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Dear Mr. League: 

You have asked if article 7044a, V.T.C.S., applies to counties. Article 
7044a provides: 

Section 1. From and after January 1, 1966, all taxing 
authorities which use the services of the county tax 
assessoreollector, either to asses or collect taxes for 
such taxing authority, shall, on or before July 20 of 
each year, notify the county tax assessor-collector 
whose services are to be used by the taxing authority 
of the tax rate for the succeeding taxable year 
adopted by the taxing authority. 

Sec. 2. In the event any taxing authority using the 
services of the county tax assessor-collector for either 
assessing or collecting taxes of the taxing authority 
fails to notify the county tax assessor*ollector of the 
tax rate adopted by the taxing authority, prior to July 
20, as provided in Section 1 of this Act, the tax rate 
for the succeeding year shall be the tax rate for the 
preceding year, rather than the tax rate adopted by 
the taxing authority, and in no event shall a new tax 
rate be in force and effect unless notification of such 
tax rate is furnished the county tax assessor-collector 
prior to July 20 of each year. 

Sec. 3. In compiling the tax roll for a taxing 
authority using the services of the county tax assessor- 
collector, the county tax assessor-collector shall use 
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the rate furnished him by the taxing authority prior to July 
28 of each year, or, in the event the county tax assessor- 
collector has not been furnished a new tax rate, the county 
tax assessor-collector shall use the tax rate adopted for the 
preceding taxable year by the taxing authority. 

Shortly after the statute was enacted in 1965, Attorney General Opinion C- 
647 (1966) indicated that the provisions of the statute are applicable to counties. 
The opinion reasoned that the statute is applicable to “all taxing authorities which 
use the services of the county tax assessor-collector, either to assess or collect 
taxes for such taxing authority” and that since the county is a taxing authority 
which uses the services of the county tax assessorl?ollector, the county is required 
to meet the deadline established in the statute. See also Attorney General 
Opinions H-849 (1976); C-753 (1966); C-701 (19661. 

It is our view that Attorney General Opinion C-647 was not correctly decided. 
That opinion failed to consider the effect of other statutes relating to the time the 
county commissioners court establishes the tax rate. The most relevant statute is 
article 689a-11, V.T.C.S., which provides in part: 

The Commissioners’ Court in each county shall each year 
provide for public hearing on the county budget - which 
hearing shall take place on some date to be named by the 
Commissioners’ Court subsequent to August 15 and prior to 

.the levy of taxes by said Commissioners’ Court. . . . When 
the budget has been finally approved by the Commissioners’ 
Court, the budget, as approved by the court shall be filed 
with the clerk of the county court and taxes levied only in 
accordance therewith. . . . 

The phrase “levy of taxes” and variations thereof can have many different 
meanings, see Amaimo v. Carter, 212 S.W.2d 950 (Tex. Civ. App. - Beaumont 1948, 
writ ref’d n.r.e>; however, in this context, we believe it refers to the establishment 
of the tax rate. Article 689a-11 clearly contemplates that taxes will be levied only 
in accordance with the approved budget. We believe this expresses the intention of 
the legislature that the tax rate should not be established until the county has 
considered and adopted the budget. See Victor v. State 158 S.W.2d 760 (Tex. 
19421 and Cranfill Bros. Oil Co. v. State, 54 S.W.2d 813 Tex. CIV. App. - El Paso -*. 

1932, writ ref’d) which held that an order which does nothing more than to establish 
.the tax rate is a tax levy. 

Statutes which relate to the same subject matter are to be read and 
construed together, and any conflict between their provisions will be harmonized if 
possible. Standard v. Sadler, 383 S.W.2d. 391 (Tex. 19641; State v. Standard Oil Co., 
107 S.W.2d 550 (Tex. 1937); International Service Insurance Co. v. Jackson, 335 
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S.W.2d 420 (Tex. Civ. App. - Austin 1960, writ ref’d n.r.e.). A construction which 
concludes that a statute has impliedly repealed another is to be avoided if at all 
possible. Lasater v. Looez. 217 S.W. 373 (Tex. 1 919); Cole v. State, 170 S.W. 1036 
(Tex. 1914)*x te v. Jackson, 370 S.W.2d 797 (Tex. Civ. App. - Houston 1963) aff’d 
376 S.W.Zd 341(Tex. 1964). this case. we believe the armrooriate construction of 
article 7044a is that it was intended to’apply to the various taxing authorities other 
than the county which utilizes the services of the county tax assessor and that no 
implied repeal of article 689a-ll was intended. See, e.g., V.T.C.S. 1042b, article 
2351a-6; Education Code SS 23.94, 130.121; Water Code SS 51.595, 56.073. 
Accordingly, it is our opinion that the deadline for setting the tax rate established 
by article 7044a does not apply to counties. Attorney General Opinion C-647 is 
overruled. 

SUMMARY 

A county is not required to set its tax rate on or before July 
20. 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

&f&g//&${ 
C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee 
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