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Dear Mr. Daves: 

You ask: 

lle: Whether the commissioner 
of insurance is an "employee" 
or "officer" for purposes of 
article 6252-8b, V.T.C.S. 

Is a commissioner of insurance, appointed 
pursuant to the provisions of article 1.09 of the 
Texas Insurance Code, an 'employee' or an 
'officer' of the state of Texas for purposes of 
accrual of and payment for annual leave time under 
the provisions of article 6252~8b, V.T.C.S.? 

Article 6252-8b. V.T.C.S., provides in pertinent part: 

Section 1. A state employee who resigns, is 
dismissed, or separated from state employment 
shall be entitled to be paid in a lump sum for all 
vacation time duly accrued at the time of 
separation from state employment; provided the 
employee has had continuous employment with the 
state for six months. (Emphasis added). 

In your letter to this office, you stated that Attorney General 
Opinion MU-517 (1982) prompted your question. In that opinion, this 
office held that the commissioner of education is not entitled to 
accrue vacation time under article V. section 7 of the General 
Appropriations Act, and that he is therefore ineligible for any 
payment under article 6252-8b. The opinion reasoned that both article 
V. section 7 of the General Auorooriations Act and article 6252~8b 
apply only to ';t * "state employees, and that under Aldine Independent 
School District v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955). which 
holds that an individual is a "state officer" if he exercises any 
sovereign function of government for the benefit of the public and 
largely independent of the control of others, the commissioner of 
education is not a "state employee." 

P. a5 



Mr. William P. Daves, Jr. - Page 2 (JM-19) 

Your question caused us to reexamine the reasoning and 
conclusions of Attorney General Opinion MW-517 and come of the prior 
opinions upon which it relied. We now conclude that these opinions 
are at least partially erroneous. 

In reaching its conclusions, Attorney General Opinion MW-517 
relied upon prior attorney general opinions. Attorney General Opinion 
M-1279 (1972) was the first such opinion to hold explicitly that 
article V, section 7 of the General Appropriations Act does not apply 
to "state officers." This opinion pointed out that under the 1971 
appropriations act, Acts 1971, Sixty-second Legislature, chapter 1047. 
article V, section 7, at 3796. only "annual employees of the State" 
accrued vacation time. Then, without defining the relevant terms or 
offering any reasoning, the opinion simply asserted that "state 
officers" are outside the ambit of article V, section 7. In so doing, 
it impliedly took the position that "state officer" and "state 
employee" are mutually exclusive categories. 

Attorney General Opinions M-1280 (1972) and H-715 (1975) were the 
next two opinions to conclude that article V. section 7 does not apply 
to "state officers." Neither opinion reached this conclusion after 
independent analysis, however; on the contrary, both simply restated 
the conclusion reached in Attorney General Opinion M-1279 without 
questioning or reexamining it. By the time that Attorney General 
Opinion MW-517 was decided, therefore, this conclusion, having been 
stated in at least three opinions issued during a ten-year time span, 
had come to be regarded as a virtual truism, even though no reasoning 
or authorities had ever been marshalled to support it. 

We have now reexamined this conclusion, and we conclude that it 
is incorrect. 

Three years before Attorney General Opinion M-1279 was issued, 
the legislature enacted article 6252-8a, V.T.C.S. Acts 1969, 61st 
Leg., ch. 217. at 633. The article was amended in 1971. Acts 1971. 
62nd Leg., ch. 106, Il. at 866. Since 1971. this article has provided 
in relevant part as follows: 

Section 1. 'Employee' as used in this Act 
means any appointed officer or employee in a 
department of the State who is employed on a basis 
or 8 position normally requiring not less than 900 
hours per year, but shall not include members of 
the Legislature or any incumbent of an office 
normally filled by vote of the people; [and others 
not relevant here]. 

Sec. 2. Upon the death of a state employee, 
the state shall pay his estate for all of the 
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employee's accumulated vacation leave and for 
one-half of his accumulated sick leave. The 
payment shall be calculated at the rate of 
compensation being paid the employee at the time 
of his death. 

