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Dear Mr. Moore: 

Re: Construction of article 
1269m, V.T.C.S. 

YOU have requested this office's advice regarding the 
interpretation and application of subsections 14(A)(2) and 14(D)(5) of 
article 1269m. V.T.C.S., the Firemen's and Policemen's Civil Service 
Act. These subsections provide in part: 

Sec. 14. The Commission shall make rules and 
regulations governing promotions and shall hold 
promotional examinations to provide eligibility 
lists for each classification in the Police and 
Fire Departments, which examinations shall be held 
substantially under the following requirements: 

A . . . . 

(2) All promotional examinations shall be open 
to all firemen who have ever held a continuous 
position for two (2) years or more in the 
classification immediately below, in salary, that 
classification for which the examination is being 
held. In fire departments that have adopted a 
classification plan that classifies positions on 
the basis of similarity in duties and 
responsibilities, all promotional examinations 
shall be open to a fireman who has ever held a 
continuous position for two (2) years or more at 
the next lower paygrade, if it exists, in the 
classification for which the promotional 
examination is being offered . . . . 

. . . . 

D.... 
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(5) No fireman shall be eligible for promotion 
unless he has served in such Department for at 
least two (2) years at any time prior to the day 
of such promotional examination in the next lower 
position or other positions specified by the 
Commission . . . . 

Your inquiry concerns a fireman who has completed two or more 
years continuous service in a particular classification with one fire 
department and then is employed by a second fire department. YOU 
wish to know whether his service for the first fire department 
qualifies him for examination and promotion in the second department. 

You state that, formerly, classifications set by local civil 
service commissions may have varied from one city to another. Now, 
however, classifications adopted by local civil service commissions 
have become uniform throughout the state, largely because the 
Commission on Fire Protection Standards and Education has established 
uniform minimum standards for firemen. V.T.C.S. art. 4413(35), 12(2). 
See Attorney General Opinion m-320 (1981). Because service 
ossifications have become standardized, firemen moving from one fire 
department to another have argued that their service with the first 
employer qualifies them to take the examination with the second. 
Section 14(A)(2) of article 1269m does not expressly require that a 
fireman's two years' continuous service in a particular classification 
be with the department giving the promotion exam. The firemen in 
question have therefore interpreted this provision as allowing them to 
use service elsewhere to qualify for the promotion exam given by their 
new employer. If they have correctly interpreted section 14(A)(2), it 
may be inconsistent with section 14(D)(5) which restricts promotion to 
firemen who have served in "such Department" for at least two years 
prior to the promotional exam. 

In our opinion, section 14(A)(2) opens promotion exams only to 
firemen who have held the requisite employment in the examining 
department for two or more years, while section 14(D)(5), with one 
express exception, permits the promotion only of this class of 
firemen. These two provisions must be read in the context of article 
1269m in its entirety. 

Article 1269m establishes in all cities having a population of 
ten thousand or more inhabitants, and "having a paid Fire Department 
and Police Department," a Firemen's and Policemen's Civil Service, 
section 1. The provisions of article 1269m do not apply to a city 
unless it adopts them, and it may choose to apply the provisions only 
to a Fire Department or only to a Police Department, section 27. The 
statute gives each city some freedom to design its own civil service 
plan. The city's Civil Service Commission is to "provide for the 
classification of all firemen and policemen," section 8. 
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Article 1269m does not require these classifications to be 
uniform from city to city. Some provisions suggest that the statute 
contemplates no statewide model for classifications. For example, 
section 14(A)(2) provides in part: 

In fire departments that have adopted a 
classification plan that classifies positions on 
the basis of similarity in duties and 
responsibilities, all promotional examinations 
shall be open to a fireman who has ever held a 
continuous position for two (2) years or more at 
the next lower paygrade if it exists, in the 
classification for which the promotional 
examination is being offered. 

