
June 13, 1989 

Ms. Yvonne Kohutek 
Chairperson 
Texas State Board of Examiners 

of Professional Counselors 
1100 West 49th Street 
Austin, Texas 78756 Lo-89-48 

Dear Ms. Kohutek: 

You ask whether a person who is licensed under the 
Licensed Professional Counselor Act, article 4512g, 
V.T.C.S., but who is engaged in activities or services to 
which the act does not apply is nonetheless required to 
comply with the act and the rules adopted by the board. 

We note that, if signed, House Bill 1667, which was 
passed by the 71st Legislature and awaits the governor's 
signature, will make both your question and our answer moot 
as of September 1, 1989. That bill expressly makes the act 
and rules adopted under it applicable to persons who* would 
be exempt from the act but who have nonetheless obtained 
licenses. However, we answer your question for the 
meantime. 

The act, which creates a voluntary certification 
process, is made inapplicable to certain persons and 
activities. The inclusion of exemptions from this voluntary 
scheme seems odd, but makes some sense in historical 
perspective. In 1979, Senate Bill 884, which would have 
required licensing for the practice of professional 
counseling, was introduced in the legislature. That bill 
contained certain exemptions from the licensing requirement. 
Although that bill did not pass, it apparently provided the 
basis for the 1981 introduction of Senate Bill 606. That 
bill, which was finally adopted in 1981 to form article 
4512g, retained the exemptions found in the earlier bill but 
made licensing a voluntary procedure. You do not ask and we 
do not consider whether the Board of Examiners of Profes- 
sional Counselors has authority under the current law to 
license persons to whose activities and services the act is 
inapplicable. 
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Section 6(e)(2) of article 4512g requires the board to 

adopt and revise, with the approval of the 
department, rules not inconsistent with the 
law of this state that are necessary to 
administer this Act. 

See senerallv Texas Fire and Casualtv Co. v. Harris Countv 
Bail Bond Board, 684 S.W.2d 177 (Tex. App. - Houston 
Dist.] 1984, 

[14th 
writ ref'd n.r.e.). You state that the board 

has consistently held that a person who has voluntarily 
brought himself under the licensing procedure and regulation 
of the board has waived any and all applicable 
We disagree. 

exemptions. 
We find nothing in the act to support that 

conclusion. Section 3 of article 4512g provides 
in unequivocal terms by making the act itself 

exemptions 
inapplicable 

to certain activities, services and persons. If the act is 
not applicable to those activities, services and persons, 
rules promulgated under the authority provided by the act 
must be similarly inapplicable. Our holding will, of 
course, be nullified if House Bill 1667 becomes law. 

Very trulyyours, - 

Karenxxadney -' - 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 
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