
January 23, 1989 

Honorable John Vance 
District Attorney 
Government Center 
600 Commerce Street 
Dallas, Texas 75202 

Dear Mr. Vance: 

Lo-89-6 

Article 6686-1, section 2(a), V.T.C.S., provides that 
"[n]o person may, on both the consecutive days of Saturday 
and Sunday, sell or offer for sale, or compel the person's 
employees to sell or offer for sale, a motor vehicle." 
Each day a motor vehicle is sold or offered for sale is 
a separate violation of the act. V.T.C.S. art. 6686-1, 
5 2(b). You ask several questions concerning the appli- 
cability of the statute to the operations of a particular 
business entity which proposes to assist private persons in 
the sale of their motor vehicles and boats. 

Your letter describes the business as follows: 

'Park and Sell,' an assumed name of Tri-State 
Theaters, a Texas limited partnership, has 
opened a parking lot at 11990 North Central 
Expressway, Dallas, Texas. Persons 
to sell automobiles, 

wishing 
trucks, boats, motor 

homes, motorcycles, etc. ('Sellers'), 
rent a parking space for a fixed number "z: 
days at a fixed price and may place their 
vehicle in an assigned location on the 'Park 
and Sell' lot. 'Park and Sell' will only 
accept vehicles from Sellers who are not 
'dealers' as defined in the statutes for the 
State of Texas. The Seller will place their 
phone number on the vehicle, lock the vehicle 
and leave the premises. 'Park and Sell' will 
have its parking lot open to the public each 
day and prospective buyers can walk through 
the lot and if they find a vehicle which 
interests them they may use one of the pay 
phones on site to call the Seller to arrange 
to test drive the vehicle, etc. 'Park and 
Sell' will not have salesmen on site, will 
not price vehicles nor will any of the 'Park 
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and Sell' employees quote prices. If a 
vehicle is sold, 'Park and Sell' will not 
receive any commission or other proceeds of 
the sales price. Sellers rent a parking 
space only and 'Park and Sell* receives no 
other compensation from Sellers or buyers. 
'Park and Sell' will have a notary public on 
site who will notarize signatures on transfer 
documents but will not be involved in prepar- 
ing or filling out the forms. 

At the outset we caution that the opinion process of 
this office is designed to furnish legal opinions based upon 
concise questions of law or a stated set of facts. By its 
nature, this process cannot resolve factual disputes. Thus, 
a recitation of facts in an opinion of the Attorney General 
is not an affirmation of their accuracy, but merely a 
recital of the basis upon which the legal opinion is 
offered. This caveat is especially appropriate in this 
instance since, following your request for this opinion, we 
received a copy of a letter sent to your office by an 
attorney representing "Park and Sell" advising that the 
business would be reevaluated and perhaps restructured. 
Your office, nevertheless, has asked that we render an 
opinion based on the original statement of facts. 

A. 

Your first question is whether "Park and Sell" is a 
wpersonw within the meaning of article 6686-1, section l(2). 
wPersonw is defined in section l(2) as wa natural person, 
firm, partnership, corporation, or other legal entity." The 
express mention of partnerships in the definition should not 
be taken as an exclusion of limited partnerships. 
aenerally V.T.C.S. art. 6132b, S 6(Z) (Texas Uniform Paz 
nership Act applies to limited partnerships except where 
inconsistent with laws relating to limited partnerships): 
first Nat 1 Bank of Browood v. Cm, 398 S.W.Zd 313 
(Tex. Civ: App . - Eastland 1965, no writ) (a partnership may 
be general or limited). Thus, the limited partnership doing 
business as "Park and Sell" is a wpersonw for the purposes 
of article 6686-l. 

B. 

You next ask whether “Park and Sell* is an wemployerw 
within the meaning of article 6686-1, section l(3), which 
provides the following: 
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'Employer‘ means a person who owns a facility 
that sells or offers for sale motor vehicles 
or a person who has the authority to deter- 
mine the hours of operation of such facility. 

In connection with this question you ask whether, under the 
original description of the business, the *Park and Sell" 
lot is "a facility that sells or offers for sale motor 
vehicles" and whether "Park and Sell" is wa person who has 
the authority to determine the hours of operations of such a 
facility. 

The significance of finding that "Park and Sell" is an 
wemployerw is to make it a necessary party to any action 
brought against an employee alleging a violation of the act 
and to make it strictly liable to pay all sums resulting 
from a violation of the act by its employee. V.T.C.S. art. 
6686-1, 5 4(d). It also permits the trier of fact to hold 
"Park and Sell" directly liable for a violation of the act 
if it finds that "Park and Sell" compelled its employees to 
sell motor vehicles or offer motor vehicles for sale on 
consecutive Saturdays and Sundays. IL 5 Z(a). 

We conclude that "Park and Sell," as described in your 
letter, is not an wemployerw for the purposes of article 
6686-l. Though the statute does not define the terms wsellw 
or "offer for sale," the prohibition contained in section 
2(a) of article 6686-l can only be directed at persons with 
the power to transfer title to a motor vehicle by sale. a 
Bus. 8 Corn. Code 88 2.103(a)(l) (wsellerw means a person who 
sells or contracts to sell goods): 2.106(a) ("sales is the 
passing of title from the seller to the buyer for a price). 
Under your description, "Park and Sell' will not be 
authorized to conduct sales of motor vehicles parked on its 
premises. Its relationship with the renters of its parking 
spaces cannot be characterized as an employment relation- 
ship. "Park and Sell" will not participate in the offering 
of such vehicles for sale other than to provide a location 
where prospective buyers may view vehicles offered for sale 
by persons not subject to regulation as motor vehicle 
dealers under state law. Presumably, these sales will not 
be prohibited by article 6686-1, since they are likely to be 
conducted by persons not engaged in a business that includes 
the sale of motor vehicles. V.T.C.S. art. 6686-1, f 3. 
Because "Park and Sell" does not have the power to sell 
vehicles, its parking lot is not a "facility that sells or 
offers for sale motor vehicles." Since the "Park and Sell" 
lot is not a facility that sells motor vehicles or offers 
motor vehicles for sale, "Park and Sell" is not a wperson 
who has the authority to determine the hours of operation" 
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of such a facility. Therefore, "Park and SellI is not an 
"employer" for the purposes of article 6686-l. 

C. 

you also ask whether the business activity of "Park and 
Sell," as originally described in your letter, constitutes a 
ssalew or an "offer for sale" of motor vehicles within the 
contemplation of article 6686-l. Your description makes it 
clear that "Park and Sell" does not sell the motor vehicles 
parked on its lot or offer such vehicles for sale. The 
relationship between "Park and Sell" and its clients is like 
that between the landlord of a shopping center and its 
tenants or, more appropriately, between the owner of a flea 
market and its vendors. The mere renting of space on which 
sales may be conducted does not make the owner of the rented 
space a salesman or establish privity between the owner and 
the buyer of merchandise sold at the rented space. 

D. 

your final question is whether "Park and Sell" proposes 
to operate a business contrary to any of the prohibitions 
contained in article 6686-l. It is apparent from the 
foregoing discussion that the "Park and Sell" proposal does 
not violate the express provisions of article 6686-l. Your 
question, therefore, may be answered in the negative. 
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