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Texas Juvenile Probation Commission Re: Whether Deaf Smith County 
309 Potter County Courthouse =Y continue to employ a 
Amarillo, Texas 79101 juvenile peace officer 

Dear Judge Shackelford: 

You recently requested an interpretation of House Bill No. 1704. 
which became effective on September 1, 1981 and is codified as Human 
Resources Code sections 75.001, et seq. 

You ask: 

1. Does section- 75.042(f) repeal the 
authority of the Deaf Smith County Juvenile Board 
to employ a juvenile peace officer under articles 
5139DDD and 5142, V.T.C.S.? 

2. If such authority does remain in effect, 
is the Deaf Smith County Juvenile Board in 
compliance with House Bill No. 1704, by combining 
both of the titles as equal positions, under the 
same office, including the sharing of files, 
budget, etc.? If not, do the statutes require 
separate and distinct offices under the juvenile 
board? 

In order to answer your questions, it is necessary to analyze the 
statutes to determine what each authorized. We will also discuss the 
custom and practice with respect to allocating duties between juvenile 
officers which counties have followed. 

Article 5142, V.T.C.S., was enacted in 1919, and originally 
provided for the appointment of "probation officers." It was amended 
in 1927 to apply to "juvenile officers." The duties, of these officers 
were enumerated in article 5142: 

Such officers shall have authority and it shall 
be their duty to make investigations of all cases 
referred to them as such by such Board; to be 

p. 1745 



Honorable Jerry Shackelford - Page 2 (MW-491) 

present in court and to represent the interest of 
the juvenile when the case is heard, and to 
furnish to the court and such Board any 
information and assistance as such Board may 
require, and to take charge of any child before 
and after the trial and to perform such other 
services for the child as may be required by the 
court or said Board, and such juvenile officers 
shall be vested with all the power and authority 
of police officers or sheriffs incident to their 
offices. (Emphasis added). 

Article 5142 has not been expressly repealed. A juvenile officer with 
the powers enumerated in this provision has the authority of a peace 
officer. Attorney General Opinion H-1157 (1978). 

The duties of the juvenile officer along with his title indicate 
that juvenile officers would have the responsibilities of both a peace 
officer and of a child's advocate. See, e.g., In re S.E.B., 514 
S.W.2d 948 (Tex. Civ. App. - El Paso 1974, no writ) (a juvenile 
officer may make arrest without a warrant for any offense committed 
within his presence or view); Attorney General Opinion O-7332 (1946) 
(a juvenile officer has the legal right to carry a gun in the 
discharge of official duty). Both responsibilities were to lie in one 
person, as shown by the provision in article 5142 for one juvenile 
officer in counties under 80,000 persons. Attorney General Opinion 
o-2997 (1941). 

Article 5139DDD, enacted in 1971, authorized the establishment of 
a juvenile board in the county of Deaf Smith, and permitted the 
appointment of a juvenile officer or officers. Section 3 of that 
article gave the county board the final determination of the 
qualifications for the position of juvenile officer. All the powers 
and duties described in article 5142 were expressly given to Deaf 
Smith juvenile officers. The legislature has not expressly repealed 
this statute. 

You have forwarded to us information indicating that a juvenile 
officer was hired subsequent to the passage of article 5139DDD. and 
that in 1979, the juvenile board divided that office into two 
positions: juvenile peace officer and juvenile probation officer. 
The juvenile peace officer is commissioned through the sheriff's 
department. It appears, however, from our examination of articles 
5139DDD and 5142, V.T.C.S., that juvenile officers in both positions 
would have the powers of peace officers, even though the board 
assigned them different responsibilities for administrative reasons. 
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You also sent us excerpts from the 1978 Texas Juvenile Probation 
Manual, which highlight the dichotomy which has arisen due to the use 
of the title "juvenile officer." It states in pertinent part: 

The usage of the term 'juvenile officer' is 
misleading. It is often used in reference to a 
police officer or deputy sheriff who works 
primarily with cases involving juveniles. Many 
Texas counties use the term to denote the officer 
who performs probation services for the Juvenile 
Court. The Texas statutes use the terms 
'probation officer' and 'juvenile officer' 
interchangeably. Juvenile 'police' officers -- 
derive their authority from their commissions as 
peace officers. Their responsibilities and power 
are exactly the same as for any peace officer, and 
it is only by departmental policy that they are 
assigned to juvenile cases. Juvenile 'probation' 
officers -- are juvenile court workers. Their 
work usually begins at the time of referral by the 
police officer, although in many communities their 
work overlaps that of the police officer. The 
bulk of their work lies in social investigations 
and social casework with the juvenile offender and 
his family. Their authority stems from a series 
of 'bracket laws,' the first of which was enacted 
in 1919. Prior to 1919, juvenile probation 
officers were provided for permissively. The 
Texas Juvenile Court Act of 1907 provided that a 
delinquent child could be committed to the custody 
of a probation officer or any proper person. 
Probation officers were required to be 'discreet 
persons of good moral character,' and they were to 
serve without compensation. (Footnote omitted). 

