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Honorable Terral Smith

State Representative

Texas House of Representatives

P. 0. Box 2910 : . _

Austin, Texas 78769 : Lo~-88~-80

Dear Representative Smith:

You ask about the interpretation of section 14.05 of
the Family Code, which provides in part:

(a) The court may order either or both
parents to make periodic payments or a
lump-sum payment, or both, for the support of
the child until he or she is 18 years of age
in the manner. and to the persons specified by

the court in the decree. The court of
contimuing exclusive jurisdiction may modify
- an existing order or enter a new order
extending child support past the 18th

birthday of the child, whether the request
for such an order is filed before or after
the child’s 18th birthday, if the child is

fully enrolled in an accredited secondary
school in a program leading toward a high

school diploma. The order for  periodic
support may provide that payments continue
until the end of the school year in which the
child graduates. (Emphasis added.)

You describe a situation in which a 19-year-old '"is
failing most of his classes, has an attendance record of
less than 40%, and is only a high school junior at age 19."
You explain that a parent of the 19-year-old stopped paying
support and was held in contempt. You state that the judge
who held the parent in contempt refused to consider the

" 19-year-old’s attendance and performance records. Your
specific question is:
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Does Section 114.05, Family Code, require
payment of child support beyond the age of 18
even when the child in dquestion is not
diligently pursuing a high school diploma?

Section 14.05 of the Family Code does not require
support of a child who has passed his 18th birthday.
Rather, it permits a judge to order support of a child who
is 18 or older if the child is "fully enrolled" in a program
leading toward a high school diploma. We think that a
child’s performance and attendance records are factors a
judge may properly consider in determining whether to order
- child support payments for a . child who has passed his 18th
birthday. The appropriate remedy for a parent who believes
circumstances warrant a change in a .child-support order,
however, is to file a motion for modification under section
14.08 of the Family Code, not to refuse to pay. Stubbs v.

Stubbs, 715 S.W.2da 373, (Tex. Ct. App. - Houston [1st
Dist.] 1986 no writ).

Very truly yours,

Sl (e

Sarah Woelk
Assistant Attorney General
Opinion Committee
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