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Dear Mr. Strake:

You ask several questions regarding incorporation under the Texas
Professional Corporation Act, V.T.C.S. art. 1528e. Your first question is as
follows:

Can the Secretary of State approve articles of
incorporation pursuant to the Texas Professional
Corporation Act that have as a purpose the authority
to act as a local recording agent under the Texas
Insurance Code?

Article 2L14 of the Texas Insurance Code, which provides for the
licensing of locel recording agents, was amended by the sixty-sixth
legislature to permit issuance of a license to "a Texas Corporation organized
or existing under the Texas Business Corporation Act or the Texas
Professional Corporation Act. ..." Ins. Code art. 2L14, § 3(c)(1); Acts 1979,
66th Leg., ch, 800, at 2043, Prior to this amendment, a license for a local
recording agent could be issued only to a corporation organized or existing
under the Texas Business Corporation Act (TBCA). Acts 1969, 61st Leg., ch.
225, § 3, at 668.

A-corporation may not be organized under the TBCA if it engages in
any activity which requires a license from the state and if a corporation may
not hold such a license. Tex. Bus. Corp. Act. Ann., art. 2.01B(2). The
learned professions could not, as a general matter, incorporate under the
TBCA and thus could not derive the tax advantages of doing business in
corporate form. See Hall, Professional Incorporation in Texas — A Current
Look, 48 Tex. L. Rev. 84 (1969). In 1969 the legislature enacted the Texas
Professional Corporation Act (TPCA), V.T.C.S. art. 1528e, effective
January 1, 1970. The TPCA authorized the formation of corporations to
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render a "professional service," defined as any personal service which cannot be rendered
without obtaining a license and which could not legally be performed by a corporation
prior to the passage of the TPCA, V.T.C.S. art. 1528¢, § 3. Corporations could be licensed
as local recording agents prior to the effective date of article 1528e, and thus the TBCA
was the appropriate statute for incorporation of local recording agents.

The recent amendment to article 2L14 of the Insurance Code permits issuance of a
license to corporations organized under the TPCA for the purpose of acting as local
recordng agents. In our opinion, this amendment should be construed as an authorization
for local recording agents to incorporate under the TPCA. In Attorney General Opinion
M-551 (1970) this office construed the following amendment to the architecture statute,
V.T.C.S. art. 249a, as specifically authorizing the profession of architecture to be
performed by a cormporation:

A firm, partnership or corporation carrying on the practice of
professional engineering ... may engege in the practice of
architecture in this State. ...

Acts 1969, 6lst Leg., ch. 802, §8, at 2380. This language was held to authorize the
practice of architecture under the TBCA, despite language in the TPCA making that
statute expressly applicable to architecture. V.T.C.S. art. 1528e, § 3(a); Attorney General
Opinion M-551 (1970). See also R. Hamilton, Corporations and Partnerships, 24 Sw. L. J.
91, 98 (1970). Construed as authorization for incorporation of local recording agents under
the TPCA, section 3(c)(1) of article 2114 becomes an exception to the general proviso
making the TPCA inapplicable to professions which could incorporate under the TBCA
prior to 1970. In case of conflict between a general provision and a special provision
dealing with the same subject, the former is contrdled by the latter. Trinity Universal Ins.
Co. v. McLaughlin, 373 S.W.2d 66 (Tex. Civ. App. — Austin 1963), reh. den., 374 S.W.2d
350, no writ., Moreover, the amendment to article 2114, as the more recently enacted
statute, prevails in the event of conflict with earlier enacted provisions., State v. Easeley,
404 5.W.2d 296 (Tex. 1966). In answer to your first question, you are authorized to approve
articles of incomoration pursuant to the Texas Professional Corporation Act for
performance as a local recording agent under the Texas Insurance Code.

Your second question is as follows:

Can the Secretary of State approve articles of incorporation
pursuant to the Texas Professional Corporation Act that have as &
purpose the authority to act as a life insurance agent under the
Texas Insurance Code?

The sixty-sixth legislature amended section 4(d) of article 2L07~1 of the Texas
Insurance Code to allow the licensing as a life insurance agent of a corporation formed
under the Texas Professional Corporation Act as well as one formed under the Texas
Business Corporation Act. Prior to the enactment of the TPCA, corporations could not be
licensed as life insurance agents. See Acts 1955, 54th Leg., ch. 213, § 4(d), at 623.
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However, article 2L07-1 was amended in 1977 to allow the licensing of corporations
formed under the TBCA. Aects 1977, 65th Leg., ch. 579, §5, at 1428. Now the 1979
amendment to article 2l.07-1 allows the licensing of corporations formed under the TPCA.
In our opinion, the Secretary of State may approve articles of incorporation pursuant to
the TPCA for the purpose of serving as a life insurance agent under the Texas Insurance
Code, Service as a life insurance agent fits the definition of "professional serviece" under
section 3(a) of article 1528e, V.T.C.S. It cannot be rendered without obtaining a license,
see Ins. Code art. 21.07-1, § 3, and prior to the enactment of the TPCA, it could not be
performed by a corporation. Moreover, the reasoning relied upon in our answer to your
first question also requires an affirmative answer to your second question.

