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JOlIeS Opinion No. JM-342 
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Re: Whether a minister is 
required to file a report of 
child abuse under section 
34.07 of the Family Code 

Dear Mr. Jones: 

You have asked whether section 34.07 of the Family Code requires 
a clergyman of sn established church to report information of 
suspected child &use which is confidentially disclosed to him by a 
parishioner. This section, enacted in 1975, provides: 

(a) A person commits an offense if the person 
has cause to believe that a child's physical or 
mental health or welfare has been or may be 
further zsdversely affected by abuse or neglect and 
knowingly fails to report in accordance with 
Section y34.02 of this code. 

(b) ,An offense under this section is a Class B 
misdemeanor. (Emphasis added). 

Acts 1976, 64th Ls:g., ch. 476, 54, at 1272. 

Attorney General Opinion H-986 (1977) construed section 34.01 of 
the Family Code, ihich contains the phrase "any person having cause to 
believe," as embracing not only parents or guardians but all persons 
having the information described therein. Because sectionn4.01 and 
34.07 are within chapter 34 of the Family Code, they should be read in 
pari materia. See District Trustees v. Trustees of Freestone Countx --. 
186 S.W.2d 378 (Tex. Clv. App. - Waco 1945, no writ). This inter- 
pretation of "person" should therefore be used in applying section 
34.07. Consequently, clergymen are covered by this section. 

You also ask whether a clergyman must testify in a child abuse 
proceeding. Both article 3715a, V.T.C.S.. and section 34.04 of the 
Family Code address this subject. If there is an irreconcilable 
conflict between statutes dealing with the same subject, the most 
recent controls as the latest expression of legislative intent. See 
City of Dallas v. Brown, 475 S.W.2d 833 (Tex. Civ. App. - Dallas 1971. 
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writ ref'd n.r.e.); see: also Sutherland Statutoq Construction, --- 
Singer, V. 2A. 151.02 (4th ed. 1984). 

Prior to 1967, Texas courts did not recognize the clergyman- 
penitent privilege. See Diggers v. State, 358 S.W.2d 188 (Tex. Civ. -- 
APP. - Dallas 1962). wrj.t, ref'd n.r.e. per curiam. 360 S.W.Zd 516 
(Tex. 1962). In that?& the legislature enacted article 3715a, 
which provides: 

No ordained ~ninister, priest, rabbi or duly 
accredited Chrj.stian Science practitioner of an 
established church or religious organization shall 
he required to testify in any action, suit, or 
proceedinq, concerning any information which may 
have b~een ConfLdentially communicated to him in 
his professionaL capacity under such circumstances 
that to disclor;e the information would violate a 
sacred or moral trust, when the giving of such 
testimony is objected to by the communicant; pro- 
vided, however, that the presiding judge in any 
trial may compel such disclosure if in his opinion 
the same is ne:essary to a proper administration 
of justice. (Emphasis added). 

Almost immediately thereafter, however, the legislature required the 
testimony of clergymen i.r, child abuse proceedings. See Acts 1971, 
62nd Leg., ch. 902. 51, at 2790 (amending V.T.C.S.yt. 695c-2). 
repealed by Acts 1973, 63rd Leg., ch. 543, 553, at 1458. Section 
34.04, former article j95c-2, V.T.C.S.. of the Family Code now 
provides: 

In any proceeding regarding the abuse or 
neglect of a child or the cause of any abuse or 
neglect, evidence may not be excluded on the 
ground of privileged communication except in the 
case of communications between attorney and 
client. 

Since section 34.00 is more recent, it prevails over article 
3715a. Accordingly, a clergyman must testify in a child abuse 
oroceedina. Only commur,ications between an attorney and his client 
ire privileged under section 34.04. See Pollock Recent Amendments to 
the Texas Child Abuse Statutes: An %lvsis and Recorrmendation. 11 
St. Mary's L.J. 914, 932 II. 133 (1980). 

Although you have not referred to the Free Exercise Clauses of 
the First Amendment to the United States Constitution, it has been 
suggested that that clat.re is implicated by your question. The Free 
Exercise Clause involves both freedom to believe and freedom to act. 
See Cantwell v. Connecticut 310 U.S. 296. 303 (1940). The freedom to - --' 
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believe is absolute, but the freedom to act is conduct subject to 
regulation for the protection of society. See United States v. 
Gravaon County State Bank. 656 F.2d 1070 (5tbxr. l! 
34.07 was enacted to ensure that oersons having knc 

!Rl). Section 
Dwledge of abuse or 

neglect would report that :it:forma&on to the appropriate official. In 
our opinion, it clearly rel3ulates conduct. 

Government regulation of religious conduct is valid if it does 
not unduly burden the prac::ice of religion, if the state's interest in 
enacting the regulation is compelling, and if there are co alternative 
means available which are less intrusive uoon the practice. See 
Wisconsin v. Yoder, 406 U.S. 205 (1972); see also Sherdert v. Verr ler , ~- 
374 U.S. 398 (1963). Each of these requirements is satisfied here. 
In Prince v. Massachuset121. 34 U.S. 158 (19441, the United States 
Suureme Court said "[tlhe right to practice religion freely does not 
include liberty to expose ihe . . -. child . . ; to ill health or 
death. . . ." 321 U.S. at 166-67. See also Jehovah's Witnesses v. 
King County Hospital Unit No. I., 278 F.Supp. 468 (N.D. Wash. 1967) 
aff'd 390 U.S. 598 (196$7 To conclude that the application of 
section 34.07 to clergyml!n would violate the Free Exercise Clause 
would be to ignore this a'zimonition. We therefore conclude that to 
require a clergyman to report evidence of child abuse or neglect when 
confidentially disclosed to him by a parishioner does not violate the 
Free Exercise Clause. 

S ll El NA BY 

Article 3715a, V.T.C.S., which provides for 
clergyman-penitent privilege in judicial pro- 
ceedings, does nclt conflict with section 34.07 of 
the Family Code., a reporting statute. Section 
34.07 does not violate the Free Exercise Clause 
of the First ,imendment to the United States 
Constitution. It requires a minister of an 
established church to report evidence of child 
abuse when confidentially disclosed to him by a 
parishioner. 

Very truly your J k h, . 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

TON GREEN 
First Assistant Attorney General 
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DAVID R. RICFlARDS 
Executive Assistant Attornw General 

ROBERT GRAS 
Special Assistant Attorney IGeneral 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Tony Guillory 
Assistant Attorney General 
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