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Dear Dr. Russell: 

You have requested our opinion regarding the applicability of article 
4588, V.T.C.S., to state and federal medical schools. That statute provides: 

No school, college, physician, or surgeon shall be 
allowed or permitted to receive any such [dead 
human] body or bodies until bond shall have been 
given to the State by such physician or surgeon, or by 
or in behalf of such school or college, to be approved 
by the clerk of the county court in and for the county 
in which such physician or surgeon may reside, or in 
which such school or college may be situated, and to 
be filed in the office of said clerk; which bond shall 
be in the penal sum of one thousand dollars, con- 
ditioned that all such bodies which the said physician 
or surgeon, or said college, shall receive thereafter 
shall be used, and that all experiments on the lower 
animals shall be conducted only for the promotion of 
medical science. 

You first ask whether a state-supported medical school must post the 
requisite bond in order to receive cadavers. 

It is generally acknowledged that, in the absence of a constitutional 
provision to the contrary, a state may impose a licensing requirement upon a 
political subdivision or agency of the state. 53 C.J.S., Licenses S6, at 472. 
Article 4588 &es not by its terms except state-supported institutions from 
its coverage. In Attorney General Opinion H-464 (19741, this office held that 
the University of Texas could properly hold a mixed beverage permit issued 
by the Texas Alcoholic Beverage Commission. The opinion stated that: 
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It is not uncommon for a state agency or its employees to be 
required to be licensed by another agency. For example, drivers 
of state vehicles are not exempt from the requirements of 
obtaining a driver’s license... State owned nursing homes are 
specifically required to be licensed. 

In our opinion, the bond requirement of article 4588 is similar to the licensing 
provisions discussed in Attorney General Opinion H-464. Just as the possession of a 
mixed beverage permit, with its attendant cost, serves to bring the University of Texas 
within the regulatory ambit of the Alcoholic Beverage Commission for limited 
purposes, so the pceting of the bond specified in the statute assists the regulatory 
agency, the Anatomical Board, in determining that cadavers received by a state 
medical school will be used “only for the promotion of medical science.” We conclude, 
therefore, that article 4588 is fully applicable to state-supported medical schools. 

With regard to a federally-operated facility, however, the result is different. In 
Leslie Miller, Inc. v. Arkansas, 352 U.S. 187 (1956), the Supreme Court, in holding that a 
state may not subject a federal contractor to state licensing requirements, quoted 
from its earlier opinion in Johnson v. Maryland, 254 U.S. 51, 57 (1920): 

. . . [Tl he immunity of the instruments of the United States 
. . . in the performance of their duties extends to a require- 
ment that they desist from performance until they satisfy a 
state officer . . . that they are competent for a necessary part 
of them and pay a fee for permission to go on. 

352 U.S. at 190. 

In Commonwealth of Kentucky Ex Rel. Hancock v. Ruckelshaus, 497 F. 2d 1172 
(6th Cir., 19741, aff’d, 426 U.S. 167 (1976), the court held that a federal agency located 
in Kentucky was not required to obtain a permit from the state before operating an 
installation which generated air contaminants. In the absence of a clear Congressional 
intent to stiject federal agencies to state regulation, the court said, the Supremacy 
Clause forbids application of the permit requirement. Since article 4588, V.T.C.S., 
may not constitutionally Abe applied to a federally-operated medical school we conclude 
that it is not applicable to such facilities. Accordingly, article 4588, V.T.C.S., is not 
applicable to any federally-operated medical school. 

SUMMARY 

Article 4588, V.T.C.S., which requires every school, college, 
physician or surgeon to post a bond before receiving cadavers 
from the Anatomical Board, is applicable to state-supported 
medical schools but not to federally-operated medical schools. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 
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