MARK WHITE
Attorney General

Supreme Court Building
P.O, Box 12548

Austin, TX. T8711
512/475-2501

1807 Main St., Suite 1400
Daliss, TX. 75201
21/742-0044

4824 Alberta Ave., Suite 180
Ei Paso, TX. 79905
915/533-3484

1220 Dalias Ave., Suie
Houston, TX. 77002
T1/850-0088

808 Broadway, Suita 312
Lubbock, TX. 79401
808/74T-5238

4300 N. Tenth, Sults B
McAlen, TX. 78501
512/882-4547

200 Main Plaza, Suite 400
San Antonio, TX. 78206
51212254191

An Equat Opportunity/
Affirmative Action Employgr

The Attorney General of Texas

March 23, 1981
Mr, Homer A, Foerster Opinion No, MW-310
Executive Director :
State Purchasing & General Re: Construction of section 3.08(a)
Services Commission of article 60lb, V.T.C.S.

L.B.J. State Office Building
Austin, Texas 787H

Dear Mr. Foerster:
You have requested our opinion regarding this question:

Is the commission authorized by section 3.08(a) of
article 60lb, V.T.C.S., to waive all competitive
bidding requirements, whether formal or informal, on
delegated purchases inder $100% '

Article 601b, V.T.C.S., the State Purchasing and General Services Act,
provides in pertinent part as follows:

Sec. 3.08. (a) The commission shall establish &
procedure by which state sgencies shall be delegated
the authority to purchase supplies, materials, and
equipment if the purchase is less than $500 and shall
provide in the procedure that formal competitive
bidding is not required for purchases under $100.

"(d) Agencies making purchases under this section
must attempt to obtain at least three compstitive
bids from sources which normally offer for sale the
merchandise being purchased.
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See. 3.10. ... All purchases of and contracts
for supplies, materials, services, and equipment shall,
except as provided herein, be based whenever possible
on competitive bids.
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You state that the commission delegates authority to make such purchases to
agencies under its Rule 028.12.0L.059(), but that it asks agencies to take a minimum of
three informal competitive bids where possible. The rule does not distinguish between
bids under $500 and those under $100, but requires an attempt at competitive bidding in
each instance. You further state that the term "formal competitive bidding” has a
rather precise meaning in purchasing circles and that it comprehends "a bid which has
been submitted in a sealed envelope to prevent dissemination of its contents before the
specified time and date set for bid opening." '

For the following reasons, we answer your question in the negative. First,
section 3.08(a) expressly provides that "formal" competitive bidding is not required for -
purchases under $100, not that "competitive bidding™ is not required. We must assume
that the legislature used the adjective "formal" for a purpose, Eddins-Walcher Butane
Com v, Calvert, 298 8.W. 2d 93 (Tex. 1957)%; L & M-Surco Manufacturing, Inc, v.
WEFll l:'l"i“tle Com 580 S5.W. 2d 920 (Tex. Civ. App. - Tyler 1979, writ dism'd), and
that it did not regard "formal competitive bidding" and "competitive bidding" as
synonymous. We further assume that the legislature intended that the term "formal
competitive bidding," which is not defined in the statute, would be given its commonly
accepted meaning. See Sanford v. State, 492 S.W. 2d 581 (Tex. Crim. App. 1973); In re
Estate of Furr, 553 8.W, 2d 676 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1977, writ ref'd n.r.e.);
ers' Insurance Association v. Haunschild, 527 S.W. 2d 270 (Tex. Civ.
App. . Second, section 3.08(d), which provides that
agencies making purchases under section 3.08 must attempt to obtain at least three
competitive bids from the designated sources, does not except purchases of less than
$100. It applies to all purchases of less than $500, and its conditions must be satisfied.

We therefore conclude that the commission is not authorized by section 3.08(a)
of article 60lb, V.T.C.S., to waive all competitive bidding requirements, whether
formal or informal, on delegated purchases under $100. However, in view of the fact
that section 3.10 only requires competitive bids "whenever possible,” we think the
commission may promulgate rules indicating those instances in which it will consider
that competitive bids are not possible.

SUMMARY

The State Purchasing and General Services Commission is
not authorized by section 3.08(a) of article 601b, V.T.C.S., to
waive all competitive bidding requirements, whether formal or
informal, on delegated purchases under $100.
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