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Attorney General 

Honorable George M. Cowden, Chairman Opinion No. H- 1273 
Public Utility Commission of Texas 
7800 Shoal Creek Blvd. Re: Whether Public Utility 
Austin, Texas 18757 Commission has regulatory 

authority over utility pole rental 
agreements between cable tele- 
vision companies and public 
utilities. 

Dear Mr. Cowden: 

You have requested our opinion regarding the authority of the Public 
Utility Commission (hereafter PVC) to regulate pole rental agreements 
between cable television companies and public utilities. The impetus for this 
request arises from recently enacted amendments to the Federal 
Communications Act, 47 U&C. S 224, which empower the Federal 
Communications Commission (hereafter FCC) to regulate the 

rates, terms, and conditions for pole attachments to 
provide that such rates, terms and conditions are just 
and reasonable. . , . 

47 U.S.C. S 224(b). A “pole attachment” is defined as 

any attachment by a cable television system to a pole, 
duct, conduit, or right-of-way owned or controlled by a 
utility. 

47 U.S.C. S 224(a)(4). A “utility” includes 

any person whose rates or charges are regulated by the 
Federal Government or a State and who owns or 
controls poles, ducts, conduits, or rights-of-way used, 
in whole or in part, for wire communication. 

47 U.S.C. S 224(a)(l). 

The statute is inapplicable in all instances in which the “rates, terms, 
and conditions for pole attachments” are regulated by a state. 47 U.S.C. 
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5 224tcXl). If a state provides for such regulation, it must so certify to the FCC, 
and include therein a statement that 

in so regulating such rates, terms, and conditions, the State 
has the authority to consider and does consider the interests 
of the subscribers of cable television services, as well as the 
interests of the consumers of the utility services. 

47 U.S.C. S 224(c)(2). In order to determine whether the PUC should make the 
requisite certification, you ask a number of questions regarding the commission’s 
jurisdiction over the “rates, terms, and conditions” of pole rental agreements. 

Article 1446c, V.T.C.S., the Public Utility Regulatory Act, provides in section 
18: 

Subject to the limitations imposed in this Act, :and for the 
purpose of regulating rates, operations, and servtces so that 
such rates may be just, fair, and reasonable, and the services 
adequate and efficient, the commission shall have exclusive 
original jurisdiction over the business and property of all 
telecommunications utilities in this state. 

Similar jurisdiction over other kinds of utilities is granted in other portions of the 
Act. See art. 1446c, SS 16, 37, 38. The statute defines a “utility” to include, inter 
alia, “any person, corporation, river authority, cooperative corporation, or any 
combination thereof, other than a municipal corporation,” which owns or operates 
for compensation equipment or facilities for: 

. . . . 

(2Xa) the conveyance, transmission, or reception or 
communications over a telephone system; . . . provided . . . 
that nothing in this Act shall be construed to apply to . . . 
communitv antenna television services. . . . 

Section 3(c) (emphasis added). The proviso in section 3(cX2Xa) declares that a 
community television service is not a “utility” as defined in the Act. Since the 
PUC is not empowered to regulate any entity not a “utility,” it is clear that the 
commission has no direct regulatory authority over a cable television company. 

In order to invoke the exclusion of 47 U.S.C. S 224(cXl), a state must certify 
to the FCC not only that it regulates pole rental agreements, but also that it ‘has 
the authority to consider and does consider the interests of the subscribers of cable 
television services” in setting the rates, terms and conditions of such agreements. 
Since the PUC has no direct regulatory authority over cable television companies, 
and may consider the interests of such companies only in the context of their 
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relationships with a regulated utility, we do not believe that the statute may 
reasonably be extended to include the relationship of a cable television company 
with its subscribers. Since, in the matter of pole rental agreements, those 
subscribers have no direct relationship with the regulated utility, we believe the 
PUC lacks the authority to consider their interests. Thus, in our opinion, the PUC 
should not certify to the FCC that it “has the authority to consider and does 
consider the interests of the subscribers of cable television services” in regulating 
the rates, terms and conditions of pole rental agreements. In view of this 
determination, we need not address your other questions. 

SUMMARY 

The Public Utility Commission should not certify to the 
Federal Communications Commission that it “has the 
authority to consider end does consider the interests of the 
subscribers of cable television services” in regulating 
rates, terms and conditions of pole rental agreements. 

._ Very truly yours, 

APPROVED: 

Attorney General of ‘Texas 
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