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Dear Commissioner Ashworth: 

You ask several questions concerning the Texas State College and 
University Employees Uniform Insurance Benefits program created by the 
provisions of article 3.50-3 of the Insurance Code. You first ask whether the 
institutions of higher education in Texas are required to adopt and 
implement a program of insurance premium payments for retired employees. 

Article 3.51-5 of the Insurance Code, enacted in 1975, provides that the 
“costs of group life and health insurance premiums to persons retired under 
the Teacher Retirement Act, who at the time of their retirement were 
employed by . . . a Texas senior college or university . . . shall be fully paid 
from the funds of such . . . institution. . . .‘I Article 3.50-3 of the Insurance 
Code enacted in 1977, states that one of its purposes is 

Sec. 2(f) to recognize the long and faithful service 
and dedication of employees of the Texas state 
colleges and universities and to encourage them to 
remain in service until eligible for retirement by 
providing health insurance and other group insurance 
benefits for such employees; 

Institutions covered by the Act are required to “contribute monthly to the 
cost of each insured employee’s coverage. . . .‘I Ins. Code art. 3.50-3, § 12. 
The Act &fines “employee ” to include employees who retire under the 
Teachers Retirement System of Texas or the Optional Retirement Program 
established by articles 51.351 - 51358 of the Texas Education Code. Ins. 
Code art. 3.50-3, SS 3(a)(2), (4). In our opinion, article 3.50-3 clearly 
requires state agencies of higher education to implement a program of 
insurance premium payments for retired employees. 
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You next ask whether the institutions of higher education have authority to use 
institutional line item appropriations for other items to support the program for retired 
employees. Section 4b of article IV of the General Appropriations Act for 1979-81 states 
that “insurance premiums where authorized by law . . . may be purchased from 
appropriated funds.” Section 4d states that ” ‘General Operating Expenses’ as used in the 
medical and dental institutions shall include . . . insurance premiums where authorized by 
law. . . .‘I Section 5 provides that, with the approval of the governing board, “transfers 
may be made between the items of appropriations for the general academic institutions” 
regardless of whether the items are general revenue or local funds. In our opinion, 
institutions may transfer appropriation items to pay for insurance premiums for retired 
employees as permitted by article IV, sections 4b, 4d, and 5 of the General Appropriations 
Act. 

You next ask whether article 3.50-3 of the Insurance Code obligates junior college 
districts to implement a program of insurance premium payments for retired employees. 
Article 3.50-3 defines “employees” to include persons who have retired from junior college 
teaching. Sec. 3(A). Article 3.51-5 of the Insurance Code does not require junior colleges 
to pay insurance premiums for retired employees. However, its provisions are to be 
construed in harmony with the more recently enacted article 3.50-3, which is clearly 
applicable to retired junior college employees. See Goldman v. State, 277 S.W.Zd 217 (Tex. 
Civ. App. - Amarillo 1954, writ ref’d n.r.e.) (statutes in pari materia must be harmonized); 
see also Attorney General Opinion H-1114 (1978). A question has arisen as to whether the 
state may control funds of a junior college district other than appropriated funds. Junior 
college districts are oolitical subdivisions of the state. Attornev General Ooinion M-707 
(197Oj; see Shepherd vl San Jacinto Junior College Dist., 363 S.W.2”d 742 (Tex. ‘1963); King’s 
Estate v. School Trustees of Willacy County, 33 S.W.Zd 783 (Tex. Civ. App. - San 
Antonio 1930, writ ref’d). They are established pursuant to statutes enacted by the 
legislature. See Educ. Code ch.-130. In order to receive state appropriations, they must 
comply “with3 existing laws, rules, and regulations governing the establishment and 
maintenance of public junior colleges. . . ‘I . Educ. Code S 130.003(b)(3). They acquire local 
funds pursuant to state law. See Tex. Const. art. VII, S 3; Educ. Code § 130.121 (tax 
assessment). There is ample precedent for legislative control of local junior college funds. 
Educ. Code 5 130.084; see Educ. Code S 20.48; Attorney General Opinion MW-38 (19791. Of 
course, particular fundzay be earmarked for special purposes. See Educ. Code S 130.123 
(revenue bonds for acquisition of facilities). However, we find% general prohibition 
against legislation which would alter or control the expenditure of nonappropriated funds 
by junior colleges. 

