
April 14, 1988 

Mr. Kenneth DeJarnett 
Chairman 
Texas Rousing Agency 
P. 0. Box 13941 
Austin, Texas 78711-3941 Lo-88-43 

Dear Mr. DeJarnett: 

Thank you for your letter of March 4, 1988, in which 
you ask several questions about hiring an acting executive 
administrator. The Texas Rousing Agency was created by 
Acts 1979, 66th Leg., ch. 823 (art. 12691-6, Vernon's 
Texas Civil Statutes). Section 6(b) of that statute 
authorize's the board of directors to employ an executive 
administrator, and section 7(a) authorizes the 
administrator to exercise a broad range of powers and 
functions. The enabling statute does not-prescribe any 
qualifications for the position. We uill respond to your 
questions as you posed them in your letter. 

1. May an acting executive administrator 
be named without the posting of public 
notice? 

Article 6252-lib, V.T.C.S., 52(a) provides: 

When a job vacancy occurs or is filled in 
Travis County within a state agency, the 
agency shall complete and submit to the 
commission and to the equal employment 
office as soon as possible the appropriate 
information form prescribed by the 
commission regarding the job vacancy or 
placement. 

Nothing in article 6252-lib prohibits a state agency from 
filling a vacancy before notice is posted. Rather, it 
requires a state agency to provide information about a 
vacancy to the Texas Employment Commission as soon as 
possible after a vacancy occurs. Compliance with that 
requirement will generally result in notice being posted 
before a vacancy is filled. 
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2. If posting of the position is re- 
quired, what is the minimum time period 
before an applicant can be named to the 
position? 

Section 4(a) of that statute requires that the employment 
commission post such vacancies for 10 working days "unless 
notified by the agency that the vacancy has been filled." 
The statute .does not prescribe a minimum time period 
before the vacancy can be filled. 

3. May a person under contract as a 
consultant to a state agency. serve as ~the 
chief officer, or any officer, of another 
state agency? Would this arrangement 
violate the state's ethics law? 

4. May a person who is currently or was 
previously under contract to a state agency 
be hired as the acting administrator of the 
same agency? 

Article 6252-llc, V.T.C.S., governs the use of private 
consultants by certain state agencies. Section 6B of that 
act requires that a person offering to perform consulting 
services disclose prior employment with the agency to 
which he is making the offer or with another agency. 
Article 6252-9b, V.T.C.S., prescribes standards of conduct 
for state officers and employees by prohibiting those 
public servants from engaging in a variety of activities 
that might create a conflict between private interests and 
public duties. The question of whether a particular 
activity or situation creates or might create a prohibited 
conflict of interest is generally a fact question that 
cannot be resolved by the opinion process and should be 
determined by the agency. See Attorney General Opinion 
NOS. JM-745 (1987); H-1223 (1978); H-688 (1975). 

5. Is it possible to extend an existing 
consulting contract to incorporate broad new 
administrative duties without publishing 
notice? 

The expansion of the consultant's duties would constitute 
a new contract, and if the anticipated fee for the new 
duties would exceed $10,000, the agency would have to 
comply with the requirements of article 6252-11~. V.T.C.S. 
See also V.T.C.S. art. 6252-llc, 56(d). 
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6. If a contract amendment is required, 
what is the minimum period of notice to the 
public before an award may be made? 

Article 6252-llc, section 6(a), V.T.C.S., requires that, 
at least 40 days before contracting, information con- 
cerning an invitation for offers of consulting services be 
filed with the Secretary of State for publication in the 
Texas Register. That time period is required regardless 
of whether the proposed contract is new or a continuation 
of a service as provided in section 6(d). 

7. Is there a conflict of interest (as 
defined under the statute) for a person to 
serve as the acting administrator of a state 
agency and the chairperson of a local 
authority which is now or may in the future 
be engaged in the same or similar business? 

8. Are the acts of an acting adminis-' 
trator valid if that person is declared 
un'qualified to serve? If so, is there any 
potential penalty to the agency, the board 
who appointed the person, or the person 
serving as acting administrator? 

Questions about conflicts of interest turn on specific 
facts. Therefore, we cannot respond to your general 
questions. 

We also note that the Texas Housing Agency is not 
currently receiving any funds under the General 
Appropriations Act. If the agency is receiving federal 
funds, it may be required by federal laws or regulations 
and article 6252-llg, V.T.C.S., to establish personnel 
policies and procedures that comply with federal 
requirements. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 
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