
January 17, 1989 

Honorable Ashley Smith 
Chairman 
Government Organization 
Texas House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78769 

Dear Representative Smith: 

X0-89-4 

You forwarded a letter from a physician who asked you 
to request an opinion addressing "the question of whether a 
trained audiologist, acting as my agent accomplishing the 
tasks for the proper fitting and dispensing of hearing aids 
under my supervision and employment, would be required to be 
licensed by the Texas Board of Examiners in the Fitting and 
Dispensing of Rearing Aids." 

We assume that by the phrase "trained audiologist" the 
physician means a person who is licensed under article 
45125, V.T.C.S. &?s V.T.C.S. art. 4512j, 58(b)(providing 
that person may not hold himself out as an 
unless he is licensed under article 4512j). 

audiologist 

Articles 4566-1.01 through 4566.1-19 govern the 
licensing of persons authorized to fit and dispense hearing 
aids. Article 4566-1.01(f) provides: 

Article 4566-1.06 provides that any person desiring to 
engage in fitting and dispensing hearing aids in Texas must 
pass an examination given by the Texas Board of Examiners in 
the Fitting and Dispensing of Hearing Aids. Article 
4566-1.19 sets out the following exceptions to that 
requirement: 

'Fitting and Dispensing hearing aids* 
means the measurement of human hearing by the 
use of an audiometer or by any means for the 
purpose of making selections, adaptations 
and/or sales of hearing aids. The term also 
includes the sale of hearing aids, and the 
making of impressions for earmolds to be used 
as a part of the hearing aid. 
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(1) Persons engaged in the practice of 
measuring human hearing as a part of the 
academic curriculum of accredited 
institution of higher learnin~~ provided such 
persons or their employees do not sell 
hearing aids. 

(2) Physicians and surgeons duly licensed 
by the Texas State Board of Medical Examiners 
and qualified to practice in the State of 
Texas. 

(3) An individual with a masterIs or 
doctorate degree in audiology from an 
accredited college or university may engage 
in the measurement of human hearing by the 
use of an audiometer or by any means for the 
purpose of making selections and adaptations 
of or recommendations for a hearing aid and 
the making of impressions for earmolds to be 
used as part of a hearing aid, provided such~ 
persons do not sell hearing aids. 

Any licensed audiologist would presumably fit within the 
exception set out in article 
audiologist must have 

4566.1-19(3) since an 

audiology. 
at least a masterNs degree in 

V.T.C.S. art. 4512j, 8 10(l). Therefore, an 
audiologist could perform all aspects of the fitting and 
dispensing of hearing aids except that he or she could not 
sell hearing aids. 

We assume from information enclosed with your request 
that the physician who prompted your request is concerned 
about Attorney General Opinion WW-555 (1982), which held 
that an individual with a master*s or doctorate degree in 
audiolwv could not make imuressions for earmolds. That 

enacted 
Article 
with 
impresf 
51, at 

holding-was changed by 1983 legislation, which 
article 4556-1.19(3) in its current form. 
4556-1.19(3) specifically. allows an individual 
master's or doctorate degree in audiology to make 
sions for earmolds. Acts 1983~,~68th Leg.,~ch. 125, 
597. 

Very truly yours 
-'Al! 

SW/be 
Ref. RQ-1603 

IDI 5068 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
Opinion Committee 


