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Dear Mr, Driscoll:

You ask the following question regarding marriage licenses:

The

May the county clerk issue a marriage license
without rarental consent, or a court order, if
either applicant is under age eighteen, has been
married, und is no longer married?
following provision

sets out the

applicants for a marriage license:

Family Code §1.51.

Except with parental consent as prescribed by
Section 1.5%2 of this code or with a court order as
prescribed by Section 1.53 of this code, the
county clerk shall not issue a marriage license if
either applicant is under 18 years of age.

has not obtained e:ther parental consent or a court order.
Family Code also contains the following provision:

Family Code $4.03.
been married,”

marriage.

Except as expressly provided by statute or by
the constiltution, every person who has been
married in accordance with the law of this state,
regardless of age, has the power and capacity of
an adult, including the capacity to contract.
{Emphasis added).

the emancipating effect of marriage
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Whether a county clerk may
issue a marriage license without
parental consent if either appli-
cant I8 under 18 years of age and
has previcusaly been married

age Tequirement

By its terms section 1.51 i an absolute prohibi-
tion against issuance of a marriage license to someone under 18 who

Because section 4.03 applies to someone who "has

survives
The quest:.ion, then, is whether section 4.03 exempts someone
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who has been married from the age requirement of section 1.5l1. 1In our
opinion it does not,

Our conclusion is based on the plain language of sections 1.51
and 4.03. Section 4.03 expressly does not affect constitutional and
statutory age requirements. This 1limitation on the emancipating
effect of section 4.03 "take[s] into account the many statutes that
impose specific age requirements as & condition to performing legally
significant actions." E. L. Smith, 5 Texas Tech Law Rev. 489, 492-93
(1974), The quoted language is in reference to a statute that sets
out the capacity of a minor whose disabilities have been removed by
court order. Family Code §21.07. The language of section 31.07 is
essentially the same as the language of section 4.03:

Except for ppecific constitutional and
statutory age requirements, & minor whose dis-
abilities are removed for general purposes has the
pover and capacity of an adult, including the
capacity to contract. (Emphasis added).

Family Code §31. The predecessor to section 31.07 made emancipated
minors "for all legal purposes, of full age, except as to the right to
vote." Acts 1888, p. 61, A statute repealed in 1969 made married
women "of full age." V.T.C.S. art. 4625 (repealed). Both statutes
gave rise to questions about whether specific statutory age
requirements applied to emancipated minors and married women under the
age specified. See Attorney General Opinions 0-2918 (1940); V-77
(1947); V-849 (1949); S-20 (1953). Sections 31.07 and 1.51 eliminated
the uncertainty that gave rise to those opinions. Thus, because
section 1.51 contains a specific age requirement and not a reference
to "minors" or "infants," section 4.03 does not change the effect of
section 1,51,

A 1981 attorney general's opinion provides further support for
our conclusion. Attorney Gereral Opinion MW-354 (1981). The question
in that opinion was whether & married person under the age of 18 could
receive benefits that were "payable until the child reaches eighteen."
The opinion considered whether that language should be read to mean
that benefits were payable to "minors." 1If that were the correct
reading of the statute, benefits would not be payable to a married
person under 18 because a married person is not a minor, regardless of
age. Probate Code §3(t) (ex:ludes persons who have been married from
the definition of minor); see also Pittman v. Time Securities, 301
S.W.2d 521 (Tex., Civ. App. - San Antonic 1957, no writ) (holding that
the section 3(t) definition of "minor" 4is not restricted to the
Probate Code). Without even wmentioning section 1.51, this office
rejected that reading of the statute and determined that the age
requirement in the statute stculd be taken literally. Tn other words,
even though 18 48 now the age of majority in Texas, a statute that
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distinguishes between person: under 18 and persons 18 and older is not
to be read as a distinction between minors and persons who have
reached the age of majority. 1

Although the language of sections 1.51 and 4.03 admits of no
other conclusion, a strict [reading is somewhat dissatisfying because
of the irony that a child who has acquired certain capacities by
getting married lacks the capacity to consent to a marriage.
Therefore, we think it is important to buttress our conclusion by
examining the history of the law of 4nfsancy and the policy
consliderations behind section 4.03.

The premise underlying the common law of infancy and various
minimum age requirements is t:hat children lack the requisite faculties
to participate in certain activities and to make certain decisions.
See R,H, Tyler, Commentaries on the Law of Infancy, §1, at 33 (1882).
The intended effect of such laws is "to prevent, as far as possible,
the evils which would arise from the imbecility and inexperience to
which every man is subject on his entrance into the world." P.
Bingham, The Law of Infancy und Coverture, §1, at 1 (1849),

At common law any perscn under the age of 21 was an infant and
was legally 1incompetent for various purposes. Probably the most
significant disability of ‘Infancy, and certainly the most widely
discussed, was an infant's general incompetence to make binding
contracts., See Tyler, supra, chs. VII-VIII. Apparently the capacity
to consent to marrlage was fThought to ripen much earlier than the
capacity to consent to other contracts, however, because the minjimum
age at which a male could give binding consent to a marriage was 14,
and the minimum age for females was 12, G. W. Field, The Legal
Relations of Infants, §§1, 2, 21 (1888).

A valid marriage by irfants at common law did not operate to
relieve them of their disabliities. See Burr v. Wilson, 18 Tex. R.
368, 371-77 (1856). 1In Burr the court held that even though certain
statutes emancipated married infant men? for certain purposes, such
statutes did not extinguish the disabilities of infancy generally,

1. In this opinion we shall use the word "child" to refer to
someone under 18. We do 30 in order to avoid terms with legal
meanings such as "minor"” and to avoid the cumbersome phrase "a person
under 18."

