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Dear Mr. Toler: 

You ask whether citizens summoned into service as a special police 
force by a mayor pursuant to article 995, V.T.C.S., are subject to the 
requirements of article 4413(29aa), V.T.C.S., a statute relating to minimum 
physical, mental, moral and educational standards for law enforcement 
officers. Article 995, enacted more than one hundred years ago, provides: 

Whenever the mayor deems it necessary, in order to 
enforce the laws of the city, or to avert danger, or to 
protect life or property, in case of riot or any outbreak 
or calamity or public disturbance, or when he has 
reason to fear any serious violation of law or order, or 
anv outbreak or anv other danaer to said city, or the 
inhabitants thereof, he shall summon into se&ice as a 
yecial police force, all or as many of the citizens as 
in his judgment may be necessary. Such summons may 
be bv proclamation or other order addressed to the 
citiz& generally, or those of any ward of the city, or 
subdivision thereof, or may be by personal notification. 
Such special police force while in service, shall be 
subject to the orders of the mayor, shall perform such 
duties as he may require, and shall have the same 
power while on duty as the regular police force of said 
city. 

(Emphasis added). Acts 1875, 14th Leg., 2d Session, ch. C, at 119. 

If such persons must meet article 4413(29aa) requirements, then others 
similarly situated must meet them, too. Article 995 applies only to general 
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law cities, but some home rule cities have included similar provisions in their 
charters. Attorney General Opinion M-246 (1968). Moreover, article 2.14, Code of 
Criminal Procedure, provides that police officers meeting resistance may also 
“summon a sufficient number of citizens to overcome the resistance.” All persons 
summoned by the officer are bound to obey, and if they do not obey are required to 
be reported to the appropriate prosecuting attorney. Code Crim. Proc. arts. 2.15, 
2.14. Before the new Penal Code was adopted in 1973, a failure or refusal to aid a 
magistrate or officer in the performance of his duty (e.g., a refusal to respond to 
an article 995 summons) when he was lawfully required to do so was made subject 
to a one hundred dollar fine by former Penal Code article 348. 

Article 4413(29aa!, V.T.C.S., creates the Commission on Law Enforcement 
Officer Standards and Education and empowers it, among other things, to certify 
persons as being qualified to be “peace officers” designated by article 2.12, Code of 
Criminal Procedure. According to this legislative act, unless persons appointed as 
peace officers within the meaning of the Act have been so certified, they commit a 
crime by accepting the appointment. V.T.C.S. art. 4413(29aa), SS 2(c), 2(h), 6(b), 
6(c), 6(e). This statute was enacted in 1965 while former Penal Code article 348 
was still in force. 

Thus, the Legislature placed the citizens of this state in a legal dilemma in 
1965 if, when it enacted the law creating the Commission it intended that article 
4413f29aa) apply to citizens summoned as a special police force by a mayor, or 
summoned by a police officer to aid him. As the law would stand in that event, 
citizens who failed for any reason to obey such an order could have been guilty 
before 1973 of a crime under former Penal Code section 348; however, if they 
obeyed without first being certified by the Commission, they could have been guilty 
of a different crime under article 4413(29aa). We do not believe such was the 
legislative intent. See Polke v. State, 118 S.W.2d 793 (Tex. Crim. App. 1938). - 

Statutes that deal with the same general subject are considered in pari 
materia and are to be read together, harmonizing conflicts if possible. 

7-Y Houston Ind. School Dist., 29 S.W.2d 312 (Tex. 1930). The intended thrust o artlc e 
4413(29aa) is revealed by section 2(b) thereof which authorizes the Commission to 

Establish minimum educational, training, physical, mental 
and moral standards for admission to em lo ment as a peace 
officer: (1) in permanent positions, and 2 in temporary or --f-f- 
probationary status. 

(Emphasis added). The authority to certify persons as being “qualified under the 
provisions of this Act” to be peace officers is given immediately afterward in 
section 2(c). We think these provisions reach only persons seeking employment as 
peace officers, and not citizens involuntarily pressed into service as keepers of the 
peace. See Code Crim. Proc. arts. 6.05 (citizens called to aid peace officer!, 8.01, 
8.05 (of?&rs may call for aid). - Cf Code Crim. Proc. arts. 8.08, 8.09 (special 
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constables), art. 45.20 (execution of justice’s warrant); V.T.C.S. art. 998 
(appointment of regular police officer). 

