
MARK WHITE 
Attorney General 

The Attorney General of Texas 

October 25, 1979 

Honorable Siy Fred Lacy 
Potter County Auditor 
Potter County Courthouse 
Amarillo, Texas 79101 

Dear Mr. Lacy: 

Opinion No. Mw-77 

Re: Compensation of witnesses as 
experts. 

You advise that two out-of-county private attorneys subpoenaed to 
testify for the prosecution in a Potter County felony csse have submitted to 
your office claims amounting to $l,OOO and $l,400, respectively, as “expert 
witness fees.” The district attorney and county attorney differ on the 
matter, and you have asked this office if such claims can be paid. 

In Texas, the right of witnemes to receive compensation for their 
attendance in court is statutory, and they are entitled only to such fees as 
the statutes prescribe. Attorney General Gpinioit Q-2311 (1940). & 
Summers v. State, 5 Crim. Rep. 365 (Tex. App. 1879). Gut-of-counQ 
witnesses are ordinarily compensated directly by the state rather than by 
the county, although the county may advance the funds that are reasonably 
necessary to enable such witnesses to attend, and later seek reimbursement 
from the state. Code Crim. Proc. ert. 35.27. Gut-of-county witnesses are 
entitkd by the statute to compensation for the reason&e and necessary 
travel and dally living expenses they incur by reason of attendance, not to 
exceed 25 dollars per day for living expenses, and 12 cents per mile for 
travel by personal automobile. In addition, 

the Comptroller of Public Accounts, upon proper 
application by the attorney for the State, shall pay 
such other expenses as may be required by the laws of 
this State or the state from which the attendance of 
the witness is sought. 

Code Crbn. Proc. art. 35.27, S 3. Cf. Code Crim. Proc. arts. 1078, 1080 
(compensation of in-county witneses~ 

An “expert witness,” as the term is normally employed, is one giving 
“expert evidencev - that is, an opinion by a qualified person on facts already 
proved, involving scientific or technical knowledge; and not evidence of 
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thir$?s done cr seen which anvone who had done them or seen them would be competent to 
prove. Allen v. Texas & N.?LR. Co., 70 S.W.2d 758 (Tex. Civ. App. - Waco 1934, writ 
diim’d). See Lan@rd v. State, 63 SW.%d 1027 (Tex. Crim. App. 1933); Adams v. Smith, 
479 S.W.2-90 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1972, no writ). The employment of an expert 
is usuaRy a matter of contract between the expert and the attorney who hkes him as a 
consultant, whether or not he is exPected to testify. Attorney General Opinion 0-23ll 
(1940). Where the Code of Criminal procedure expressly authorizes the payment of 
“expert witness” costs, the expense is recoverable as part of the investigation expense or 
fee allowed the attorney, not as a fee due the witness as a witness. See Code Crii. Proc. - 
art. 26.05. 

There is no Texas statute that authorizes the payment of witness fees to out-of- 
county witnesses, expert or not, in amounts greater than those allowed by article 35.27 of 
the Code of Criminal Procedure. However much experts might be entitled contractually 
to receive for their services as consultants, there is no authority to pay them, as 
witnesses, greater fees tban those paid other witnesses unless the “other expenses” 
prov?sion found in section three of that statute provides it. 

We do not believe the “other expenses” provision was intended to cover those sums 
that an expert might contractually charge as payment for his services as a consultant; we 
think it was intended to cover only those expenses which a statute de&ares mustbepaid 
to compel the attendance of the witness. Gnly such other expenses “as may be required by 
the laws of this State or the state from which the attendance of the witness is sought” are 
authorized to be paid. See Attorney General Opinions EI-125, H-107 (1973). Cf. Code Crim. 
Proc. art. 24.28 (out-ofzte witnesses). 

- 

In our opinion the two claimants are not entitled to rekeive witners fees in amounts 
greater than those allowed by article 35.27 of the Code of Criminal Procedure for travel 
expenses and daily living expenses. Moreover, since the sums due them need not be 
advanced by the county to secure their attendance upon the trial already concluded, their 
sworn applications for payment should be made directJy to the Comptroller of Public 
Accomits, accompanied by the requisite affidavits, and not to your office. We do not pass 
upon any claim the two attorneys may have for services performed as consultantst we 
have not been advised of the agreements, if any, they may have concluded in that regard. 

SUMMARY 

Although experts who testify at criminal trials may have a contract 
entitling them to receive other sums for their services as con- 
sultants, there is no authority to pay them, es witnestes, greater 
fees than those paid other witnemes. 

4!ii!a 
Attorney General of Texas 
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JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

TED L. HARTLEY 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Bruce Youngblood 
Assistant Attorney General 
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