President’s particision in continuing education seminars would violate either 
of these provisions. We have said that a university instructor does not hold a civil 
office of emolument. 
here is intermittent. 

Letter Advisory No. 137 (1977). The employment at issue 
See Letter Advisory No. 63 (1973). Even less than 

employment as a universityinstructor can it be said to constitute a civil office of 
emolument. Thus, without deciding whether the President already holds a civil 
office of emolument, we can conclude that his work in continuing education 
programs would not violate prohibitions against dual office holding. 

Finally, we direct your attention to section 36.08 of the Penal Code, in order 
that you may be alert to insure that none of its provisions regarding pecuniary 
benefits to public servants are violated. 

SUMMARY 

The President of Southwest Texas State University is not 
barred from participation in continuing education programs 
for a fee by article V, section 1.q. of the General 
Appropriations Act, article 16, section 40 of the Constitu- 
tion, or article 6252-9a, V.T.C.S. Whether such partici- 
pation would violate article 6252-9b, V.T.C.S., is a fact 
question for the Regents to resolve. 
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eED: 
/ 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

L&-&iL<~&man 
Opinion Committee ’ 
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