
The Attorney General of Texas 
October 15, 1979 

Honorable M. L. Brockette 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
201 East Eleventh Street 
Austin, Texas 78701 

Dear Commissioner Brockette: 

Opinion No. MVJ- 6 8 

Re: Whether a school board may 
authorize supplemental compensa- 
tion. 

You have requested our opinion concerning the compensation to be 
paid teachers and other employees of the Fort Worth Independent School 
District. In the first of your two questions you ask: 

Does article 3, section 53 of the Texas Constitution 
prohibit e school district from giving a bonus or 
making salary increases after the commencement of 
the school and fiscal year and after services for such 
year have already been rendered by teachers and 
other employees and their contracts of employment 
performed at least fin part? 

Section 53 provides that the legislature 

shall have no power to grant, or to authorize any 
county or municipal authority to grant, any extra 
compensation, fee or allowance to a public officer, 
agent, servant, or contractor, after service has been 
rendered, or a contract has been entered into, end 
performed in whole or in part. . . . 

This section embraces school districts. Herlingen Ind. Sch. Diit. v. Page, 48 
S.W.2d 983 (Tex. 1932). It is clear that additional compensation may not be 
paid for past services rendered. Empire Gas end Fuel Co. v. State, 47 
S.W.2d 265 (Tex. 1932); Pierson v. Galveston County, 131 S.W.2d 27 (Tex. 
Civ. App. - Austin 1939, no writ). Your question raises en issue of your 
authority to give teachers a salary increase for the remaining portion of .a 
school year for which they are under contract et e lower salary. 

The Port Worth Independent School District has adopted the continuing 
contract basis for employment of teachers. Educ. Code S§ 13.101 - 13Jl6. 
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Under this system, all teachers are to be employed under either a “probationary contract” 
or a “continuing contract.” Educ. Code 5 13.1OL Teachers under a probationary contract 
are employed for a fixed term of less than three years as stated in the contract. Educ. 
Code S 13.102. Teachers under a continuing contract are entitled to continue employment 
with the school district without annual reappointment unlem released fdr reasons stated in 
the statute. Educ. Code SS 13.107, 13.109. AR contracts shall be in writing in the form 
approved by the commissioner of education. Educ. Code S 13.1OL We have been furnished 
with form contracts which provide for an annual salary as authorized by the approved 
salary schedule of the school district. The district approves the salary schedule in its 
annual budget which it generally adopts toward the end of August. Educ. Code SS 23.42 - 
23.45. Thus, the teacher agrees to work for each year at the salary annually approved by 
the district. 

Article III, section 53 expressly prohibits the grant of extra compensation after “a 
contract has been entered into, and performed in whole or in part. . . .” See Devon v. City 
of San Antonio, 443 S.W.2d 598 (Tex. Civ. App. - Waco 1969, writ rep&Shelby County v. 
Gibson, 44 SW. 302 (Tex. Civ. App. 1898, writ ref’d). In the absence of additional 
consideration, the school district may not increase a teacher’s annual compensation under 
the contract once part performance has been rendered The school board may, however, 
renegotiate a contract already performed in part where new consideration passes to the 
district in exchange for new benefits provided. Rhoads Drilling Co. v. Allred, 70 S.W.Bd 
576 (Tex. 1934); Bardiion v. Beard, 430 S.W.Bd 53 ‘(Tex. Civ. App. - Dallas 1968, writ rerd 
n.r.e.); see Educ. Code S 13.ll6. - 

You also ask: 

May a school district make e 1egaJly biding commitment for salary 
increases or supplemental compensation to its employees for future 
school end fiscal years, et a time when the availability of eligible 
funds for such years cannot be determined, and notwithstanding the 
rule which ~provides that e contract calling for expenditures in 
excess of current year funds creates a deficiency debt which is 
beyond the authority of a school district? 

It is the law of this state that school districts may not create deficiency debts. 
Educ. Code S 22.08; National Surety Corp. v. Friendswood Ind Sch. Dist., 433 S.W.2d 690 
(Tex. 1968); Aldine Ind Sch. Dmt. v. Stendley 280 S.W.2d 578, 586 (Tex. 1955); Collier v. 
Peacock, 54 S.W. 1025 (Tex. 1900). The court in Aldine said: 

It has been held for many years that the trustees of 8 school 
district cannot make a contract for the employment of teachers to 
an amount greeter than the school funds belonging to the district 
that year; end that any debt contracted greater than that would be 
8 violation of law, and constitute no claim against the district. . . . 

&et 586. 
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In Collier the court said: 

[Tlhe trustees were not authorized to contract any debt which 
would cause e deficiency in the school fund of the district. In other 
words, they could not contract debts in the employment of teachers 
to an amount greater then the school fund apportioned to that 
district for that scholastic year. This limitation won the power of 
the trustees in makii the contract with the teachers necessarily 
Emits the payment of the debts that might be contracted to the 
amount of the fund which belonged to the district for that yeer, 
and any debt contracted greater than that would be a violation of 
the law, and constitute no claim against the district. 

E et 1026. 

We believe that the board may adopt a policy that salary increases of certain 
amounts will be me& in future years. That action in itself does not obligate any money to 
be expended. The obligation arises only when employment contracts are executed and the 
board’s policy with regard to the salary increases becomes e pert of the employment 
contract and a legally binding commitment. However, such commitment does not create e 
deficiency debt any more than entering into a three year teaching contract which covers 
gearS for which the availability of funds cannot be determined. The board’s obligation to 
grant pay increases is not fixed. School personnel, even though they are under contract to 
wopk, may be released due to the reductions necemary to come within the revenue 
available for any one school vear. Sec. 13.BO(6). The oronosed salarv increases would not 
be a fixed debt-so as to create a deficiency debt. See Charles Scr&er’s Sons v. Marrs, 
262 S.W. 722 (Tex. 1924). - 

SUMMARY 

An independent school district may provide for salary increases for 
teachers and employees for a current school year if it receives 
additional consideration. It may also adopt a policy to provide 
additional salary increases for subsequent years; however, the 
obligation arises only when the contracts are executed 
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