
March 21, 1989 

Honorable Roger L. Moore, Esq. 
Hudspeth County Attorney 
P. 0. Box 338 
Sierra Blanca, Texas 79851 LO-89- 29 

Dear Mr. Moore: 

You ask about the continuing validity of Attorney 
General Opinion U-799 (1971). That opinion held that absent 
specific authority to do so, a county could not lease its 
real property. The opinion pointed out that although 
statutes existed authorizing the lease of certain types of 
county property, there was no general statute authorizing 
the lease of county real property. 

At the time W-799 was issued, former article 1577, 
V.T.C.S., authorized counties to sell real property, but it 
did not authorize them to lease real property. In 1973, 
article 1577 was amended to permit counties to lease real 
property. Acts 1973, 63d Leg., ch. 499, at. 1329. In 1987 
the legislature repealed article 1577 and recodified it as 
section 263.001 of the Local Government Code. 

In summary, a county now has general authority to lease 
real property owned by the county. Local Gov't Code 
5 263.001. Such a lease must, of course, comply with 
statutory requirements. 

Very truly yours, 

Sarah Woelk, Chief 
Letter Opinion Section 
Opinion Committee 
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