
The Attorney General of Texas 
May 29, 1981 

Honorable John A. Traeger 
Chairman 
Committee on Intergovernmental 

Relations 
Texas State Senate 
Austin, Texas 787ll 

Dear Senator Traeger: 

Opinion No. ~~-347 

Re: Whether Interlocal Cooperation 
Act allows local governments 
to enter into interlocal contracts 
to provide all forms of insurance 

You ask two questions regarding the Interlocal Cooperation Act, 
article 4413(32c), V.T.C.S. Your first question is as follows: 

Under the Interlocal Cooperation Act, do ‘local 
governments,’ acting together, have the statutory 
authority to purchase insurance to cover the 
governmental functions and services covered under 
section 3(2) of the Interlocal Cooperation Act? 

The Interlocal Cooperation Act permits local governments to contract 
for the nerformance of governmental services. Local government is defined 
as follows: 

sec. 3(l). 

a county; a home rule city or a city, village, or town 
organized under the general laws of this state; a 
special district; a school district; a junior college 
district; any other legally constituted political 
subdivision of the State of Texas or any adjoining 
state; or a combination of political subdivisions. 

Governmental functions and services is defined as follows: 

all or part of any function or service included within 
the following general areas: police protection and 
detention services; fire protection; streets, roads, and 
drainage; public health and welfare; Parks; 
recreation; library services; museum services; waste 
disposal; planning; engineering; administrative 
functions; and such other governmental functions 
which are of mutual concern to the contracting 
parties. (Emphasis added). 

See. 3(2). 
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The term administrative functions includes purchasing. Sec. 3(3). The contracts may 
be “for the performance of any governmental functions or services which all parties to 
the contract are legally authorized to perform. . . .” Sec. 4(b). 

Since the statute expressly authorizes interlocal contracts for the purpose of 
purchasing, we believe that local governments may contract together to purchase an 
insurance contract covering risks which each party to the contract has independent 
authority to insure against. 

We cannot, however, say that each kind of local government has authority to 
insure against risks arising out of all governmental functions and services listed in 
section 3(2). The Texas Tort Claims Act authorizes political subdivisions to purchase 
insurance to protect against claims brought thereunder. V.T.C.S. art. 6252-19, S9. 
Article 3.51-2(a), V.T.C.S., Insurance Code, authorizes political subdivisions to 
purchase group life, health, and accident insurance to cover employees. See also 
V.T.C.S. art. 1937 (county must purchase errors and omissions policy for count- 
Where, however, no statute authorizes a political subdivision to purchase a particular 
kind of insurance, the decision as to the authority to do so has always been made on a 
case-by-case basis. See, e.g., Attorney General Opinions H-1300 (1978) (county may 
purchase a nonassessable policy from a recipriocal insurance exchange); H-958 (19771 
(county may purchase insurance coverage for reserve deputy sheriffs limited to risk of 
loss for medical expenses voluntarily assumed under article IlI, section .52e of the 
Texas Constitution); H-70 (1973) (school district may purchase insurance to indemnify 
district against litigation expenses and damages where district is not immune). 

We therefore, cannot conclude that each local government could contract under 
article 44l3(32c), V.T.C.S., to purchase jointly with another political subdivision 
insurance to cover risks arising out of the enumerated governmental functions and 
services. Where, however, a statute or other law clearly provides that a county, for 
example, may purchase a particular kind of insurance, then it may purchase it jointly 
with another county under the Interlocal Cooperation Act. 

Your second question is as follows: 

Under the, Interlocal Cooperation Act, do ‘local governments’ 
have the statutory authority to form self-insurance pools as 
they have done in the workers’ compensation and health fields 
to cover risks inherent in providing governmental functions and 
services? 

Self Insurance is a function of local governments if they do not purchase 
insurance. See V.T.C.S. arts. 6252-19, 6252-19b; Attorney General Opinion H-887 
(19761. We have local governments may contract to form self insurance pools to 
cover risks which each member is authorized to protect against. We express no opinion 
as to how such an insurance pool should be structured, and how obligations may be 
allocated among the members. See Attorney General Opinion H-1300 (1978). Nor can 
we state that each local government may join a pool to insure against each 
governmental function &fined in section 3(2), in the absence of additional facts. Any 
agreement must of course be consistent with constitutional provisions. 
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SUMMARY 

Under the Interlocal Cooperation Act, local governments 
may act together to purchase insurance and form self insurance 
pools to cover governmental functions and services which each 
contracting local government has statutory or other legal 
authority to insure. 

MARK WHITE 
Attorney General of Texas 

JOHN W. FAINTER, JR. 
First Assistant Attorney General 

RICHARD E. GRAY III 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMlTTEE 

Susan L. Garrison, Chairman 
James Allison 
Rick Gilpin 
Jim Moellinger 
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