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Dear Dr. Kavanagh: 

You ask several questions involving an interpretation of the Mentally 
Retarded Persons Act of 1977, article 5547-300, V.T.C.S. You first ask 
whether this statute or any other statutory, constitutional or common law 
provision requires legally adequate consent for the performance of a 
comprehensive diagnosis and evaluation. 

Section 3(20) of article 554’7-300, V.T.C.S., provides the following 
definition: 

(20) ‘Legally adequate consent’ means consent 
given by a person when each of the following 
conditions has been met: 

(A) legal capacity: The person giving the Ansent 
is of the minimum legal age and has not been 
adjudicated incompetent to manage his personal 
affairs by an appropriate court of law; 

(B) comprehension of information: The person 
giving the consent has been informed of and com- 
prehends the nature, purpose, consequences, risks, 
and benefits of and alternatives to the procedure, and 
the fact that withholding or withdrawal of consent 
shall not prejudice the future provision of care and 
services to the client Furthermore, in cases of 
unusual or hazardous treatment procedures, experi- 
mental research, organ transplantation,* and non- 
therapeutic surgery, the person giving the consent has 
been informed of and comprehends the method to be 
used in the proposed procedure; and 

(Cl voltmtariness The consent has been given 
voluntarily and free from coercion and undue 
influence. 
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This standard of consent represents an attempt to state comprehensively the 
judicially developed standard of informed consent and to tailor it to persons who may 
be mentally retarded. As stated in Wilson v. Scott, 412 S.W. 2d 299,301 (Tex. 1967): 

Physicians and surgeons have a duty to make a reasonable 
discloeure to a patient of risks that are incident to medical 
diagnosis and treatment. This duty is based upon the patient’s 
right to information adequate for him to exercise an informed 
consent to or refusal of the procedure. [Citations omitted]. 
The nature and extent of the disclosure depends upon the 
medical problem as well as the patient. In some medical 
procedures the dangers are great; in others they are minimaL 

Although the Mentally Retarded Persons Act expressly requires legally adequate 
consent in only three instances, see sections 35, 46(a) and 56(c) of article 5547-300, we 
believe legally adequate consenis required where the common law would require 
informed consent It is to be noted that the standard is flexible, in that the nature and 
extent of the information given will vary with the risks inherent to the procedure. 

In answer to your first question, we believe that article 5547-300, V.T.C.S.., 
requires legally adequate consent for the performance of a comprehensive diagnosm 
and evaluation, which is defined as follows: 

‘Comprehensive diagnosis and evaluation’ means a study 
including a sequence of observations and examinations of a 
person leading to conclusions and recommendations formulated 
jointly, with dissenting opinions, if any, by a diagnosis and 
evaluation team. The study shall include but not be restricted 
to a social and medical history, and medical, neurological, 
audiological, visual, educational, appropriate psychological, and 
sociological examinations, and sn examination of the person’s 
adaptive behavior 1eveL 

V.T.C.S. art. 5547-300, S3(24). 

You next ask whether a comprehensive diagnosis and evaluation must be 
performed before a person may be admitted to residential or non-residential mental 
retardation services. Section 28 of article 5547-300, V.T.C.S., clearly provides that no 
one is eligible to receive mental retardation services unless he first receives a 
comprehensive diagnosis and evaluation. “Mental retardation services” is defined to 
include residential care and other programs of treatment and rehabilitation for 
mentally retarded persons. & S3(8). 

You next ask whether legally adequate consent is required for admission to 
residential or non-residential mental retardation services. In sections 35 and 46 of 
article 5547-300, V.T.C.S., the statute specifically requires legally adequate consent 
for admission to residential services. In addition, we believe the common law requires 
the acquisition of informed consent before a retarded person receives diagnosis or 
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treatment. The informed consent standard, as adapted to mentally retarded persons by 
article 5547-300, V.T.C.S., is the standard of legally adequate consent. 

You next ask whether mental retardation services must be denied an adult 
proposed client if he has not been declared incompetent, has no guardian, and does not 
possess the mental capacity to give legally adequate consent for admission to mental 
retardation services. We believe the statute clearly requires us to answer this question 
in the affirmative. 

