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Dear Representative Lee:

You request a1 interpretation of House Bill No. 718 of the
Sixty-eighth Legislature which amended article 5.01 of the Election
Code to read in pertinent part:

The follcwing classes of persons shall not be
allowed :0» vote in this state:

3. Pergons while 1incarcerated, on parole,
mandator; supervision, or probation as a result of
a felony conviction. ’

4, P2rsons who have been convicted of a
felony, for a period ending on the fifth
anniversary of the date on which the person:

(A) r:ceived a certificate of discharge by the
Board of ?ardons and Paroles; or

(B) completed a pericd of probation ordered by
a court, (Emphasis added).

Article VI, secticn 1 of the Texas Constitution disqualifies all
felons from voting, subject to exceptions made by the legislature.

You seek an Interpretation of the underlined language. You ask
whether a certific:zte of discharge issued by the Texas Department of
Corrections for persons sentenced prior to August 29, 1977 is the
legal equivalent of discharge from the Board of Pardons and Paroles.

Article 6166z1, V.T.C.S., provides in part:
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When a convict is entitled to a discharge from the
State penitentiary . . . the Director of the
Department of Corrections or his Executive
Assistant shall prepare and deliver to him a
written discharge. . . .

Article 42.12 of the Code of Criminal Procedure provides in
sections 23 and 24:

Sec. 23.

When any parol:d prisoner has fulfilled the
obligations of his parcole and has served out his
term as conditioned in the preceding paragraph,
the Board shall nuke a final order of discharge
and issue to the parolee a certificate of such
discharge.

Sec. 24. When any prisoner who has been
paroled or released to mandatory supervision has
complied with the rules and conditions governing
his release until the end of the term to which he
was sentenced, aaid without a revocation of his
parole or mandatcry supervision, the Board shall
make a final order of discharge and issue the
prisoner a certif.lcate of discharge.

Prior to August 29, 1977, article 42.12 did not provide for
mandatory supervision. This procedure was added by a 1977 amendment.
Aets 1977, 65th Leg., ch, 347, §2, at 925. A prisoner under mandatory
supervision, like a parole:, is released from imprisonment, but not
from the legal custody of the state, for rehabilitation outside the
prison walls. Code Crim. I'voc. art, 42.12, §2c, d. The eligibility
requirements are different for each form of supervision. Moreover,
parole 1is not automatically granted to eligible prisoners; it 1is
discretionary with the Bouard of Pardons and Paroles subject to
statutory guidelines. Id. §l5 (e-1i).

In contrast, a prisoner not on parole '"shall be released to
mandatory supervision" by the board when his actual time served plus
good conduct time equal the maximum sentence. 1d. §15(c). See
V.T.C.S. art, 6181-]1 (accrual of good conduct time). The good conduct
time law existing before August 29, 1977, actually commuted the
sentence so that the prisaner was discharged from the Department of
Corrections when good conduct time plus time served equaled the term
of the sentence. See Acts 1927, 40th Leg., ch. 212, §23 (former
V.T.C.S. art. 6166v); Acts 1943, 48th Leg., ch. 361, at 635 (former
V.T.C.S. art, 61841), Tte 1977 amendment to article 42.12 also
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repealed the former good corduct time statutes. Acts 1977, 65th Leg.,
ch. 347, §6, at 933, '

The 1977 amendment to zrticle 42.12 provides in section 7 that

Itlhis Act applies only to inmates sentenced to
the Texas Departmert of Corrections for an offense
committed on or after the effective date of this
Act.

1f the mandatory supervision law were imposed on a priscner who
committed his crime before the August 29, 1977 effective date, he
would remain under state supcrvision at a time when prior law required
his discharge from his sentence. Section 7 prevents the unconstitu-
tional imposition on an offender of a punishment which did not exist
when he committed the crimz, See Tex. Const. art. I, §16 (ex post
facto law).

Thus, somecne sentenced for an offense committed prior to August
29, 1977 and not paroled ha:; received or will receive a discharge only
from the Department of Corrections. Persons sentenced for offenses
committed after August 29, |977 and subsequently placed on mandatory
supervision were or will be discharged by the Board of Pardons and
Paroles. Persons paroled at any time recelve their certificate of
discharge from the Beoard of ?ardons and Paroles. The board informs us
that the Department of Corrections issues a discharge certificate for
every person who completes his sentence, and the board performs its

duty to issue a discharge certificate by stamping the department's
certificate.

Your question about the "legal equivalent" of a certificate from
the Board of Pardons and Paroles raises the issue of the class of
persons enfranchised by .article 5,01. Does article 5.01 now
_enfranchise all convicted felons five years after completing their
sentences or does it exclucle any felon who could not be discharged by
the Board of Pardons and Fsroles because he was not paroled and not
subject to mandatory supervision? You in effect ask whether section 4
of article 5.01 should be read as follows:

4. Persons wto have been <convicted of a
felony, for a period ending on the fifth
anniversary of the date on which the person:

(A) recelved a certificate of discharge by the
Board of Pardcns and Paroles [or the equivalent
of such a certificate of discharge]. . .

Support for the view :hat felons discharged by the Department of
Corrections are reenfranchlsed on the fifth anniversary of that date
is to be found in the legislative history of House Bill No. 718. As
first introduced it did not include a section 4, but only section 3,
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rational basis. The only d:.stinction between the groups is "wholly
arbitrary" -- a difference In the official ministerial act granting
discharge. There 1is no constitutionally justifiable basis for
granting or withdrawing the franchise on this purely insubstantial
difference. Thus, the ststute must be construed to omit this
~difference if it 1s to be sived from invalidity.

You also ask whether a certificate of discharge from other
institutions such as a feder:l or sister state prison or parole board
is the legal equivalent of z certificate of discharge from the Board
of Pardons and Paroles. (Cenerally, courts have said that statutes
regulating the right to vote should be liberally interpreted in favor
of that right. Thomas v. Groebl, 212 S.W.2d 625 (Tex. 1948); Walker
v. Thetford, 418 S.,W.2d 276 (Tex. Civ. App. - Austin 1967, writ ref'd
n.r.e.); Wooley v. Sterrett, 387 S.W.2d 734 (Tex., Civ. App. - Dallas
1965, no writ); Mitchell v. Jones, 361 S.W.2d 224 (Tex., Civ. App. ~-
Texarkana 1962, no writ). Moreover, relevant cases have concluded
that the Texas law barring convicted felons from voting applies to
persons convicted in federal as well as state court. Shepherd v,
Trevino, supra. See also lluyes v. Williams, 341 F. Supp. 182 (S.D.
Tex. 1972); Attorney General Opinion V-278 (1947) (prohibition against
convicted felons voting applies to persons convicted in federal
court). See also Hughes v. fitate, 284 S.W. 952 (Tex. Crim. App. 1926)
(person convicted of felonv in federal court disqualified from jury
service). Hence, we conclude that felons discharged by either a
federal or a sister state's correctional institution or parole board,
as well as by the Texas Dejsrtment of Corrections, are reenfranchised
five years after that event, To conclude otherwise could subject the
Act to possible invalidation under the Equal Protection Clause of the
United States Constitution.

SUMMARY

House Bill N>, 718 of the Sixty-eighth
Legislature, codified as article 5.01 of the
Election Code, restores the vote to persons
convicted of a fealony on the fifth anniversary of
their discharge by the Texas Department of
Corrections or by a2 federal or sister state prison
or parole board, just like those discharged by the
Texas Board of Pardons and Parolgs.

Vefyy truly yo
L]

m

JIM MATTOZX
Attorney General of Texas
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First Assistant Attorney Gereral
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Executive Assistant Attorney General
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