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You advise us that a tenured faculty member at Southwest Texas 
State University has accrued unused vacation time as a university 
employee serving in an administrative capacity. You anticipate that 
the person will remain a member of the faculty at Southwest Texas 
State University and that, from time to time, the person will continue 
to be employed part-time as a faculty member and part-time as an 
administrative employee. You ask our opinion as to whether this 
person is entitled either to be paid in a lump sum for the unused 
vacation time or to take vacation leave with pay. 

We believe that the status of a faculty member under the facts 
presented to us makes the member ineligible to receive a lump sum 
payment of accrued vacation time but eligible to take certain vacation 
leave without deduction in salary. 

In 1975, the legislature provided by general law that a state 
employee continuously employed for at least six months is entitled to 
be paid in a lump sum for accrued vacation time when the employee 
resigns or is dismissed or separated from state employment. V.T.C.S. 
art. 6252-8b. See Acts 1981, 67th Leg., ch. 875, art. V, 87(a), at 
3799 (current biennial Appropriations Act); Senate Bill No. 179, Acts 
1983, 68th Leg., art. V, 98, at V-34 of the Conference Committee 
Report (Appropriations Act for 1983-1985 biennium). As a faculty 
member, the person is an employee with a contractual relationship 
governed by state law, the Rules and Regulations of the Board of 
Regents of the Texas State University System, and the terms of his 
appointments for specific fiscal years. The fact that the contract of 
a faculty member who will return the following year provides a period 
of appointment for nine months that does not include the summer months 
does not constitute a termination or separation of state employment 
during the summer months. 
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In OUT opinion, the word "appointment" as used in the 
appropriations act, contemplates only the periods during which 
particular services are required to be rendered. Although neither 
required by the contract of employment to teach or to serve in an 
administrative capacity during the summer nor entitled to a salary for 
services rendered during that period, a faculty member remains an 
employee with certain obligations and benefits. These benefits 
include coverage for medical and hospital insurance, the use of 
university facilities (offices, libraries, etc.), and other benefits 
generally available to faculty members. In our opinion, a faculty 
member who will be returning for the fall semester is not separated 
from state employment during the summer and, therefore, is not 
eligible for payment of accrued vacation time in a lump sum. See 
Attorney General Opinions MW-282 (1980); H-1096 (1977); M-1279 (1972); 
M-1252 (1972). 

Vacation time of state employees is payment for services rendered 
and salary within the meaning of that part of article 6813b, V.T.C.S., 
that provides "all salaries of all . . . State employees . . . shall 
be in such sums or amounts as may be provided for by the Legislature 
in the biennial Appropriations Act." See Attorney General Opinion 
M-1252. The right of a state employee at-y given time to a vacation 
from his duties without deduction in salary depends on the provisions 
of the current biennial appropriations act. Beginning with the act 
passed in 1981, the legislature excepted faculty with appointments of 
less than 12 months at institutions of higher education from the 
provision authorizing paid vacations for "employees of the state." 
The general appropriations acts for the fiscal years beginning 
September 1, 1981 and ending August 31, 1985 provide the following: 

Other than faculty with appointments of less than 
twelve months at institutions of higher education, 
employees of the State shall, without deduction in 
salary, be entitled to a vacation in each fiscal 
pal-. 

Acts 1981, 67th Leg., ch. 875, art. V, 97a, at 3798; Senate Bill No. 
179, Acts 1983, 68th Leg., art. V, 98, at V-34 of the Conference 
Committee Report. Each appropriation act specifies the hours of 
vacation accrued each month by state employees on the basis of their 
years of state employment and the maximum hours they may carry forward 
from one fiscal year to the next fiscal year. In addition, each of 
those acts defines a "regular employee" of an institution of higher 
education as one who is employed to work at least 20 hours per week 
for a period of at least four and one-half months, excluding certain 
students, and provides that only regular employees of such 
institutions are eligible for paid vacation. 

Accordingly, when a person is employed by Southwest Texas State 
University as an administrative employee, either on a full-time basis 
or on a part-time basis that qualifies the person to be a "regular 
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employee," he is an employee of the state within the meaning of the 
current appropriation act whether or not he is simultaneously a member 
of the faculty. As such, he is entitled to accrue and carry forward 
vacation leave and to take a vacation from his administrative duties 
without deduction in his administrative salary. nowever, a faculty 
member at Southwest Texas State University with a teaching appointment 
of less than 12 months for the fiscal year does not accrue vacation in 
that capacity and is not entitled to use leave accrued as an 
administrative employee to take a paid vacation from his duties as a 
faculty member. 

SUMMARY 

-, c 

Under current appropriation acts, a member of 
the faculty at an institution of higher education 
who, as an administrative employee, qualifies for 
the accrual of vacation leave is entitled to take 
a vacation from his administrative duties without 
deduction in his administrative salary. A faculty 
member who has a teaching appointment of less than 
12 months during the fiscal year and who will 
return the following year to the institution of 
higher education has not interrupted his state 
employment and is not entitled to a lump sum 
payment for accrued vacation leave. . 
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