
The Attorney General of Texas 
July 2, 1979 

Honorable Wilhelmina Delco 
Chairman 
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Opinion No. MW-36 

Re: Whether a college professor 
may receive a royalty on a book 
used in the school in which he 
teaches. 

Dear Representative Delco: 

Your predecessor requested our opinion as to whether the Education 
Code prohibits a college instructor or professor from receiving royalties 
from the saie of books used in the school at which he teaches. Section 4.14 
of the Rducation Code provides: 

Any school trustee or teacher who shall ever rkeive 
any commission or rebate on any books used in the 
schools with which he is concerned as trustee or 
teacher shall ,be guilty of a misdemeanor and upon 
conviction shall be fined not less than $50 and not 
more than $100. 

It is questionable whether an author’s “royalty,” defined as 

a share of the product or profit reserved by the owner 
for permitting another the use of his property, 

Alamo National Bank of San Antonio v. Hurd, 485 S.W.Bd 335, 338 (Tex. Civ. 
App. - San Antonio 1972, writ ref’d n.r.e.), is included within the statutory 
prohibition. We need not address that &ue here, however, since we have 
determined that section 4.14 is not applicable to persons who teach at the 
college 1eveL 

Section 4.14 was originally enacted in language virtually identical to 
that of its present form in 1925, as part of the legislation creating and 
defining the duties of the State Textbook Commission. Acts 1925, 39th Leg., 
ch. 176, at 417. The statute required the commission to 

p. 91 

meet . . . for the purpose of considering the 
advisability of continuing or discontinuing, at the 



Honorable Wilhelmina Delco - Page Two (MW-30 1 

expiration of all current contracts, any or all of the State adopted 
textbooks in use in the public schools of Texas, . . . 

Section 4 (emphasis added). It authorized the commission 

to select and adopt a uniform system of textbooks to be used in the 
public free schools of Texas, . . . 

Section 5 (emphasis added). Other portions of the statute required the commission to 
“adopt a multiple list of books for use in the high schools of the State,” and authorized the 
adoption of “supplementary readers ~for the first seven grades,” sections 5, 6. Section 23 
made it a criminal offense for any “school trustee” to 

prevent or aid in preventing the use in any public school in this 
.State of the books or any of them as adopted, . . . 

or for any “teacher in any public school” to “wilfully fail or refuse to use the said books.” 
Section 24, from which section 4.14 of the Education Code is derived, provided: 

No trustee or teacher shall ever receive any commission or rebate 
on any books used in the schools with which he is concerned as such 
trustees or teachers and if any such trustee or teacher shall receive 
or accept any such commission or rebate he shall be guilty of a 
misdemeanor and upon conviction he shall be fined not less than 
fifty dollars and not more than one hundred dollars. 

Finally, section 51 stated that the statute was 

intended to furnish a complete plan for the adoption, purchase, 
distribution and use of free textbooks to be supplied to the public 
free schools of the State. . . . 

added). Section 23 of the 1925 Act was codified as article 293a of the Penal 
Code and section 24 was codified as article 293b. With the enactment of the Education 
Code in 1969, these provisions were transferred thereto, as sections 4.13 and 4.14, 
respectively. 

In our opinion, the 1925 legislation is clearly inapplicable to colleges or universities 
or to persons who teach therein. On the one hand, the statute refers repeatedly to the 
“public free schools,” the “high schools,” the “first seven grades,” and to “school trustees”; 
on the other, it makes no reference whatever to any institution of higher education, either 
singly or collectively. 

Neither do we believe that the enactment of the Education Code in 1969 altered the 
scope of the provision that became section 4.14. Acts 1969, 61st Leg., ch. 889, at 2735. 
Although section 1.04(a) of the Education Codes states that the code applies 
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to sll educational institutions supported either wholly or in part by 
state tax funds unless specifically excluded, 

institutions of higher education, as we have indicated, were never included within the 
scope of section 4.14. In addition, the 1969 enactment did not include the Higher 
Education title, and indeed, section 4 of the statute states that 

except for certain miscellaneous provisions relating to higher 
education in ntles 1 and 2, and the chapter on public junior colleges 
in Title 3, the enactment of the Texas Education Code does not 
affect the statutes of the state relating to higher education. 

We conclude that section 4.14 of the Education Code does not prohibit a college instructor 
or professor from receiving royalties from the sale of books used in the school at which he 
teaches. Of course, a professor’s adoption of any textbook for which he receives a royalty 
should be made only after consideration of the state ethics law, article 6252-94 V.T.C.S., 
and the penal provisions relating to official misconduct, section 39.01, Penal Code. 

SUMMARY 

The Education Code does not prevent a college instructor or 
professor from receiving royalties from the sale of books used in 
the school at which he teaches. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

TED L. HARTLEY 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Rick Gilpin 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMlTTEE 

C. Robert Heath, Chairman 
David B. Brooks 
Rick Gilpin 
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Richard Rafes 
William G Reid 
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