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Authority of governing board
to change name of statutorily
authorized institutions of higher
education.

Dear Dr. Ashworth:

You inquire about the authority of governing boards and the
Coordinating Board, Texas College and University System, to rename

statutorily authorized institutions of higher education.

The names of the institutions about which you inquire are established
by statute. We believe an administrative body lacks authority to change a
statutorily established name. An administrative agency has only those
powers expressly conferred by statute or implied therefrom. Stauffer v.

City of San Antonio, 344 S.W.2d 158 (Tex. 1961). It may not promuigate rules
that confliet with general law. State v. Jackson, 378 S,W.2d 341 (Tex. 1964);

see also Brown 5_:@1:&3f Inc. v. Rallroad ;:!ommission, 415 S.W.2d 394 (Tex.
1987y Kelly v. Industr ccldent Board, .W.2d 874 (Tex. Civ. App. —
Austin 1555‘, writ rel'd). The legislature has amended the Education Code on
numerous occasions to change the name of a state college or university.
See, e.g., Educ. Code § 87.001 (Tarleton State University); § 87.101 (Prairie
View A&M University); § 104.01 (University System of South Texas); § 113.01
(Texas Eastern University). See also Attorney General Opinions WW-1035
{1981 (name of the "Agricultural and Mechanical College of Texas" may be
changed by act of the legislature and does not require constitutional
amendment); WW—473 (1958) (water control and improvement district may
not change its name). ‘We find no provision expressly authorizing the
Coordinating Board or the Regents of the various colleges and universities to
change the name of an institution under their jurisdiction. Accordingly, the
statutorily established name of a state-supported college or university may
not be changed in the absence of authority granted by the legislature.

SUMMARY

The Coordinating Board and the governing boards of
state-supported colleges and universities may not
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change the legislatively established name of an institution under
- their jurisdietion.

Very truly yours,
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