Attorney General Opinion M-1279 did not completely overlook 
article 6252-8a, but we believe that it did fail to attach sufficient 
importance to that article. Then, as now, the subject of article V, 
section 7 of the General Appropriations Act was "Employees Vacations 
and Leaves," including sick leave. The subject of article 6252-8a 
was, and is, the entitlement of the estate of a deceased "state 
employee" to payments for that employee's accrued but unused vacation 
and sick leave. In our opinion, because article V, section 7 and 
article 6252-8a dealt with the same general subject, viz., the 
vacation and sick leave benefits of a "state employee, "Attorney 
General Opinion M-1279 should have read the two provisions together 
and concluded that the definition of "state employee" set forth in the 
latter provision should also apply to the former. In this context, we 
note that it hardly seems likely that the legislature which enacted 
article 6252-8a intended to afford the estates of certain deceased 
state employees an entitlement to something that did not exist. This 
conclusion follows if one concludes that some individuals who are 
included in the definition of "state employee" set forth in article 
6252-8a are not "state employees" within the meaning of article V, 
section 7 of the General Appropriations Act and therefore cannot 
accrue vacation time under that provision. 

We now turn to article 6252-8b. enacted in 1975. The language of 
this provision is virtually identical to the language of a portion of 
article V, section 7 of the 1971 appropriations act with which 
Attorney General Opinion M-1279 was concerned. We have already said 
that, for purposes of this section, "state employee" should be defined 
as it is defined in article 6252-8a. Because the language of this 
portion of article V, section 7 and the language of article 6252-8b 
are essentially the same, we believe that "state employee," within the 
meaning of the latter provision, was intended to have, and has, the 
same meaning. 

We therefore conclude that the article 6252-8a definition of 
"employee" also applies to article V, section 7 of the General 
Appropriations Act and to article 6252-8b, V.T.C.S. The terms "state 
officer" and "state employee" are, in other words, not necessarily 
mutually exclusive. An individual may be an "officer" under Aldine 
Independent School District v. Standley. m, and still be an 
"employee" within the meaning of these provisions. To the extent that 
they hold or indicate otherwise, Attorney General Opinions M-1279, 
M-1280, H-715, MW-517, and any others are overruled. 
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In our opinion, our conclusion is. for several reasons, the most 
reasonable one. First, it means that three legislative enactments 
which deal with the same general subject apply to the same 
individuals. Second, it accounts for the legislature's failure to 
define "state employee" when it enacted article 6252-8b. Finally, it 
avoids the anomalous result that would inevitably occur if we were to 
conclude that decisions as to whether a particular individual is 
within article V. section 7 and article 6252-8b should turn on whether 
he is an "officer" or "employee" under the Aldine test. Under this 
test, some administrative heads of agencies may be in one category, 
and some in the other. Just as we do not believe that the legislature 
intended that some "officers" would be within the ambit of article 
6252-8a but outside the scope of article V, section 7 and article 
6252-Eb, we do not think that it intended the applicability of the 
latter two provisions to turn solely upon the nature of the duties and 
responsibilities of the individual involved. 

The remaining question concerns the application of these 
provisions to the commissioner of insurance. Under article 1.09 of 
the Insurance Code. the commissioner is appointed by the State Board 
of Insurance. In our opinion, he is within the article 6252-8a 
definition of "employee." Accordingly, he is entitled to accrue 
vacation time under article V. section 7 of the appropriations act, 
and to payments for accrued but unused time under article 6252-8b. 

SUMMARY 

The commissioner of insurance is entitled to 
accrue vacation time under article V, section 7 of 
the General Appropriations Act and to receive 
payments for accrued but unused leave time under 
article 6252-8b. Attorney General Opinions 
M-1279, M-1280, H-715 and MW-517 are overruled to 
the extent that they 
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