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Dear Mr. Ridley: 

The Texas Family Code sets forth statutory requirements pertaining to 
judicial proceedings involving juveniles. See S5LO1, et. Section 53.04 
provides for an adjudication or transfer hearing when a child has allegedly 
engaged in delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision, 
as defined in section 51.03. Section 53.06 requires that, prior to said 
hearing: 

(a) The juvenile court shall direct issuance of a 
summmons to: 

(1) the child named in the petition; 

(2) the child’s parent, guardian, or custodian; 

(3) the child’s guardian ad litem; and 

(4) any other person who appears to the court to 
be a proper or necessary party to the 
proceeding. (Emphasis added). 

You have requested our opinion as to whether section 53.06 requires service 
of summons upon the parents of a juvenile who is married. 

Texas courts have repeatedly held that in order for a juvenile court to 
have jurisdiction over a juvenile proceeding, a summons to appear at the 
hearing must issue to the juvenile’s parent or guardian. Grayless v. State, 
567 S.W. 2d 216 (Tex. Crim. App. 1978); In re T.T.W., 532 S.W. 2d 418 (Tex. 
Civ. App. - Texarkana 1976, no writ). See also Ex parte Webb, 3 S.W. 2d 810 
(Tex. Crim. App. 1928); Ex parte Tomlin, 298 S.W. 902 (Tex. Crim. App. 
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1927). Compare In re Honsaker, 539 S.W. 2d 198 (Tex. Civ. App. -Dallas 1976, writ 
rePd n.r.e.1. An exception is permitted when the parent or guardian waives service of 
summons ln writing or by voluntarily appearing at the hearing. See Family Code 
g53.06(e). As the court observed in In re Honsaker, a, the r=on for such a 
requirement is that: 

every child who appears before the juvenile court must have the 
assistance of some friendly, competent adult who can supply the 
child with support and guidance. Usually, one of the child’s 
parents or in some situations a substitute parent, will fill this 
need. 

539 S.W. 2d at 200-01, citing commentary to section 51.11, Family Code. 

It has been suggested that because the parents of a juvenile who marries no 
longer have parental duties and privileges under section 12.04 of the Family Code, 
there is no reason for them to be present at a juvenile hearing, and therefore they need 
not be served with a summons under section 53.06. It is true that once a minor 
marries, he loses the disabilities of minority and acquires the legal capacity of an 
adult, see Family Code sections 4.03 and 31.07, and he is no longer considered a “child’ 
for put$%es of section 12.04. See Family Code §lLOl (definition of “child’). However, 
he is still subject to the juvenslaws set forth in section 51.01, et. Section 51.02 
defines “child’ for purposes of Title III of the Family Code which concerns delinquent 
children and children in need of supervision, as follows: 

(1) ‘Child’ means a person who is: 

(A) ten years of age or older and under 17 years of age; or 

(B) seventeen years of age or older and under 18 years of 
age who is alleged or found to have engaged in 
delinquent conduct or conduct indicating a need for 
supervision as a result of acts committed before 
becoming 17 years of age. 

No reference is made to marital status. See also Williams v. State, 219 S.W. 2d 509 
(Tex. Civ. App. - Galveston 1949, no writ). Compare Family Code SILOI, which defines 
“child’ for purposes of sections lLO1, et, and 31.01, et, as a: 

person under 18 years of age who is not and has not been 
married or who has not had his disabilities of minority removed 
for general purposes. ‘Adult’ means any other person. 

It does not follow from the fact that the parents of a married juvenile have no duties 
and privileges under section 12.04 that they would necessarily not have an interest in a 
juvenile proceeding sufficient to justify the statutory requirement that summons to 
appear at said hearing must issue. The fact of marriage does not negate the policy 
considerations set forth in cases such as In re Honsaker, supp& 
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Section 53.06 is plain and unambiguous, and its provisions must be given effect as 
written, unless such a construction would lead to an absurd or unjust result. Dovalina 
v. Albert, 409 S.W. 2d 616 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1966, writ rePd n.r.e.1. They must 
also be strictly construed. D.A.W. v. State, 535 S.W. 2d 21 (Tex. Civ. App. - Houston 
B4th Dist.1 1976, writ rePd n.r.e.l. From a practical standpoint, there may be valid 
reasons for eliminating the requirement that summons issue under section 53.06 to the 
parents of a married juvenile; however, that is a matter for the legislature to consider. 
We cannot ignore the express provisions of the statute. 

We therefore conclude that section 53.06 of the Family Code requires service of 
summons on the parents of a juvenile who is married. 

SUMMARY 

Section 53.06 of the Family Code requires the judge of a 
juvenile court to direct issuance of summons on the parents of a 
juvenile who is married. 
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