
The Attorney General of Texas 
August 14, 1979 

Mr. Bailey Marshall 
The University Interscholastic League 
Box 8028 - University Station 
Austin, Texas 78712 

Dear Mr. Marshall: 

Opinion No. l-W- 4 3 

Re: Eligibility of foster children 
to participate in interscholastic 
league activities. 

You ask several questions concerning the effect of Senate Bill No. 
1218, enacted by the 66th Legislature, on certain rules of the University 
Interscholastic League @IL). Senate Bill No. 1218 adds the following 
subsection to section 21.031 of the Texas Education Code: 

(e)’ A child placed in foster care by an agency of 
the state or a political subdivision shall be permitted 
to attend the public free schools in the district in 
which the foster parents reside free of any charge to 
the foster parents or the agency. No durational 
residence requirement may be used to prohibit such a 
child from fully participating in any activity 
sponsored by the school district. 

The UIL schedules contests and meets in numerous extracurricular 
activities for its member public schools. Section 21.031(e) prevents school 
districts from complying with any UIL rule which imposes a durational 
residence requirement on participation in school activities under the 
circumstances it describes. 

You ask whether the following UIL eligibility rules are inconsistent 
with section 21.031(e) of the Texas Education Code: 

Sec. 6. Attendance. - A person who has not been a 
bona fide regular attendant in the school unit 
represented for 30 calendar days immediately 
preceding the contest, or since the first day of the 
second week of the current school year; i.e., a pupil 
who enrolls after the first day of the second week, is 
ineligible to participate in a League contest. 

. . . . 
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Sec. 13. Changing Schools. - A pupil changing schools is not 
eligible in League contests, until he has been in attendance at the 
school to which he changes for one year if: a) his parents reside 
outside the school district; or 2) his parents reside outside the 
school attendance zone in school districts with more than one high 
school. 

. . . . 

Sec. 14. One Year Rule. - A pupil who has represented a high 
school (other than his present school) in either football or 
basketball is ineligible, only in the sport or sports (football or 
basketball) in which he participated, for one calendar year in a 
school to which he changes. 

A pupil who has represented his school in the ninth grade in 
either football or basketball will be ineligible only in the sport or 
sports (football or basketball) in the school district to which he 
changes, until he has been in attendance for one year. 

Exception to Section 14: A student who has only one year of 
eligibility remaining may participate in any new school to which he 
may change provided: 1) His parents have a bona fide residence 
within the district to which the student changes; 2) He has a 
release, signed by the superintendent of the district or by his 
delegated administrator, and by the principal and coach of the 
school he previously attended, to the effect that the pupil was not 
recruited and that no undue influence was exerted upon him or his 
family; 3) He is approved by the district executive committee of 
the district to which he is changing. Refusal to release a pupil may 
be reviewed by the receiving district executive committee and this 
committee has the authority to declare the pupil eligible if there is 
no justifiable evidence for denying the release. 

Constitution of The University Interscholastic League, art. VIII. 

Subsection (e) of section 21.031 relates to the placement of a child with foster 
parents residing in the school district or school attendance zone. In our opinion this 
statute reaches durational residency requirements that take a form other than the 
straightforward requirement of physical presence in the district for a set time period. Cf. 
Attorney General Opinion H-1092 (1977) (policy indirectly linking mandatory retirement% 
attainment of a particular age constitutes mandatory retirement policy). We believe the 
statute is designed to apply to students at the time they are placed in a foster home. Thus 
a foster child could not be disqualified from participation in interscholastic activities 
when his placement in the foster home causes him to fail to meet a durational residency 
requirement. On the other hand, a foster child who has been with a family for a period of 
time may be subject to being declared ineligible in the same manner as any other child if 
the family with whom he has been placed moves to a new district. 
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Section 6, the attendance rule, renders ineligible for participation in a League 
contest a person who has not attended the. school for 30 calendar days immediately 
preceding the contest or since the first day of the second week of the school year. A child 
may attend tuition free the public schools in the district where he resides or where his 
parent, guardian, or other person having lawful control of him resides. Educ. Code 
S 21.031(c). Thus, in the usual case, school attendance in a district is based on residence 
there. In our opinion, the attendance rule constitutes a durational residency requirement 
when imposed on foster children whose nonattendance in school results from their 
nonresidence in the district prior to placement with foster parents there. However, it 
would not constitute a durational residency requirement as applied to foster children who 
move into a new school district with their foster parents subsequent to placement with 
them. 

