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Institute may acquire land from 
the city of Harlingen under certain 
circumstances 

Dear Mr. Lowenf ie1.d;: 

You requested an opinion relating to the acquisition of land from 
the city of Harlingen by the state for use by Texas State Technical 
Institute [hereinsfter TSTI] in vocational and technical education. 

You advise US that, in 1968, the city of Rarlingen adopted 
ordinance calling Zen election of the voters to approve or disapprove 
authority of the city commission to convey all or part of approxi- 
mately 118 acres zw "determined advisable by the city commission, from 
time to time," for the restrictive purpose of establishing 
operating a vocat:lonal and technical training institute and with 
reversion of the title in the event of a breach of the restriction. 
Earllngen, Ordimlca No. 68-11 (May 16, 1968). In 1968, the voters 
approved such a c,anveyance of the land and improvements in the des- 
cribed area, which constitutes a total of 118.6 acres at the Harlingen 
Industrial Air Park (formerly the United States government's Harlingen 
Air Force Base). Also in 1968, the city of Harlingen conveyed 
approximately 22 acres to the Lover Rio Grande Valley Development 
Council for the e:3tablishment of a vocational skills training center. 
Aftar the legisla,ture created TSTI in 1969 with a board of regents 
authorized to accc!rlt, in the name of the state, the conveyance of land 
and facilities in Cameron County and Potter County, the 22 acres were 
transferred to the state for use by TSTI. See Acts 1969, 61st Leg., 
ch. 179, at 515. TSTI continuously has occusd, developed, and used 
the property as provided by chapter 135 of the Texas Education Code. 
Since the original conveyance, 'the city from time to time 
transferred to the state of Texas other tracts of land from 
original 118 acres for the continued growth and development of 
vocational and technical school operated there by TSTI. 

You ask the mllowing: 

1. 1:s the election vhich was held on the 11th 
day of June, 1968, as set forth in the Ordinance 
identified as 68-11, valid in the following 
respectr;: 
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a. Does it define the adequate considera- 
tion for the c,ity of Rarlingen to transfer the 
property to the state of Texas? 

b. Is this an offer to any legal entity, 
including the state of Texas, which, once 
accepted by the erection of buildings and the 
training of students in compliance with the 
ordinance, corstitutes an offer and acceptance 
and binding contract? 

c. Are the subsequent transfers of fee 
simple, of the title to the state of Texas of 
tracts of land within the area described in the 
Ordinance (6lkll). a ratification of the 
Ordinance? 

d. Is the Ordinance (68-11). approved by 
the voters of Rarlingen, still in full force 
and effect and binding upon the present and 
future city ctmsrlssions? 

e. Does th,e city of Rarlingen hold the 
title to the remaining property yet to be 
conveyed to.the state of Texas in tmst for and 
in behalf of the state of Texas? 

f. Does the city of Flarliugen, in order to 
rescind the Ordinance approved by the voters In 
1968, requim an election called for the 
purpose of rescinding the vote? 

Are ary future conveyances subject to 
the'provisions of article 542lc-12, V.T.C.S., 
or can the ps.rties continue to rely upon the 
previously approved Ordinance? 

2. Does Texas estate Technical Institute as an 
agency of the state of Texas have the authority of 
eminent domain :Ln the counties identified in 
chapter 135 of the Education Code wherein it 
specifies its authority to acquire title to 
property? 

3. May the city of Rarlingen donate and convey 
a tract of land to the state of Texas for use in 
building and operating a state vocational and 
technical inatitu,te? 
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4. If the cl.t:y may make a donation to the 
state of Texas. once public hearings are held 
under the provisj,an of article 54214, V.T.C.S., is 
it then binding csn. future city officials? 

These questions are so intizrtwined with issues of fact that we cannot 
properly address them here in a comprehensive manner. Rawever, we 
will attempt to offer some general guidance regarding the strictly 
legal issues involved. Th: information provided here is not intended 
to affirm the validity of any particular contract. The value of the 
benefits to the city, whether such benefits furnish adequate consider- 
ation for the transaction, and whether such benefits would be deemed 
to be not less than the fair market value of the property in question, 
are fact questions that we cannot answer. 

The city of Harlingen, as a home rule city, has all the power not 
denied to it by the constitution and statutes of the state. However, 
the charter of a home rule city and ordinances passed pursuant to its 
charter authority cannot contain provisions inconsistent with the 
Texas Constitution or nenere.1 laws of the state. Tex. Const. art. XI. 
55; V.T.C.S. art. 1165; City of Nassau Bay v. City of Webster, 600 
S.W.2d 905, 910 (Tex. I%: App. - Bouston [lst Dist.] 1980). writ 
ref'd n.r.e. per curiam, 608 S.W.2d 618 (Tex. 1980); Royer v. RitK 
531 S.W.2d 448, 450 (Tex. Civ. APP. - Beaumont 1975, writ ref'd n.r.e) 
and cases cited therein; Attorney-General Opinion M-1232 (1972). Wbei 
the legislature enacts a statute in conflict with a prior city 
ordinance, the city ordialnce is rendered ineffective except as to 
certain vested rights. See Deacon v. City of Euless, 405 S.W.Zd 59, 

",;v.'T;;* 1_'6;;;s,g++$4;~f iy;.',4y* 'I'd ,gz; 
v. City of Euless, the Ilexas Supreme Court pointed out that the 
Legislature cannot, by retmactive legislation applicable to municipal 
corporations, destroy or impair vested rights which persons have 
acquired in their relationships with the municipal corporations, but 
municipal corporations do not acquire vested rights against the state. 
405 S.W.2d at 62. 

