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Dear Mr. Wade: 

You ha&reques,ted our opinion regarding fees of office which the 
county clerk may collect in certain probate matters. Specifically, 
you have asked what fees the county clerk is authorized to charge for 
the filing of certefn documents generated as a consequence of eschcat 
of a portion of the deceased’s estate to the state of Texas. 

You ask whether the county clerk may charge a $4.00 fee for 
filing and recording a certificate of service executed pursuant to 
section 428 of the Texas Probate Code. Section 428 requires the clerk 
of the probate court to mail a certified copy of the court escheat 
order to the state treasurer. The clerk is required under section 426 
to record a certificate from the postmaster stating that such a 
certified copy of court order was properly mailed to the state 
treasurer. Sectlot! 420 provides: 

Whenever an order shall be made by the court 
for an executor or an administrator to pay any 
funds to i:he State Treasurer under the preceedlng 
provisions of this Code. the clerk of the court in 
which .su:h order is made shall mall to the State 
Treasure:: a certified copy of such order within 
thirty days after the same has been made. When- 
ever the clerk mails such copy. he shall take from 
the postmaster with whom it is mailed a certi- 
ficate stating that such certified copy was mailed 
in his oEfice. addressed to the State Treasurer at 
Austin, Texas, and the date when it was mailed, 
and shall record such certificate. 

You have also asked what fee, If any, the county clerk is required to 
collect for recording the receipt filed by an administrator of an 
estate pursuant to section 430, which provides: 
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Whenever an exetmtor or administrator pays the 
State Treasurer ;u,y funds of the estate he 
represents, under the preceeding provisions of 
this Code, he shall take from the State Treasurer 
a receipt for such payment, with official seal 
attached, and shall file the same with the clerk 
of the court ordering such payment; and such 
receipt shall be ::trcorded in the minutes of the 
court. 

And third, you have asked vtat fee may be collected for certifying a 
copy of the court’s escheat order as is required under section 428. 

It is the court clerk’s legal duty to make the certification and 
record the certificate as i:s required by section 428. The adminis- 
trator of the estate does not request the certification under section 
428, nor offer for filing the certificate. The administrator does, 
however, present for filing and recording the receipt of payment from 
the state treasurer under section 430. A prior opinion of this office 
concluded that the state treasurer was not required to pay any fees to 
the county clerk for the certification required under section 428 of a 
court order transmitted to the state treasurer’s office. Attorney 
General Opinion M-170 (1967). This opinion reasoned that the section 
428 certification was not a “service rendered” for purposes of the 
county clerk fee statutes, articles 3930 and 3930(b). V.T.C.S. The 
certification and certificat.e filing under section 428, we believe, 
are internal procedures in the county clerk’s office and are not 
subject to the county clerk fee statutes which specify the fees for 
“services rendered.” V.T.C.S., arts. 3930, 3930(b). 

The probate fees pemil:t:ed to be collected by the county clerk 
are set by article 3930(b). A general probate fee for the adminis- 
tration of an estate is $35.00, which fee covers the required issuance 
of all writs, process and 

all other instruments. documents, or papers 
authorized, permitted or required to be issued by 
said county clerk or said clerk of probate courts 
on which a return uust be recorded. , . . 

V.T.C.S. art. 3930(b), §lB(:,). This general fee includes “all other 
clerical duties in connection with such probate court docket.” && 
We believe therefore that the general fee required for the filing and 
administration of an estate! covers the certification of the court 
order required by section l,28 and the recording of the certificate 
that such certified copy has been mailed to the state treasurer. With 
regard to the filing of the receipt by the administrator. hovever, we 
believe that the county clerc may collect the fee specified by article 
3930(b), section -lB(l)(b)(i:‘, which provides for the fee for filing 
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and recording legal documents and instruments in au open probate 
docket. 

SUMMARY 

A fee may not be collected by 6 probate court 
clerk for certifying a court order or filing a 
certificate as required under section 428 of the 
Probate Code. A filing fee may be collected for 
the filing by an ahrdnistrator of his receipt from 
the state treasure!' of the escheat payment. 
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