
August 17, 1988 

Ms. Jo King McCrorey 
Executive Director 
State Board of Barber Examiners 
1300 E. Anderson bane 
Building C, Suite 275 
Austin, Texas 70752 

Dear Ms. McCrorey: 

ID-88-96 

you ask three questions about barbering activities at 
privately owned correctional facilities. Yours first gues- 
tion is: 

will privatelv owned correctional facil- 
ities be required to have barber shop per- 
mits? 

Section 3 of article 8407a provides in part: 

Sec. 3. (a) No Person may own, onerate, 
or manage a barber shon without a barber shon 
permit issued bv the board. 

(b) Any firm, corporation or person who 
opens a new barber shop shall within three 
days submit an application in writing to the 
board for a temporary barber shop permit 
together with an inspection fee not to exceed 
$50. The applicant must place in his appli- 
cation the permanent address of his shop 
including a legal description of the premises 
to be licensed and such other information as 
shall be required by the board. 

(c) The board shall issue a barber shop 
permit to an applicant who holds a valid 
class A barber license and whose shop meets 
the minimum health standards for barber shops 
as promulgated by the State Department of 
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Public Health and all rules and regulations 
of the board. (Emphasis added.) 

The "board" referred to irfthe above provisions is the State 
Board of Barber Examiners. V.T.C.S. art. 
Subsection (i) of 

8407a, 
section 4 defines 

5 4(d). 
"persona as 

individual, 
"any 

association, firm, corporation, partnership, or 
other legal entity." Subsection (c) of section 4 defines 
"barbershopn as "any place where barbering is practiced, 
offered, or attempted to be practiced except when such place 
is duly licensed as a barber school or college."1 

Subsection (b) of section 4 gives an extensive defini- 
tion of what acts constitute barbering. 
provides in part: 

Subsection (b) 

\ arb rinq,* 
\pracLce 

'practicing barbering,* or the 
of barbering* shall mean the 

performino or doinq, or offering or attempt- 
ing to do or perform, anv. all or anv combi- 
nation of the followinu acts, services, 
works, treatments, or undertakings: 

. . . . 

(3) cuttina the hair a nrimarv ser- 
vice. treatment. or underta!int and not as a 
necessarv incident nrenaratorv or ancillary 
to those nrimarv services enumerated in 
Section 4(b)(2), . . . . 

. . . . 

(14) receiving any fee, salary, compensa- 
tion or financial benefit, or the promise of 
any fee, salary, compensation, or financial 
benefit, for performing, doing, offering, or 
attempting to perform or do any act, work, 
service, or thing, which is any part of 
the practice of barbering as herein de- 
fined . . . . (Emphasis added.) 

1. We assume that no issues are presented here with 
respect to the facilities in question qualifying as barber 
schools or colleges. See V.T.C.S. art. 8407a, 5 9. 
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Attorney General Opinion MW-526 (1982) ruled that 
barber shop facilities located in the facilites of the 
Department of Mental Health and Retardation must be licensed 
under article 8407a. A recent letter opinion of this office 
noted specifically that charging or receiving a benefit for 
the services provided is not a 
barbering services 

prerequisite to performing 
within the meaning of section 4. &g 

Attorney General better Opinion LO-88-77 (July 7, 1988). In 
view of the prior opinions of this office and the 
provisions cited above, 

statutory 
we conclude that the answer to 

first question is yes. 
your 

Your second question is: 

Will those cutting hair in such facilities 
be required to be licensed barbers? 

Section 1 of article 8407a provides: 

It shall be unlawful for any person to 
engage in the practice or attempt to practice 
barbering in the State of Texas without a 
certificate or registration as a registered 
barber issued pursuant to the provisions of 
this Act, by the Board of Barber Examiners 
hereinafter created. 

Section 2 provides in part: 

Prom and after the effective date of this 
Act, unless duly licensed and registered in 
accordance with all laws of this state 
regulating the practice of barbering, no 
person shall: 

(a) practice, continue to practice, 
offer, or attempt to practice barbering or 
any part thereof. 

See also subsection (c) of section 3 (quoted in full 
whichprovides in part: "[t]he board 

above) 
shall issue a barber 

shop permit to an applicant who holds a valid class A barber 
license." 

Section 6 provides for the following exemptions from 
the operation of article 8407a. 

The following persons shall be exempt from 
the provisions of this Act, provided such 
persons are not represented, advertised, or 
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held out to the public, directly or indirect- 
ly, or in any manner whatsoever, as barbers, 
journeymen barbers, barber technicians or 
under any name, title, or designation indi- 
cating such person is authorized to practice 
by authority of any license or permit issued 
by the board: 

(a) physicians, osteopaths, and regis- 
tered nurses licensed and regulated by the 
State of Texas: 

(b) commissioned or authorized medical or 
surgical officers of the United State Army, 
Navy, or Marine Hospital Service; 

(c) persons licensed or practicing by 
authority of the Texas Cosmetology Commission 
under the provisions of Chapter 1036, Acts of 
the 62nd Legislature,, Regular Session, 1971 
(Article 8451a, Vernon's Texas Civil Stat- 
utes), so long as such persons practice 
within the scope of the license or permit 
duly issued by the Texas Cosmetology Commis- 
sion. 

Assuming that none of the section 4 exemptions would 
apply to persons performing barbering services at private 
correctional facilities, we conclude that those performing 
such services would be required to be licensed under article 
8407a. 

your third question is: 

Will they come under the full jurisdiction 
of the State Board of Barbers Examiners, to 
be inspected by our Inspectors and to abide 
by the rules and regulations governing 
sterilization and sanitation? 

(We assume that no issues are presented here with 
respect to whether the facilities in question would be 
subject to the jurisdiction of the Texas Cosmetology Commis- 
sion. See V.T.C.S. art. 8402.) 

Section 28, subsection (a) of article 8407a provides in 
part: 

The State Board of Health shall make, 
establish and promulgate reasonable sanitary 
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rules and regulations for the conduct of 
barber shops and barber schools. The State 
Board of Barber Examiners, by and through the 
Health Department: of the State of Texas, 
shall have authority, and it is made its duty 
to enter upon the premises of all barber 
shops, barber schools or any place where any 
of its licensees are practicing or performing 
any service, act or treatment by authority of 
any license issued by the board and inspect 
same at any time during business hours. 

In light of our conclusions above, that places where 
barbering services are performed at private correctional 
facilities are "barber shops" within the meaning of article 
8407a and that persons cutting hair there must be licensed, 
we conclude in response to your third question that those 
locations and persons would come under the full jurisdiction 
of the State Board of Barber Examiners as is provided for 
in section 28 and generally in article 8407a. See, e.s.r 
sections 3, 21 and 22, and 24, providing for issuance of 
barber shop permits; refusal, suspension or revocation of 
certificates of registration; inspections: actions for 
violations of or noncompliance with the Act; .offenses and 
penalties; etc. See 8&g Attorney General Letter Opinion 
LO-88-77 (July 7, 1988). 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinio 
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