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Dear Mr. Brinkley: 

You have requested our opinion regarding the authority of the State 
Board of Pharmacy to require persons seeking to be licensed under the 
reciprocity provisions of article 4542a, V.T.C.S., to pass a special examin- 
ation. Section 9(c) of that statute, after stating the requirements for a 
license to practice pharmacy, adds the following proviso: 

Provided that the State Board of Pharmacy may, in its 
discretion, upon the payment of an amount, not to 
exceed Two Hundred Fifty Dollars ($250), set by the 
Board, grant a license to practice pharmacy to persons 
who furnish proof that they have been registered as 
such in some other state or territory, and that they are 
of good moral character, provided that such other 
Board in its examination required the same general 
degree of fitness required by this State, and grants the 
same reciprocal privileges to pharmacists of this 
State. 

Section 9(c) clearly authorizes the Board to grant a license to any 
person who fulfills certain specific criteria, and whose original state of 
licensure does likewise. An examination is not among the listed require- 
ments. In Kelly v. Industrial Accident Board, 358 S.W.2d 874 (Tex. Civ. App. 
-Austin 1962, writ ref’d), the court declared that 
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the rules and regulations so enacted by the administrative 
body may not impose additional burdens, conditions or 
restrictions in excess of or inconsistent with the statutory 
provisions. 

358 S. W.2d at 876-77. This office has frequently held that a statutory board is not 
authorized to impose upon its licensees conditions not prescribed by statute. 
Attorney General Opinions H-870 (1976); H-669 (1975); M-1219 (1972); V-964 (1949). 
See State v. Cortez, 333 S.W.2d 839, 841 (Tex. 1960); Board of Insurance 
Commissioners of Texas v. Guardian Life Insurance Co., 180 S.W.2d 906, 908 (Tex. 
1944). In our opinion, the Board of Pharmacy is without authority to require any 
person to take or pass a special examination as a condition of licensing under the 
reciprocity provisions of section 9(c) of article 4542a. 

SUMMARY 

The State Board of Pharmacy is not authorized to require 
any person to take or pass a special examination as a 
condition of licensing under the reciprocity provisions of 
section 9(c) of article 4542a, V.T.C.S. 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 
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