Thus, classification plans in some but not all cities may be based on 
similarity of duties and responsibilities. Classification plans may 
vary as to the number of paygrades provided. When the legislature 
enacted article 1269m in 1947, Acts 1947, 50th Leg., ch. 325 at 550, 
and when it amended section 14(A) in 1949 to require service in the 
appropriate classification, Acts 1949, 51st Leg.. ch. 572 at 1114, 
1116, it apparently did not intend or expect classification plans to 
,be standard from one city to the next. At that time, a fireman's two 
years' service under one classification plan could not be expected to 
fulfill the requirements of a different plan. Although article 
4413(35), V.T.C.S., has perhaps encouraged the cities to adopt uniform 
classification plans, this statute was enacted in 1969, Acts 1969, 
61st Leg., ch. 668 at 1972, and does not change the meaning of 
provisions enacted twenty years earlier. 

We therefore find no basis to interpret article 1269m. section 
14(A)(2) to permit firemen to use service with a prior employer to 
qualify for examination by a new employer. 

Moreover, any ambiguity in section 14(A)(2) should be resolved to 
harmonize it with section 14(D)(5) which reads in part: 

No fireman shall be eligible for promotion 
unless he has served in such Department for at 
least two (2) years at any time prior to the day 
of such promotional examination . . . . 

Section 2 defines "fireman" as 

any member of the Fire Department appointed to 
such position in substantial compliance with the 
provisions of sections 9, 10 and 11 of this 
Act . . . . (Smphasis added). 
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Applying this definition to section 14(D)(5), it can be read as 
follows: 

No [member of the Fire Department] shall be 
eligible for promotion unless he has served in 
such Department for at least two (2) years . . . . 

Thus, a fireman must serve in a department for two years before 
becoming eligible for promotion. This interpretation is supported by 
the following language of section 14(D)(5): 

[T]he requirement of two (2) years' service in the 
Fire Department at any time prior to the day of 
promotional examination shall not be applicable to 
those persons recalled on active military duty for 
a period not to exceed twenty-four (24) 
months . . . . Such persons shall be entitled to 
have time spent on active military duty considered 
as duty in the Department concerned. (Emphasis 
added). 

This exception from the two years' service requirement clearly 
delineates the general rule: the qualifying service must be completed 
in the department wherein the fireman seeks promotion. See City of 
Houston v. Landrum. 448 S.W.2d 816, 818 (Tex. Civ. App- Houston 
114th Dist.] 1969, writ ref'd n.r.e.). Finally, in section 9, the 
legislature specifically recognized service elsewhere as relevant to 
employment by a police department: 

No person shall be certified as eligible for a 
beginning position with a Police Department who 
has reached his thirty-sixth birthday unless the 
applicant has at least five (5) years prior 
experience as a peace officer. 

In the absence of such an express reference in section 14(A)(2) to 
prior service elsewhere, section 14(A)(2) should be read in harmony 
with section 14(D)(5) as barring from the examination fireman who have 
not had two years service with the department giving the examination. 

You also inquire whether the provisions of section 14 requiring 
two years' service are mandatory. You point out that the court in 
City of Waco v. Akard, 252 S.W.2d 496 (Tex. Civ. App. - Waco 1952, 
writ ref'd n.r.e.) said in dicta that this provision was directory and 
did not prevent the commission from permitting a policeman eight days 
short of the two years' continuous service to take the exam and 
receive a promotion. See also Attorney General Opinion V-855 (1949) 
(statutes prescribing time in which public offices shall perform 
specific duties are directory). However, more recent cases have 
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disagreed with this statement in City of Waco v. Akard, supra. See 
City of San Antonio v. Pinchback, 489 S.W.2d 451 (Tex. Civ. App. - San 
Antonio 1972, no writ); City of Houston v. Landrum, supra, at 819; 
Stahl v. City of Houston, 397 S.W.2d 318. 320 (Tex. Civ. App. - 
Houston [Ist Dist.] 1965, writ ref'd n.r.e.). The direct authority, 
as well as the weight of authority, holds that section 14 is 
mandatory. 

SUMMARY 

A fireman who has not completed two years' 
continuous service with the fire department 
employing him is not eligible for promotion in the 
department or to take a promotion examination 
pursuant to section 14 of article 1269m. The two 
year prior service provision of section 14 is 
mandatory. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

TOM GREEN 
First Assistant Attorney General 

DAVID R. RICHARDS 
Executive Assistant Attorney General 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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