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Dear Mr. Parsons: 

Opinion No. JM-42 

Re: Whether certain school 
funds may be deposited in 
credit unions 

You have asked whether an independent school district may deposit 
"activity funds" in a credit union in Texas. In a letter to this 
office, you characterized "activity funds" as: 

[Tlhose monies belonging to various organizations 
such as the PTA (Parent-Teachers Association), 
school bands, drill team clubs, and athletic 
booster clubs which are held by a school district 
for safekeeping and accounting. The monies are 
not derived from taxes but are generally obtained 
by an organization through solicitation of 
contributions, promotions and similar functions 
for the sole benefit of the organization, with 
such monies being the property of the organization 
and not the school districts. The school district 
merely acts as custodian of the monies. 

In Attorney General Opinion Mw-272 (19801, this office concluded 
that the School Depository Act, Education Code sections 23.71 et seq., 
to which independent school districts are subject, requires that a 
"school depository" shall be a bank located in Texas. Sec. 23.74. 
The opinion held that a savings and loan association does not qualify 
as a "bank" within the meaning of this provision. See 923.73 
(definition of "bank"). In Attorney General Opinion MW-534 (1982). 
this office held that a credit union is not a "banking corporation, 
association or individual banker." It follows, in our opinion, that 
credit unions are not "banks" within the meaning of the School 
Depository Act, and therefore may not serve as school district 
depositories. 

If an independent school district may not use a credit union as 
its depository, it necessarily follows that any funds that must be 
placed in the depository by the school district may not be deposited 
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in a credit union. Thus, the next step 1s our analysis is to 
determine whether any statute requires an independent school district 
to deposit in the school depository the “activity funds” that you have 
described. Although the School Depository Act contains elaborate 
procedures to be followed by school districts in selecting their 
depository, it offers no clue as to what school funds must be 
deposited therein. There are statutes requiring that certain funds be 
placed in the school depository, see, e.g., Educ. Code 6923.94(d); 
23.95(f) (tax revenues); 16.254(c) (foundation school funds); 15.10(d) 
(state available school funds), but we have found no statute that 
touches upon the funds about which you are concerned, and our 
attention has been directed to no such statute. 

In a letter which was submitted to this office, the Texas 
Education Agency urges that “co-curricular activity” funds, as that 
term is defined in Texas Education Agency Bulletin 679, must be placed 
in the school depository. The agency asserts: 

Briefly stated, it is the position of the Texas 
Education Agency that funds deriving from 
co-curricular, school-related activities and held 
in trust by Texas public school districts for a 
dedicated purpose are under the control of each 
district’s Board of Trustees for the purpose of 
the trust. Accordingly, such co-curricular funds 
must be both fully accounted for and accorded the 
same measures of care, collateral protection and 
safekeeping as are public funds derived from state 
appropriations, local taxes and federal grants. 

To assure this the State Board of,Education and 
the Commissioner of Education promulgated, 
effective April 9, 1982, significant changes in 
Texas Education Agency Bulletin 679. adopted by 
reference at 7 Tex. Reg. 1300, March 26, 1982. 
These changes, effective September 1, 1982, 
require all school districts to treat and account 
for co-curricular funds as a part of the General 
Fund under the direct control of each school 
district’s Board of Trustees. . . 

. . . . 

Because co-curricular funds have been, since 
September 1, 1982, unarguably under the control of 
the Board of Trustees of each Texas public school 
district, it is our opinion that these funds must 
be deposited by each public school district only 
as prescribed by the School Depository Act. . . 
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and may not be separately deposited with any 
financial entity other than the district's school 
depository bank or banks. 

We understand that "co-curricular activity" funds are funds 
deriving from "school sponsored events or activities that are financed 
or subsidized from public school funds." TEA Bulletin 679, Procedure 
CDE-402. It is true that Bulletin 679 places these funds in the 
category of "general funds" which are under the control of the boards 
of trustees in the school districts. It is, also true that school 
districts are required to account for general funds. See, e.g., TEA 
Bulletin 679, Procedures CDE-402; CDE-406; APP-B-2; see also Educ. 
Code §21.256 (annual audit of school district fiscal accounts). It 
does not follow, however, that these funds "may not be separately 
deposited with any financial entity other than the district's school 
depository bank or banks." As we have noted, we have found no statute 
that requires that these funds be deposited in the school depository. 
We have not, moreover, found any provision in Bulletin 679 that 
imposes such a requirement. To require districts to account for a 
certain class of funds is not, in our opinion, to require them to 
deposit those funds in a particular place. It may be (although we do 
not decide this issue) that the Texas Education Agency possesses the 
requisite statutory authority to promulgate an administrative 
regulation requiring independent school districts to deposit 
"co-curricular activity" funds in their depository. It has not done 
so, however. 

Because no statute or administrative regulation to which our 
attention has been directed requires independent school districts to 
deposit in their depositories the "activity funds" that you have 
described, we conclude that districts may place these funds in credit 
unions. 

SUMMARY 

Independent school districts may deposit 
"activity funds," as herein defined, in credit 
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