This conclusion is suggested by an analysis of section 2A of article 4413(29aa), 
added to the statute in 1971. That provision authoriies and requires the Commission 
to establish minimum standards for reserve law enforcement officers, distinguish- 
ing between reservists and regularly employed policemen [(including those 
employed in temporary positions or on probationary status); see Attorney General 
Opinions M-282 (1968); WW-997 (196l)l. The statutory authorit- establish a police 
reserve force is article 998a, V.T.C.S., also enacted in 1971. It contained from the 
first a grandfather clause allowing persons previously serving as reserve law 
enforcement officers to serve as reservists until January 1, 1973, without fulfilling 
the minimum standards established by the Commission on Law Enforcement Officer 
Standards and Education. Acts 1971, 62nd Leg., ch. 829, 5 6, at 2532. It was 
apparently the understanding of the Legislature in 1971 that persons not regularly 
employed as policemen, even though serving as reserve law enforcement officers, 
were not subject to the provisions of article 4413(29aa) prior to its amendment. 

This legislative construction is in accord with the apparent thrust of the 
statute, which is to upgrade the responsible effectiveness of regular law 
enforcement personnel by encouraging the development of high standards capable 
of practical local implementation. We do not believe the Legislature intended by 
the enactment of article 4413(29aa) to prevent officers from calling upon citizens 
for aid when the need arises, or to require citizens to decide at their peril whether 
answering the call would be lawful. Cf. Penal Code 5 9.51 (justification for use of 
force). See Weatherford v. State, 21.W. 251 (Tex. Crim. App. 1893) (citizens 
summoneflo aid officers do not act at their own peril). See also Presle v. Ft. 

- Worth & D.C. Ry. Co., 145 S.W. 669 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1912, no writ 
{public policy protects one involuntarily aiding officer). 

Article 4413(29aa) does not expressly refer to article 995 or the power of an 
officer to summon citizens to his aid, but it does contain the following language in 
section 8: 

Except as expressly provided in this Act, nothing herein 
contained shall be deemed to limit the powers, rights, duties 
and responsibilities of municipal or county governments. . . . 

The Commission has interpreted this language as excepting from its jurisdiction 
those citizens summoned into service by a mayor under the powers vested in such 
officers by article 995, V.T.C.S. Cf. Code Crim. Proc. arts.2.10, 2.09 (magistrates). 
Your administrative interpretationof more than a dozen years standing has not 
been repudiated by the Legislature, and it is particularly significant in the light of 
the legislative treatment accorded police reservists in 1971. Cf. V.T.C.S. art. 
998afh). We believe the courts of this state would hold that personsummoned by a 
mayor to constitute a special police force pursuant to article 995 are not subject to 
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the requirements of article 4413(29aa) unless they subsequently become voluntarily 
employed as peace officers. Compare Whatle v. State, 8 S.W.2,d 174 (Tex. Crim. 
App. 1928); Gonzales v. State,-740 (Tex. Crim’:~~~p~i908); Uhr v. Lambert, App. 1928); Gonzales v. State, 110 S.W. 740 Tex. Grim. App. 1908); Uhr v. Lambert, - 

W.2,d 174 (Tex. Grim: 

188 S.W. 946 (Tex. Civ. App. 188 S.W. 946 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1916, no writh Attorney General - San Antonio 1916, no writ); Attorney General 
Opinions H-1002 (1977); M-767 (1971); M-246 (1968); G-5621 (1946). While citizens so 
summoned may be peace officers for other purposes, they are not persons 
“appointed as peace officers” within the meaning of article 4413(29aa). 

While citizens so 
‘--J ;re not persons 
13(29aa). 

SUMMARY SUMMARY 

Persons summoned by a mayor to constitute a special police 
force pursuant to article 995, V.T.C.S., are not subject to 
the requirements of article 4413(29aa) unless they sub- 
sequently become voluntarily employed as peace officers. 

APPROVED: 

General of Texas 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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