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Honorable Bob Simpson, Chairman 
House Committee on Insurance 
House of Representatives 
Room 125, Reagan Building 
Austin, Texas 78701 

Opinion No. My-321 

Re: Application of the Bail Bond 
Act to insurance companies 

Dear Representative Simpson: 

You have asked several questions concerning the relationship between 
the Texas Bail Bond Act, article 2372~3, V.T.C.S., and the Texas Insurance 
Code. You first asked: 

1. Is a duly licensed and certified insurance 
company, qualified and licensed to do business in 
Texas under the Texas Board of Insurance rules and 
regulations, etc., subject to the Bail Bond Act 
(Article 2372~3, as amended, Licensing and Regula- 
tion of Bail Bondsmen) when they operate strictly as 
co-sureties with licensed bondsmen In the writing of 
court and appearance bonds In Texas, or are they 
exempt as per section 3(d) of said act? 

In general, the Texas Bail Bond Act, article 2372~3, V.T.C.S., does not 
exempt msurance companies engaged In the writing of bail bonds from the 
requirements of the Texas Insurance Code, nor does the Texas Insurance 
Code exempt companies writing such bonds from the requirements of the 
Texas Bail Bond Act. An Insurance company that is duly licensed and 
certifiid to write bail bonds by the State Board of Insurance is not subject to 
the Iicensing provisions of the Texas Bail Bond Act if the company Is a co- 
surety with a licensed bondsman. Sections 3(a) and 3(d) of the Bail Bond Act 
provide: 

Sec. 3. (a) No person may act as a bondsman 
without the license required under the provisions of 
this Act, except as provided In Subsections (bl, (cl, 
and (d) of this section. 

..,. 

(d) Persons who execute bonds as cosureties with a 
licensed bondsman. 
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Section 2 of the Bail Bond Act 
corporations, and therefore Section 3(d P 

rovides a definition of “person” that includes 
would exempt an insurance company acting as 

a co-surety from the licensing requirement of the Bail Bond Act. We do not address 
whether a person is necessarily entitled to act as a co-surety with an insurance 
company while at the same time acting BS sgent for the insurance company without 
the company’s complying with the licensing requirements of the Bail Bond Act. 
However, if the insurance company is acting in the capacity of a surety, section 3(a) of 
the Bail Bond Act would require an insurance company to comply with the licensing 
requirements of the act. 

You next ask the following questions: 

2. Is a person duly licensed to make bonds under the Bail 
Bond Act required to have a Texas Recording Agent’s License, 
or is he exempt in accordance with section 7(d) of said act, 
stating that a licensed bondsman shall not be required to have a 
Local Recording Agent’s License? 

In a county subjsct to the Bail Bond Act, the person is exempt. However, in a 
county not subject to the Bail Bond Act, the person must have a local recording agent’s 
license issued under article 2L14 of the Texas Insurance Code. 

3. Does an insurance company that is licensed with a local 
Bail Bond Board under article 2372p-3, as amended, have an 
obligation to register in any manner or form with the Texas 
State Board of Insurance to act as co-surety or surety on court 
bonds or surety bonds in the state of Texas? 

In Texas, the only corporation that may act on a regular basis as a corporate 
surety is sn insurance company chartered under chapters 2 and 8 of the Texas 
Insurance Code. See Attorney General Opinion WW-438 (1958). In Freedom, Inc. v. 
m, 569 S.W. 2=8 (Tex. Civ. App. - Austin 1978, no writ), the court held that a 
corporation acting as a professional surety in writing bail bonds was engaged in the 
insurance business and was required to obtain a certificate 6f authority from the State 
Board of Insurance. Further, no provision in the Bail Bond Act relieves an insurance 
company from compliance with the provisions of the Texas Insurance Code regarding 
its ability to act as a surety. When an insurance company engages in the business of a 
surety in a county sub&t to the Texas Bail Bond Act, section 7(b) of the act clearly 
contemplates a dual licensing procedure for the insurance company under both the Bail 
Bond Act and the Texas Insurance Code. 

You nextask: 

4. Is it legal for an individual to use an assumed name if an 
Assumed Name CertifiCate is duly filed and executed with the 
County Clerk of the counties in which the individual is doing 
business, in the writing and posting of bonds in counties not 
subject to bail bond acts, and must the surety company be 
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registered with the Texas State Board of Insurance when the 
privately-owned company is the surety on bail bonds? 

An individual may use an assumed name in the writing and posting of bonds, 
provided, however, that the use of such a name does not violate either the statutory or 
common law regarding names. Nothing in article 2372p-3 would prohibit the use of an 
assumed name by an individual properly licensed in a county with a bail bond board, 
and neither this statute nor any other prohibits an individual from using an assumed 
name in counties without bail bond boards. However, the use of an assumed name is 
proper only after a business entity or individual complies with the filing requirements 
of chapter 36 of the Texas Businses and Commerce Cc&. 

If an individual is the surety on bail bonds, then no registration with the State 
Board of Insurance is required. However, if a corporation is the surety, then it must 
comply with the regulations set forth in the Texas Insurance Code. The court in 
Freedom, Inc., supra, held that for a corporation to be empowered to act as a surety it 
must obtain a certificate of authority from the State Board of Insurance. This 
requirement applies to every corporate surety regardless of whether the county in 
which it will operate is subject to the Bail Bond Act. 

SUMMARY 

(U Section 3(d) of article 2372~3 does exempt an insurance 
company acting as a co-surety from the licensing requirements 
of the Bail Bond Act. 

(2) Section 7(d) of article 2372p-3 exempts, M&r certain 
circumstances, a licensee under the act from the requirements 
of holding a recording agent’s license. 

(3) Notwithstanding licensing with a local Bail Bond Board, 
an insurance company is required to comply with the applicable 
provisiors of the Texas Insurance Code in order to act as a 
surety or co-surety onibonds. 

(4) No provisions of article 2372~3 prevent the use of an 
assumed name; of course, all statutory and common law 
requirements must be complied with. Furthermore, the only 
corporation which may act as a surety cn bail bonds is an 
insurance company, and it must comply with the Texas 
Insurance Code and obtain a certificate of authority from the 
State Board of Insurance. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 
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JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

RICHARD E. GRAY III 
Executive AssIstant Attorney General 

Prepared by Thomas M. Pollan 
Assistant Attorney General 
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Susan L. Garrison, Chairman 
C. Robert Heath 
Thomas M. PolIan 
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