If the services must be denied, you next ask whether the proposed client has a 
property right protected by the fourteenth amendment to the U.S. Constitution similar 
to the one recognized in Java v. California Department of Human Resources 
Development, 317 F. Supp. 875 (NJ). Cal. 19701, afPd, 402 U.S. 12lU971). Java involved 
unemployment compensation claimants who were ruled eligible for beats at an 
eligibility interview but whose payments were stopped, pending their former 
employer’s appeaL The district court held that absence of a pretermination hearing 
constituted a denial of procedural due process The Supreme Court did not reach the 
constitutional issue because it found the state practice to conflict with the Social 
Security Act. 

We believe the situation you pose invoIving mentally retarded clients is 
distinguishable from that in Java. The state never obtains the right to provide the 
mental retardation services as the client has granted adequate consent to them. 
Although a client who has not given consent is denied the services, we do not believe 
the denial of services Infringes any right protected by the fourteenth amendment. 

You next inquire about a situation where an adult client has been admitted to 
mental retardation services and it is then determined that he has never been judicially 
declared incompetent, has no guardian, and does not possess the mental capacity to 
give legally adequate consent for the provision of such services. You ask whether the 
client must be discharged from the services. We answer in the affirmative because 
one essential statutory criteria for the provision of services to the person has not been 
met. 

If such a client must be discharged, you ask whether he has a property right 
protected by the fourteenth amendment to the U.S. Constitution similar to the one 
recognized in Java. We do not believe he has such a property right, in that he has 
never initiallyeed eligibility for such services nor has the state’ever acquired the 
power to provide them. However, article 5547-300 may impose additional duties on 
the superintendent in particular cases. See SS35,49. See also subchapter I. - 

If, however, a mentally retarded client was admitted to facilities of the 
department under laws in force prior to the enactment of article 5547-300, he may 
remain until appropriate alternative placement is found or until he can be admitted or 
committed to a facility under the new law. V.T.C.S. art. 554’7-300, S49(a). If the 
person cannot be discharged without safety to himself or the general public, the 
superintendent or director of the Institution may apply for his commitment. Id, S49(b). 
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You finally ask whether the facility has any duty to initiate a guardianship 
proceeding to determine whether the client should be legally adjudicated incompetent 
and whether a guardian should be appointed for the client. The statute does not 
impose any duty on the facility to initiate a guardianship proceeding for the client and 
the facility is prevented in some cases from serving as a guardian. See Probate Code - 
SS130A-1300. 

Nonetheless, when a person who must be released is in need of further care, the 
department may assist him in securing it. It may inform a relative or other person 
interested in the client’s welfare of the possibility of a guardianship. The relative, if 
willing, can become guardian and consent to the comprehensive diagnosis and 
evaluation necessary to admission to mental retardation services. In the alternative, 
where the client meets the criteria set forth in article 5547-300, section 37(a), a 
judicial commitment under that section may be sought. Thus, although the department 
has no duty to initiate a guardianship proceeding, it can take measures to assist a 
discharged client in need of Institutional care to be provided a guardian or committed 
to an appropriate facility. 

SUMMARY 

Legally adequate consent as defined by section 3(20) of 
article 5547-300, V.T.C.S., is required for the performance of 
a comprehensive diagnosis and evaluation. A comprehensive 
diagnosis and evaluation must be performed before a person 
may be admitted to residential or non-residential mental 
retardation services. Legally adequate consent is required for 
admission to residential or non-residential mental retardation 
services. If an adult proposed client has not been declared 
incompetent, has no guardian, and does not possess the mental 
capacity to give legally adequate consent for admission to 
mental retardation services, he must be denied the services. If 
he has been admitted to services and it is then determined that 
he has never been judicially declared incompetent, has no 
guardian, and does not possess the mental capacity to give 
legally adequate consent, he must be discharged from such 
service-s. In neither case does he have a property right 
protected by the fourteenth amendment to the United States 
Constitution. However, a client admitted to a facility under 
prior law may remain there until appropriate alternative 
placement can be found. If he cannot be discharged without 
safety to himself or the public, the superintendent may apply 
for his commitment. The facility has no duty to initiate a 
guardianship proceeding to determine whether the client 
should be legally adjudicated incompetent, but the department 
may take measures to assist a discharged client in need of 
institutional care to be provided a guardian or committed to an 
appropriate facility. 
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