Your next question is as follows: 

If the cost of the premium payment per employee for the basic 
coverage(s) prescribed under Article 3.50-3 of the Insurance Code 
exceeds the per employee amount appropriated in the General 
Appropriations Act for the purpose of insurance premium 
payments, do the institutions have an obligation to pay the portion 
of the premium that exceeds the amount appropriated per 
employee and included in the General Appropriations Act? If so, do 
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the institutions have the authority to use funds included in other 
line item appropriations in view of Section [25] of Article IV of the 
General Appropriations Act? 

Section 11 of article 3.50-3 provides in part: 

From the first day of employment, each active full-time employee 
who has not waived basic coverage or selected optional coverages 
shall be protected by a basic plan of insurance coverage 
automatically. The premium for such coverage shall not exceed 
the amount of the employer contribution. . . . 

In our opinion, this provision contemplates a basic coverage that will be fully funded by 
the employer contribution. Section 12 requires that institutions and agencies covered by 
the Act “shall contribute monthly to the cost of each insured employee’s coverage no less 
than the amount appropriated therefor by the legislature in the General Appropriations 
Act. . . .” Section 25 of article IV of the current Appropriations Act provides that the 
state’s contribution for employee premiums on group life, health, and accident policies 
should not exceed $35 per month in fiscal 1980 and $40 per month in fiscal 1981. 

General legislation enacting or repealing a statute may not be included in a general 
appropriation bill. Tex. Const. art. III, S 35; Moore v. Sheppard, 192 S.W.Zd 559 (Tex. 
1946); Conley v. Daughters of the Republic of Texas, 151 S.W. 877 (Tex. Civ. App. - San 
Antonio 1912), aff’d, 156 S.W. 197 (Tex. 1913). In order to be valid, riders to the 
Appropriations Act must be related to and germane to the act. Jessen Associates, Inc. v. 
Bullock, 531 S.W.Zd 593 (Tex. 1975). If we construe section 25 to limit the permissible 
contribution under section 12 of article 3.50-3 to an amount less than the premium for the 
basic plan required by section 11, it will be inconsistent with those provisions of general 
law, and therefore an invalid attempt to enact general law in the general appropriations 
act. Statutes are to be construed to render them constitutional and valid where possible. 
Hamrick v. Simpler, 95 S.W.Zd 357 (Tex. 1936). Section 25 can be constitutionally 
construed as a limitation on the expenditure of appropriated funds. Thus, institutions 
receiving funds in article IV of the General Appropriations Act may spend from 
appropriated funds no more than $35 per employee premium per month in 1980 and no 
more than $40 per employee premium per month in 1981. Since section 12 of article 3.50-3 
authorizes covered institutions and agencies to contribute monthly “no less than the 
amount appropriated therefor by the legislature ‘I they may contribute more than the 
amounts appropriated. (Emphasis added). Since section 11 requires the premium for the 
basic plan to be fully funded from the employer contribution, it obligates the employer t0 
pay the excess over the amount appropriated. However, since section 25 of article IV 
limits the expenditure of appropriated funds, the excess must be paid from 
nonappropriated funds. 

You finally ask whether institutions must contribute to the premium payment of 
employees paid from nonappropriated funds an amount equal to the premium contribution 
for employees included in line item appropriations. You also inquire about the source of 
such premium payments. Section 12 of article 3.50-3 provides in part: 
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Each institution and agency covered under the provisions of this 
Act shall contribute monthly to the cost of each insured employee’s 
coverage . . . as determined by the governing board of the 
institution in its respective official operating budget, if the 
employees are compensated from funds appropriated by such 
budgets rather than by the General Appropriations Act. . . . 

This provision gives the governing board some discretion as to the amount of premium and 
the sources within its operating budget. Sections 4b and d of Article IV of the General 
Appropriations Act permit payment of “insurance premiums where authorized by law” 
without limiting this benefit to persons compensated by appropriated funds. We therefore 
believe the governing board may use either appropriated or nonappropriated funds to pay 
insurance premiums of employees compensated by nonappiopriated funds, for example 
auxiliary employees. If appropriated funds are used, the limitations of premium payments 
found in section 25 of article IV will be applicable. Of course, the monthly contribution 
must be large enough to fund the premium for the basic plan to which each employee is 
entitled under section 1L 

SUMMARY 

Article 3.50-3 requires institutions of higher education in Texas, 
including junior colleges, to fund insurance premiums for retired 
employees. They may use appropriated funds for that purpose 
pursuant to sections 4b, 4d, and 5 of article IV of the General 
Appropriations Act, and subject to the limitations on dollar amount 
in section 25. If the cost of the premium payments for the basic 
coverage prescribed under section 11 of article 3.50-3 exceeds the 
per employee amount appropriated for that purpose, the institution 
must pay the additional amount. 
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