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Re: Whether a Board of Re- 
gents may determine that the 
expenditure of University 
auxiliary funds for food and re- 
freshments under certain condi- 
tions is a lawful public purpose. 

Dear Mr. Drain: 

You have requested our opinion regarding the authority of a board of 
regents to determine that the expenditure of University auxiliary and other 
funds for food and refreshments serves a Lawful public purpose. You state 
that the Board of Regents of the Texas State University System has recently 
promulgated the following order: 

The Board of Regents determines that the expendi- 
tures of auxiliary funds for the purchase of food and 
refreshments under the provisions set forth in the Sody 
assists the Universities under its control in carrying 
out their educational functions, serves to promote 
education in the State of Texas, and provides an 
important public purpose; and, accordingly, author&s 
each University in this system to use auxiliary funds 
for the purchase of food and refreshments in accord- 
ance with the provisions set forth in the Rody. 

Body: 

Auxiliary funds may be used to purchase food and 
refreshments at each university in this system under 
the following provisions: 

L AuxiRary funds received by student organizations 
may be used for the purchase of food and 
refreshments if the appropriate responsible ae- 
count manager and the faculty or staff advisor 
determine and certify that such purchase serves 
a legitimate public purpose and furthers the 
educational function of the university. 
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2. Funds raceived as registration fees for continuing eduea- 
tkn conferences seminars, and short courses IllEtYbellSd 
for the purchase of food and refreshments if provfrkns 
therefor have been included in the registration fees, and if 
the appropriate responsible account manager therefor 
determines and certifies that such purchases serves a 
legitimate publk purpose and furthers the educational 
functkn of the university. 

3. Student service fees, receipts from university concessiay 
and other auxiliary funds may be used for the purchase of 
food and refreshments to the extent that such funds have 
been budgeted therefor, if the appropriate responsible 
account manager determines and certifies that such pur- 
chase serves a legitimate public purpose and furthers the 
educatknal function of the university. 

4. Other locally-generated ,kcome and auxiliary funds not 
restricted to Administrative, Education and General Re- 
search, Plant Rxpansion, Loan, Endowment, or Scholarship 
programs may ba used for tha purchase of food and 
refreshments it the appropriate responsible account mana- 
ger and the President of the university, or his desii, 
determine that such purchase serves a legitimate publk 
puytiQand furthers the, educational function of the 

. 

Article 3, section 51 of the Texas Constitution prohibits the grant of public funds “to any 
individual, association of indlvtduals, municipal or other corporations whatsoever. . . .” It 
is of course well established that article 3, section 51 is not contravened so long as the 
expenditure is made for a proper public purpose. See Rullock v. Calvert, 460 S.W.Bd 367 
(Tex. l972)i State v. City of Austin, 331 S.W.2d 737v&x. 1960). You ask whether, in light 
of article.3, secticm 51, the Board of Regents may validly promulgate such sn ader. 

Section 95.01 of the R&cation Code vests 

[the] organkation, control, and management of the state 
university system . . . in the bard of Regents, Texas State 
University System. 

Among other responsibilities conferred on the board by statute is the duty to “purchase 
. . . necessary ~rpplks.~ Section 95.21, Education Code. In our opinion, the legislature, in 
delegating such duties to the board, authorized it to determine whether any particular 
expenditure constitutes a valid public purpose. 
H-257 (1974). 

See Attorney General Gpinkns H-403, 
Of course, there may be other statutory restrictions on certain of the funds 

described in the boardb order, in particular student services f&s, section 54.503(c), 
Education Code, and as to such funds, the board must observe the limitations imposed by 
the relevant statute. See Letter Advisory No. 50 (l973). 
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But although UK- Hard of Regents b Itse.Jf empowered to &t-mine whether the 
axpaaditum of university auxiliary fun& sew- a valid public purpose, it does not IcIlow 
that It may delegate Its authority to make that determination to a *~nsJble aaoount 
mana@ or to a YacuIty cc 6taff advisor. ” h Attorney General GpJnJon H484 Q976), we 
held that the Railroad CommJnsJon was not authorfied by rule to delegate to one of its 
divbion dJrectors unlimited discretionary authority Jn matters JnvoMng expedJted 
processing cc uncontested poceedJnga. The power to delegate authr&y, we said, 

& ths kind of power tit the Legkrhture must expreerly gJve 
the Railroad CommJssion, and . . . Texas courts wouJd not find 
it to exJst by implication. 

Id. It Is therefore our opinion that, while the Board of Regents of the Texas State 
‘isiiiveraity System may itself determine whether a particular expenditure of unJveraJty 
funds constitutes a valid public purpose, it may not by rule delegate that determination to 
any other person. Of ccurse, it may dalegate the authority to determhe Jf specific 
exp~diturea faJJ within objective guidelJnes eatabl&hed by the board. 

SUMMARY 

Althaqh tha Board of Regents of ule Texas State University 
System may itseli determine whether a particular expenditure 
of unJversity funds constitutes a valid public purpose, it may 
not by ruJe delegate that determination to any other person. It 
may aelegate the authority to determine Jf SpecJfic expendi- 
tures fall wJthin objective guidelines established by the board. 

APPROVBD: v 

Sbh4L-Q~ 
DAVID M. KENDALL, First Asmstant 

Opinion Committee 
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