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Dear Dr. Hoffman: 

You inquire about the authority of the University of Houston Board of 
Regents to promulgate a rule defining “full-time basis” as it appears in a 
provision relating to the Optional Retirement Program. Section 51.353 of the 
Education Code provides that “[aIll faculty members are eligible to 
participate in the optional retirement program,” subject to rules prescribed 
by the governing board of their institution. “Faculty member” is defined as 
follows: 

. . . a person who is employed by an institution of 
higher education on a full-time basis as a member of 
the faculty or staff and whose duties include teaching, 
research, administration, . . . or the performance of 
professional services. . . . 

Educ. Code S 51.352(4) (emphasis added). You wish to know whether the 
Regents may define employment on a “full-time basis” to mean “employment 
for one-half or more of the standard workload at a rate comparable to the 
rate of compensation for other persons employed in similar positions.” You 
note that the Teacher Retirement System (TRS) has adopted the quoted 
standard in its rule defining “full-time” service under section 3.02(a)(3) of the 
Education Code. 

In Attorney General Opinion H-871 (1978) we considered the TRS rule 
and declined to hold it invalid. We found numerous factors supporting its 
validity which are not present in the case of your proposed rule. The TRS 
definition was an administrative construction of long standing, and employees 
had accumulated credit and received benefits under it. When the legislature 
placed the TRS provisions in the Education Code in 1969, it expressly provided 

P. 5050 



President Philip G. Hoffman - Page 2 (H-1277) 

that present members of TRS would continue their membership. Educ. Code S 
3.03(a). In addition, TRS served employees in diverse job classifications with 
various ways of measuring workload. We concluded that the courts would not 
disregard the long-standing administrative construction, particularly in view of the 
legislature’s acquiescence in it. 

However, we stated that we would not have construed the statute in this 
manner. We noted that the courts will disrenard an administrative construction 
which is contrary to the plain meaning of a itatute. See Brown Express, Inc. v. 
Railroad Commission, 415 S.W.2d 394 (Tex. 1967); Eddins-alcher Butane Company 
v. Calvert, 298 S.W.2d 93 (Tex. 1957). The rule you propose is subject to this 
objection. 

The Code Construction Act provides that “[wlords and phrases shall be . . . 
construed according to . . . common usage. ” V.T.C.S. art. 5429b-2, S 2.01. See also -- 
National Life Co. v. Stegall, 169 S.W.2d 155 (Tex. 1943) (words used in statute are 
given ordinary meaning). A dictionary may be consulted to ascertain the meaning 
of a word. Board of Insurance Commissioners v. Duncan, 174 S.W.2d 326 (Tex. Civ. 
App. - Amarillo 1943, writ ref’d). The dictionary defines “full time” as follows: 

employed for or working the amount of time considered 
customary or standard. 

Webster’s Third International Dictionary at 919. ln contrast, “part time” is defined 
as follows: 

employed for or working less than the amount of time 
considered customary or standard. 

Ia, at 1648. In our opinion, a definition of “full time basis” that includes 
employment at half time or less than full time is contrary to the plain meaning of 
the statutory language. In the absence of strong countervailing factors like those 
outlined in Attorney General Opinion H-871, see also V.T.C.S. article 5429b-2, 
section 3.03, we do not believe your administrative definition would be upheld by 
the courts. ln our opinion, you may not adopt the proposed definition of “full-time 
basis.” 

SUMMARY. 

The governing board of an institution of higher education 
may not promulgate a rule defining employment on a “full- 
time basis” in section 51.352(4) of the Education Code to 
mean “employment for one-half or more of the standard 
workload. . . .I’ 
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Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

%L 
DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee ’ 
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