
July 20, 1988 

Lo-88-85 

Honorable Janelle M. Havercamp 
County Attorney 
Cooke County, Texas 
Cooke County Courthouse 
Gainesville, Texas 76240 

Dear Ms. Havercamp: 

you ask whether an individual may hold the office of 
constable and also serve as the administrator of the Cooke 
County Emergency Medical Service. 

The Texas Constitution prohibits one person from 
holding more than one "civil office of emolumenVO at one 
time. Tex. Const., art. XVI, 5 40. The courts have held 
that a person holds an office for purposes of article XVI, 
section 40, if he exercises any sovereign function of 
government for the benefit of the public and is largely 
independent of others' control. Tillev V. Rooers, 405 
S.W.Zd 220, 224 (Tex. Civ. App. - Beaumont 1966, writ ref'd 
n.r.e.); See also Aldine Indenendent School District v. 
Standlev 280 S.W.Zd 578, 583 (Tex. 1955). 
stated that a constable is 

This office has 
a civil officer of emolument. 

Attorney General Opinion M-45 (1967). We conclude, however, 
that the administrator of the Cooke County Emergency Medical 
Service is not an officer. 

In Attorney General Opinion MW-39 (1979) we considered 
whether the director of operations of a county CETA program 
was an officer. The opinion concluded that the director was 
not an officer because he did not exercise any sovereign 
authority largely independent of the control of others. The 
opinion also pointed out that he did not possess elements 
attributed to officers in various cases. For example, his 
duties and qualifications were not defined by law. 

The information you provide indicates that the 
administrator of the Cooke County Emergency Medical Service 
does not exercise sovereign authority largely independent of 
the control of others. Rather, he serves at the pleasure of 
the commissioners court and exercises his duties subject to 
their review and correction. See Attorney General Opinion 
JW-499 (1986)(chief appraiser who is subject to direction of 
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appraisal board :,s not an officer for purposes of article 
XVI, section 40). Also, the duties and qualifications of 
the position are not established by statute. &S Attorney 
General Opinion C-772 (1966) (county has implied authority 
to provide ambulance service pursuant to its general author- 
ity to provide for the public health). Consequently, we 
conclude that the administrator of the Cooke County 
Emergency Medical Service is not an officer for purposes of 
article XVI, section 40, of the Texas Constitution. 

you also ask whether the doctrine of incompatibility 
prevents~ an individual from serving both as constable and as 
administrator of the emergency medical service. The common 
law doctrine of incompatibility prohibits one person from 
occupying two positions when the holder of one position may 
impose its policies on the holder of the other or subject 
him to control in some way. Attorney General Opinions 
JM-129, JM-133 (1984); see Thomas v. Abernathy Countv Line 
Indevendent School District, 290 S.W. 152 (Tex. Comm'n App. 
1927, holding approved).~ The constable has no right of 
.control over the administrator of the emergency medical 
service, nor does the administrator of the emergency medical 
service have any right of control over the constable. 
Therefore, the two positions are not incompatible. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

SW/be 
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