2. The Burr court pointed out that ite decision did not apply to
married women Decause marriel women were, by statute, "of full age.,"
Burr at 377. The release of married women from the disabilities of
infancy was an emancipation in legal theory only, however, because
marriage brought a woman into a state of coverture, which was a more
digabling state than infancy. Tyler, supra, §§207, 208.
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Id. at 376. Consequently, the court held that, except to the extent
that statutes provided epecific exceptions to a married infant's
incapacity to contract, a married infant remained incom#etent to make
binding contracts. ,,

Although Burr describes a married infant's indompetence to
contract as a privilege =0 disavow contracts, Burriat 377, the
inability to comtract would ro doubt be an inconvenience to married
infants living apart from their parents. For that reason the common
law was not rigid in its treatment of infants. It permitted infants
to make valid contracte for necessaries. Tyler, supra, §56.
Liability for necessaries, however, depended on an infant's
circumstances:

The question of necessaries is governed by the
real circumstances of the infant, and not by what
his situation may sppear to be. An infant when at
home under the care of his father, and supported
by him, cannot be nsde liable for necessaries., If
he could be made 1liable, the father would be
deprived of the right of exercising his discretion
as to the manner a1nd degree of his support.

Id., §58 at 100-101. Thus, s married infant living apart from his
parents would be able to make some binding contracts. But anyone who
contracted with an infant was bound to “inquire and ascertain the real
circumstances of the infant” sand to determine whether the infant could
bind' himself in contract. Id. at 101. Thus, the uncertainty of
whether a contract was a contract for necessaries could make an

infant's legal competency 0 enter into such contracts of little
practical value.

Under current Texas stitutory law a person reaches his majority
at age 18, earlier than at commen law. V.T.C.S. art. 5923(b). The
age of consent for marriage s now also 18, considerably older than at
common law. The current law reflects a legislative judgment that
persons under 18 do not have the wisdom necessary to make decisions
about marriage, just as they do not have the wisdom to enter imto
other contracts. Nonetheless, the law permits exceptions to the rule
that persons under 18 should not wmarry. See Family Code §1.52
(provides for parental conmsen:: to marriage of underage applicant); id.
§1.53 (provides for court order to authorize marriage of underage
applicant). These provisicns allow for the fact that particular

circumstances 1in favor of marriage sometimes offset a child's
immaturity.

- As we noted earlier, the burdems of contractual incapacity
frequently outweigh the bencfits for married children. Although the
common law rule regarding contracts for necessaries relieved that
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burden somewhat, section 4.(3 eliminates the uncertainty created by
that rule and gives a person who has been married the capacity of an
adult, including the capacity to contract. Family Code §4.03.

Although section 4.03 :s a significant revision of the common
law, it is not a rejection cf the common law rule that marriage does
not end infancy for all purpcees. Under section 4.03 married children
are still subject to comstitntional and statutory provisions that set
specific age requirements.

The limited emancipation provided for in section 4.03 is an
attempt to make the best of eituations that depart from the ideal. As
we said before, because commm law incapacity was intended to benefit
children, it makes sense to end the incapacity when it is more of a
burden than a benefit to a child. That reasoning does not necessarily
apply to other minimum age requirements. For example, the minimum
voting age and the minimm ;e for holding various public positions
protect the rest of us from the "imbecility" of youth. Because the
circumgtances that lead parents or judges to authorize marriages are
not necessarily indicative of premature wisdom, the marriage of a
child does nothing to affect the considerations pertinent to the
determination of the minimum #oting age or the minimum age for holding
certain positions.

|

Similarly, the circumstances that lead parents or judges to
authorize one marriage do no necessarily indicate that an underage
applicant is better prepsarec for marriage than other members of his
age group. Indeed, consent [0 an early marriage is often forthcoming
despite an applicant's immaturity rather than because of it.

Thus, in general, the jﬁstification for removing the contractual
incapacity and some other disabilities of minority does not justify
removing the minimum age for consent to marriage. We can, nonethe-
less, imagine circumstances Iin which the second marriage of a child
would be desirable. The lawv must assume that in such circumstances
parents and judges will exercise their authority to consent to
marriage with the interests of the child in mind.
| .

At common law marriage did not rtemove the dJdisabilities of
infancy, and Texas hae mnot rejected this rule entirely. Although
under Texas law marriage removes some disabilities of dinfancy, it
expressly does not affect age requirements fixed by the comstitution
or by statute. Texas law s¢ts the age of consent to marriage at 18.
Family Code §1.51. Therefor:, clerks may not issue a marriage license
to any person under 18, wheﬁher or not that person has been married
before, unless the person aeoting the license has parental consent or
the consent of a judge. Famldy Code §§1.52, 1.53,
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SUMMARY

Clerks may not :ssue a marriage license to any
person under 18, vhether or not that person has
been married before, unless the person seeking the
license has parental comsent or the consent of a
judge. Family Code $$1.52, 1,53,

TOM GREEN

Veryjtruly your

-
JIM MATTOX
Attorney General of Texas

First Assistant Attorney General

DAVID R. RICHARDS

Executive Assistant Attorney Ceneral

ROBERT GRAY

Special Assistant Attormey Gereral

RICK GILPIN
Chairman, Opinion Committee

Prepared by Sarah Woelk
Assistant Attorney General

APFROVED:
OPINION COMMITTEE

Rick Gilpin, Chairman
Susan Garrison

Tony Guillory

Jim Moellinger
Jennifer Riggs

Nancy Sutton

Sarah Woelk

p. 1644



