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opinion No. JM-40 

Re: Interpretation of section 
11.13(j) of the Tax Code relating 
to the acreage of a residence 
homestead entitled to tax 
exemption 

Dear Representative Smith: 

You ask whether the chief appraiser may exercise discretion to 
limit the acreage of a residence homestead entitled to tax exemption 
to less than the 20 acres referred to in the statute. Article VIII, 
section l-b, of the Texas Constitution permits the legislature by 
general law to define "residence homestead" for purposes of ad valorem 
tax exemptions. The definition is set forth in section 11,13(j) of 
the Tax Code and provides that: 

For purposes of this section, 'residence 
homestead' means a structure (including a mobile 
home) or a separately secured and occupied portion 
of a structure (together with the land, not to 
exceed 20 acres, and improvements used in the 
residential occupancy of the structure, if the 
structure and the land and improvements have 
identical ownership) that: 

(1) is owned by one or more individuals; 

(2) is designed or adapted for human 
residence; 

(3) is used as a residence; and 

(4) is occupied as his principal residence 
by an owner who qualifies for the exemption. 
(Emphasis added). 

You wish to know whether the underscored language permits the 
chief appraiser to accord homestead status to a parcel of less than 20 
acres even though the landowner/taxpayer is actually residing on 20 
acres or more. The answer is clearly "no." The clear terms of the 

p. 172 



Honorable Terra1 R. Smith - Page 2 (JM-40) 

,- 

code require the,chief appraiser to grant ad valorem tax exemption 
designation'to any amount of land not to exceed 20 acres so long as 
that land is used in the residential occupancy of the structure 
receiving residence homestead designation. He must refuse to grant 
such status to land which does not qualify in this way. 

Section 11.45 of the Tax Code provides the following in pertinent 
part: 

(a) The chief appraiser shall determine 
separately each applicant's right to an exemption. 
After considering the application and all relevant 
information, the chief appraiser shall, as the law 
and facts warrant: 

(1) approve the application and allow the 
exemption; 

(2) modify the exemption applied for and allow 
the exemption as modified; 

(3) disapprove the application and request 
additional information from the applicant in 
support of the claim; or 

(4) deny the application. 

. . . . 

(c) The chief appraiser shall determine the 
validity of each application for exemption filed 
with him before he submits the appraisal records 
for review and determination of protests as 
provided by Chapter 41 of this code: (Emphasis 
added). 

The terms of the code clearly require the chief appraiser to 
determd,ne separately each applicant's right to an exemption. At no 
place in the code is the chief appraiser given the discretion to 
establish a minimum or maximum amount of acreage as the amount of land 
receiving the designation. The chief appraiser must consider each 
application and determine the amount of acreage which is used in the 
residential occupancy of the structure receiving residence homestead 
designation, not to exceed 20 acres in amount, for each application. 

SUMMARY 

A chief appraiser is not given the discretion 
to establish a minimum or maximum amount of 
acreage as the amount of land receiving 
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designation as a residence homestead for ad 
valorem tax purposes. The clear terms of sections 
11.13 and 11.45 of the Tax Code require the chief 
appraiser to grant the designation to any amount 
of acreage not to exceed 20 acres so long as that 
land is used in the residential occupancy of the 
structure receiving residence homestead 
designation. 
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