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Austin, Texas 78766 cludes an inquiry into archi-

tectural or engineering fees

Dear Mr. Jacl_r._son:

You inform us that the Texas Youth Commission has developed a
questionnaire which you intend to submit to architects and engineers
being considered for -employment by your agency. The questionnaire
elicits information regarding professional fees which engineers or
architects would find appropriate for the project being considered.
You ask us two questions. First, you ask

[e]hould the Professional Services Procurement Act
be 1interpreted to prohibit the inclusion of the
following question in the proposed Texas Youth
Commission Architect/Engineer Questionnaire:

. Question A 2.12: There are maximum ceilings for

-professional services fees this agency can pay.

-What - would you consider to be a fair and

reasonable -fee providing complete architectural

© 7 and - engineering serv:lces- rogram:l.ng through

S construction  obgervation- include one-year
3’3 - follov-up inspection) for this project?

w:l.th your second queat:l.ou. you aalv

-1f¢ -the . answer . to {[the first question] 1is

affirmative, what means are appropriate for making
. such information available for consideration in
~ selection of an architect or engineer?

We conclude. f:l.rat. ‘that article -664~4, V.T.C.S. (Professional
Services Procurement Act) [hereinafter "the Act"], does not prohibit
the inclusion of a question designed to elicit. information regarding
fair and reasonable fees or cost estimates. Because we answer your
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first question in the negative, we need not answer your second
question.

Article 664-4, V.T.C.S., provides the following:

Section 1. This Act shall be known and may be
cited as the "Professional Services Procurement
Act."

Sec. 2. For purposes of this Act the term
"professional services" shall mean those within
the scope of the practice of accounting,
architecture, optometry, medicimne or professional
engineering as defined by the laws of the State of
Texas or those performed by any licensed
architect, optometrist, physician, surgeon,
certified public accountant or professional
engineer in connection with his professional
employment or practice.

Sec. 3. No state egency, political sub-
division, county, municipality, district,
authority or publicly-owned utility of the State
of Texas sghall make any contract for, or engage
the professional services of, any licensed
physician, optometrist, surgeon, architect,
certified public accountant or registered
engineer, or any group or association thereof,
selected on the basis of competitive bids
submitted for such contract or for such services
to be performed, but shall select and award such
contracts and engage such services on the basis of
demonstrated competence and qualifications for the

" type of professional services to be performed and
at “fair and reasonable prices,  as long as
professional fees are consistent with and not
higher than the published recommended practices
and fees of the wvarious applicable professional

- assoclations and do not exceed the maximum
' -provided by any state law. '

- Sec, 4. Any and all such contracts, agreements
or “arrangements for professional services
negotiated, made or entered into, directly or
indirectly, by any agency or department of the
State of Texas, county, municipality, political
“subdivision, district, authority or publicly-owmed
utility in any way in violation of the provisions
of this Act or any part thereof are hereby
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declared to be void as contrary to the public
policy of this State and shall not be given effect
or enforced by any Court of this State or by any
of its public officers or employees. (Emphasis
added).

We are required to interpret & statute in a way

which expresses only the will of the makers of the
law, not forced nor strained, but simply such as
the words of the law in their plain sense fairly
sanction and will clearly sustain.

Railroad Commission of Texas v. Miller, 434 S.W.2d 670, 672 (Tex.
1968), quoting Texas Highway Commiegion v. El1 Paso Building and
Construction Trades Council, 234 S.W.2d 857 (Tex. 1950).

The clear terms of the Act itself do not merely permit the
congsideration by the agency of the fees charged for certain
professional services, but require it., While the Act expressly
prohibits the awarding of contracts for certain professional services
on the basis of competitive bids, it clearly requires an agency to
awvard such contracts "on the basis of demonstrated competence and
qualifications for the type of professional services to be performed
and at fair and reasonable prices." V.T.C.S. art. 664-4, §3 (emphasis
added). Section 3 goes on to require that such professional fees be
"coneistent with and not higher than the published recommended
practices and fees of the various applicable professional associations
and do not exceed the maximum provided by any state law." Therefore,
the imposition of fees must be one factor considered by any agency in
awarding a contract for such professional services; however, it cannot
be the only factor to be considered. Section 8 of Acts 1971, 62nd
Legislature. chapter 38, page 73, -the emergency provision of the Act,
containg the following 1language detailing the public policy
considerations prompting the passage of the Act:

The fact that the selection of certified public
accountants, architects, physicians, optometrists,
surgeons and professional engineers on the basis
of the lowest bid places a premium on incompetence
and is the most likely procedure for selecting the
least able or qualified and the most incompetent
practitioner for the performance of services
vitally affecting the health, welfare and safety
of the public and that, in spite of repeated
expressions of the legislature excepting such
professional services from statutes providing for
competitive bidding procedures, some public
officers continue to apply competitive bidding
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procedures to the selection of such professional
personnel, creates an emergency of the gregtest
public importance to the health, safety and
welfare of the people of Texas . . . . (Emphasis
added).

Accordingly, we answer your first question in the negative.
result, we need not answer your second question.

SUMMARY

Article 664-4, V.T.C.S., (the Professional
Services Procurement Act), does not prohibit the
inclusion on a questionnaire submitted to
engineers or architects being considered for
employment of any question designed to elicit
information regarding professional fees which such
engineers or architects would find appropriate for
the project being considered.
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