Section 13, which provides a one year waiting period for students changing schools if 
the parents reside outside of the school district or school attendance zone, is clearly a 
durational residency requirement as applied to foster children who change schools upon 
placement with foster parents. However, a foster child who changes schools by moving 
with his foster parents after placement with them would still be subject to section 13. 

Section 14 provides a one year period of ineligibility in football or basketball for a 
student who changes schools after having represented another school in that sport. Like 
the 30 day attendance rule, this rule imposes a durational residency requirement on a 
student who changes schools because he has changed his residence. It may not be applied 
to students who change schools due to placement with foster parents. However, it can be 
imposed upon students who change schools by moving with their parents after placement. 

You also ask whether section 21.031(e) applies to students assigned to foster homes 
by judges. The statute refers to a “child placed in foster care by an agency of the state or 
a political subdivision. . . .‘I In our opinion, “agency of the state” is not confined to 
administrative agencies in the executive branch of government. Cf. Attorney General 
Opinion M-1266 (1972) (distinction between “agency of the state”xd “state agency”). 
Words and phrases in a statute are to be construed according to common usage, unless 
they have acquired a technical or particular meaning. Code Construction Act, V.T.C.S. 
art. 5429b-2, S 2.01. The dictionary defines “agency” as “a person or thing through which 
power is exerted or an end is achieved.” Webster’s Third International Dictionary, at 40. 
A judge exercises part of the judicial power of the state. Tex. Const. art. V, SS 1, 7; see 
Morrow v. Corbin, 62 S.W.2d 641 (Tex. 1933); Kruegel v. Murphy, 126 S.W. 343 (Tex. Civ. 
App. 1910 writ ref’d). Senator Jones, the sponsor of Senate Bill 1218, stated during the 
Senate committee hearing on the bill that it applies to a child who was in a particular 
place not through his own volition but through assignment to a foster home. Tape 
recording, Senate Committee on Education, public hearing April 11, 1979. We believe the 
legislature intended “agency of the state I1 to include all state instrumentalities which 
assign students to foster homes, including the courts. There is precedent in Texas law and 
in cases from other jurisdictions for construing “agency of the state” to include a court. 
The Texas Tort Claims Act includes the following definition: 
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(1) ‘Unit of government’ or ‘units of government’ shall mean the 
State of Texas and all of the several agencies of government which 
collectively constitute the government of the State of Texas, 
specifically including, . . . all . . . courts. . . . 

V.T.C.S. art. 6252-19, S 2(l). See also Amalgamated Meat Cutters and Butcher Workmen 
of North America, Local No. 427, A.F.L. v. Fairlawn Meats, Inc., 353 U.S. 20 (1957) (state 
court is state agency within statute on powers of NLRB); U.S. v. Ste hens 315 F. Supp. 
1008,lOlO (W.D. Okla. 1970) (court is agency or department o dkithin statute 
prohibiting false statements before such agencies). Cf. Murphy v. Mack, 341 So.2d 1006 
(Fla. App. 1977) (sheriff is agency of the state within public employment statute). Section 
21.031(e) applies to students asigned to foster homes by a court. 

Your final questions are as follows: 

Are students assigned by judges from one family home to another 
family home eligible by these rules? 

Are students who are currently living in an orphans home that are 
assigned to a family home, eligible by these rules? 

We believe section 21.031(e) applies at the time of each placement in a foster home, 
without regard to whether the student previously resided in another foster home, in an 
orphans home, or with his own family. 

SUMMARY 

The enactment of section 21.031(e) of the Education Code prevents 
the application to students placed in a foster home of three 
University Interscholastic League rules which impose durational 
residence requirements on them. Section 21.031(e) applies to 
students placed in a foster home by a judge. It applies at the time 
of each placement in a foster home, even when the previous 
residence was another foster home or an orphans home. 

Very truly yours, A 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

TED L. HARTLEY 
Executive Assistant Attorney General 
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Prepared by Susan Garrison 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

C. Bobert Heath, Chairman 
Susan Garrison 
Rick Gilpin 
William G Reid 
David Young 
Bruce Youngblood 

P. 129 