The manual also states that there is little uniformity among the 
provisions for juvenile boards, and that many counties have designed 
programs based upon social need rather than upon legislative 
authority. 

In 1981, the legislature created the Texas Juvenile Probation 
Commission and stated that: 

The purposes of this chapter are to make probation 
services available throughout the state for 
juveniles, to improve the effectiveness of 
probation services, to provide alternatives to the 
commitment of juveniles by providing financial aid 
to juvenile boards for the establishment and 
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improvement of probation services, to establish 
uniform probation administration standards, and to 
improve communications between state and local 
entities within the juvenile justice system. 
(Emphasis added). 

Section 75.001, Human Resources Code. 

Section 75.041 provides that the commission shall establish 
educational, training, and certification standards for juvenile 
probation officers. Section 75.042 establishes minimum standards for 
juvenile probation officers. It states in pertinent part: 

Sec. 75.042. Minimum Standards 

To be eligible for appointment as a probation 
officer, a person who is not employed as a 
juvenile probation officer on September 1. 1981, 
must: 

(1) be of good moral character; 

(2) have acquired a ,bachelor's degree 
conferred by a college or university accredited 
by an accrediting organization recognized by 
the Coordinating Board, Texas College and 
University System; 

(3) have either: 

(A) one year of graduate study in 
criminology, corrections, counseling, law, 
social work, psychology, sociology, or other 
field of instruction approved by the 
commission; or 

(B) one year of experience in 
full-time case work, counseling, community 
or group work in a social service, 
community, corrections, or juvenile agency 
that deals with offenders or disadvantaged 
persons and that is determined by the 
commission to provide the kind of experience 
needed to meet this requirement; and 

(4) have satisfactorily completed the 
course of preservice training or instruction, 
have passed the tests or examinations, and 
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of 

possess the level of certification as the 
commission may prescribe. 

Cd) The commission may make rules [for waiver 
graduate study or employment experience]. 

(e) [Requirements to be eligible for 
employment supervising probation officers]. 

(f) A peace officer, a prosecuting attorney, 
and any other person who is employed by or who 
reports directly to a law enforcement or 
prosecution official may not act as a probation 
officer or be made responsible for supervision of 
a juvenile on probation. A probation officer may 
not carry a firearm in the course of his official 
duties. (Emphasis added). 

Articles 75.041 and 75.042 may be harmonized with article 
5139DDD. which gives the Deaf Smith County Juvenile Board the right to 
final determination of the qualifications of juvenile probation 
officers. The board's discretion to make final determinations is 
limited, however, by the standards enumerated in section 75.042 or 
promulgated by the commission. The board's requirements as to 
qualifications may not fall below those stated in article 72.042 or 
promulgated pursuant to article 72.041. There is no implied repeal of 
article 5139DDD since section 75.042 does not deal with the 
establishment of juvenile boards and does not remove appointment 
authority from the board. The legislature has given a more precise 
standard for juvenile probation officers, however, and the new statute 
should be read to harmonize with the old. State v. Jackson, 370 
S.W.2d 797, 800 (Tex. Civ. App. - Houston 1963), aff'd 376 S.W.2d 341 
(Tex. 1964). 

Section 75.042(f) supercedes Attorney General Opinion O-7332 
(1946)s which held that a juvenile probation officer may carry a 
firearm. In comparing section 75.042(f) to article 5142, it is 
important to note that article 5142 provided only that "such juvenile 
officers shall be vested with all the power and authority of police 
officers or sheriffs incident to their offices." Section 75.042(f) 
prohibits the employment of peace officers, but does not revoke the 
power vested in juvenile probation officers, except the authority to 
carry a firearm. Thus, article 5142, V.T.C.S., is repealed to the 
extent that it authorized juvenile probation officers to carry a 
firearm. Section 75.042(f), in establishing uniform standards as 
stated in section 75.001, clearly and unambiguously states that peace 
officers and any other person who reports to a law enforcement officer 
may not serve as juvenile probation officers. A "peace officer" 
within section 75.042(f) refers to someone employed by or reporting to 
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a law enforcement agency. It does not refer to persons reporting to a 
juvenile board. A sheriff and his deputies are peace officers, 
article 2.12 of the Code of Criminal Procedure. However, a juvenile 
probation officer with the authority of a police officer or sheriff is 
not a "peace officer" within section 75.042(f) because he does not 
report to a law enforcement agency. 

You have informed us that the Deaf Smith "juvenile peace officer" 
is a peace officer who carries a commission through the Deaf Smith 
County sheriff. Since section 75.042(f) prohibits the employment of a 
peace officer as a juvenile probation officer, he may not serve in the 
latter capacity. It is therefore unnecessary to answer your second 
question. 

SUMMARY 

Under articles 5139DDD and 5142, V.T.C.S., as 
modified by sections 72.041 and 72.042(f) of the 
Human Resources Code, the juvenile probation 
officers employed by Deaf Smith County have the 
power and authority of police officers and 
sheriffs except that they may not carry guns. 
Since section 75.042(f) prohibits a peace officer 
from serving as a juvenile probation officer, a 
deputy sheriff may not serve in that capacity. 
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