Your third question is as follows:

Should a corporation having as a purpose the authority to act as a
physical therapist be incorporated under the Texas Professional
Corporation Act or the Texas Business Corporation Act?

When the TPCA was enacted, physical therapists were not required to be licensed in
Texas and your office allowed their incorporation under the TBCA. Since January 1, 1972,
physical therapists have been required to be licensed by the Texas Board of Physical
Therapy Examiners. See V.T.C.S. art. 4512¢; Acts 1971, 62nd Leg., ch. 836, §§ 8, 18, at
2542. Your office informs us that physical therapists have incorporated under both the
TPCA and the TBCA.

In our opinion, the Texas Professional Corporation Act is the appropriate statute
under which physical therapists should incorporate. The definition of "professional
service" in the TPCA consists of two parts: (I) any type of personal service which cannot
be rendered without obtaining a license and (2) which prior to the passage of the TPCA
could not by reason of law be performed by a corporation. In our opinion, these two
conditions are linked so that the second condition is premised upon the assumption that
licensing was required of a particular profession prior to the passage of the TPCA. The
professions listed as examples in section 3 of article 1528e were all licensed professions
prior to the enactment of the TPCA. See, e.g., V.T.C.S. art. 305; Acts 1919, 36th Leg., ch.
38, at 63 (attorneys); V.T.C.S. art. 4la, § 8; Acts 1945, 49th Leg., ch. 315, at 517 (certified
public accountants); V.T.C.S. arts. 4548, 4548a; Acts 1919, 36th Leg., ch. 31, at 50
{dentists); V.T.C.S. art. 7465a, § 4; Acts 1953, 53rd Leg., ch, 342, at 844 (veterinarians).
We do not believe the second condition is applicable to professions which could be
practiced without a license prior to the enactment of the TPCA. Therefore, the fact that
physical therapists could incorporate prior to the enactment of the TPCA would not
prevent them from incorporating under that statute.

Physical therapists may not now, in our opinion, incorporate under the TBCA. They
are within the article 2.01B(2) exclusion to that statute because they engage in an activity
which requires a license and the license cannot be granted a corporation. An examination
of article 4512e, V.T.CS.,, indicates that a physical therapist license may be issued only to
individual applicants and not cotporations. See §§ 3, 8, 13, 19. See also Attorney General
Opinion H—442 at 5 (1974). Thus, they may no longer be incorporated under the TBCA.
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Your final question is as follows:

If a corporation may be formed for a purpose authorized under the
Texas Business Corporation Act, is the formation of a corporation
under the Texas Professional Corporation Act for that same
purpose necessarily prohibited by the Texas Professional
Corporation Act?

We believe that the TBCA and the TPCA were intended to be mutually exelusive
when the latter statute was enacted. In prior opinions, this office has treated them as
mutually exclusive. Attorney General Opinion H—442 (1974) states as follows:

This Office has held that by virtue of these provisions, after the
effective date of the TPCA, any profession except the practice of
medicine can be incorporated and the services can be performed by
a professional corporation. Attorney General Opinion No. M-551
(1970). The only question is under which act may those engaged in a
particular activity incorporate.

The construction of the TPCA which we adopted in answering your question concerning
the incorporation of physical therapists is based on the assumption that professions will be
able to incomporate under one or the other of the two statutes. However, as our answers
to your first two questions show, the TBCA and the TPCA are no longer mutually
exclusive. The legislature clearly has the power to change the mutually exclusive
character of the two statutes, and we believe it has done so in its amendments to the
Insurance Code. See Watts v. Mann, 187 S.W.2d 917 (Tex. Civ. App. — Austin, writ ref'd)
(one legislature cannot bind its successors). In the absence of express language like that
included in the recent amendments to the Insurance Code, we believe the mutually
exelusive character of the two statutes persists.

SUMMARY

The Secretary of State may approve articles of incorporation
pursuant to the Texas Professional Corporation Act that have as &
purpose the authority to act as a local recording agent or a life
insurance agent under the Texas Insurance Code. Physical
therapists may incorporate under the Texas Professional
Corporation Act but not under the Texas Business Corporation Act.
The Texas Business Corporation Act and the Texas Professional
Corporation Act are as a general matter mutually exclusive, but
the legislature has acted to permit specific professions to
incorporate under either statute.

Very truly your:
MARK WHITE

Attorney General of Texas
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JOHN W.FAINTER, JR.
First Assistant Attorney General

TED L. HARTLEY
Executive Assistant Attorney General

Prepared by Susan Garrison
Assistant Attorney General
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