Subsequent to the adoption of the city ordinance in 1968, the 
legislature enacted a limitation on the power of cities to sell land 
owned by a city. Article 5421c-12, V.T.C.S., originally enacted in 
1969, is a general law gcveming the conveyance of land owned by a 
political subdivision of the state, whether the land is sold or 
exchanged for other land, Article 5421c-12 presently provides, in 
pertinent part, that 

Section 1. N,J land owned by a political sub- 
division of the State of Texas may be sold or 
exchanged for oth'er land without first publishing 
in a newspaper of general circulation in the 
county where the land Is located or in an 
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adjoining county, if there is no such newspaper, a 
notice that the land is to be offered for sale or 
exchange to the g'aneral public, its description, 
its location and the procedures under which sealed 
bids to purchase the land or offers to trade for 
the land may be su'bmitted. . . . 

Sec. 2. Bid procedures and publication re- 
quirements as set forth in Section 1 of this Act 
shall not be applicable in the sale or disposal of 
real property in:erests belonging to a political 
subdivision in the following circumstances: 

(1) narrow st.rips of land, or land so shaped 
or so small as to be incapable of being used 
independently as zoned or under applicable sub- 
division or other development control ordinances, 
in which went such land may be sold to the 
abutting property owner or owners in proportion to 
their abutting cunership, such division between 
owners to be made in an equitable manner: 

(2) streets or alleys, whether owned in fee or 
used by easement,, in which event such land or 
interest may be sold to the abutting owner or 
owners in proportfon to their abutting ownership, 
such division between owners to be made in an 
equitable manner; 

(3) all types, of easements where the abutting 
property owner 0:: owners also own the underlying 
fee simple title, in which event such land or 
interest may be sold to the abutting property 
owner or owners in proportion to their abutting 
ownership, such division between owners to be made 
in an equitable nanner; 

(4) any land or interest therein which was 
originally acquked for the purpose of streets, 
rights-of-way or easements which the political 
subdivision chooses to trade or exchange as con- 
sideration for other land acquired for streets, 
rights-of-way or easements, including transactions 
which may be partly for cash and partly by trade 
or exchange; 

(5) land owned by a political subdivision 
which it desirer; to have developed by contract 
with an independent foundation; or 
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(6) any interest in land that is conveyed by a 
political subdiv,ision to a governmental entity 
having the power of eminent domain. 

. . . . 

Sec. 4. Any conveyance, sale or trade made 
under the exemptl.cms set forth in Section 2, shall 
never be for leac: than the fair market value of 
the land or inxrest being conveyed, sold, or 
traded, as detenained by an appraisal obtained by 
the political sabdivision, which shall be con- 
clusive of the fair market value thereof. 

V.T.C.S. art. 5421c-12 (set: Acts 1985, 69th Leg., ch. 367, at 2667 for 
amended 52). 

-_ 

Whether the city of Aarlingen and the state of Texas entered into 
a binding contract in 1968 - and the terms of such a contract, if any 
- involve complex questions of fact and interpretations of the city's 
charter and ordinance. We are not equipped to answer such questions 
in the opinion process. Hbwever , the ability of the state and an 
agency of the state to enxr into a contract is not unlimited. The 
Texas Constitution is sileat as to the length of the term for which a 
contract may be made by ,:he state, but the state nay not enter a 
contractual relationship that imposes on it an obligation for a period 
in excess of two years. Article VIII, section 6 of the Texas 
Constitution provides that oo appropriation nay be made for a period 
longer than two years. Axicle III, section 49 prohibits the state 
from creating debts and pr'events contracting on the basis of antici- 
pated revenues. The state nay enter into an indefinite or long-term 
binding contract involving, the expenditure of appropriated funds if 
payment is conditioned or. the availability of appropriated funds. 
See Attorney General Opinion MW-70 (1979). One session of the 
legislature cannot bind subsequent sessions or mandate the continued 
existence of TSTI or its biennial funding. The consideration for and 
duration of a contract, if any, between the city and the state would 
be limited to the period during which the legislature continues the 
operation and funding of t:re Harlingen facility of TSTI. See City of 
Big Spring V. Board of Ccurtrol, 389 S.W.2d 523 (Tex. Cx App. - 
Austin 1965), e, 404 !3.W.2d 810 (Tex. 1966) (relating to the 
validity and terns of a written contract between a city and the state 
whereby the city furnishes water to a hospital established and 
operated by the state at the city). 

The Texas courts have held that numerous statutes prescribing 
procedures and restrictions on the sale and conveyance of land by 
political subdivisions are uot applicable when the grantee is another 
governmental agency having the power of eminent domain over the 
property involved. Governing bodies with the power of eminent domain 
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do not need the cousent of en electorate to obtain property they need 
for public purposes. Political subdivisions having the power of 
eminent domain may avoid condemnation proceedings when they agree 
among themselves as to the paramount public use of land owned by ona 
of them. See Kingsvllle Independent School District v. Crenshaw, 252 
S.W.2d 102nTex. Cl". App.:- San Antonio 1943, writ ref'd) (adopting 
in full the opinion In KJ.ngsville Independent School District v. 
Crenshaw, 164 S.W.2d 49 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1942, writ ref'd 
'm; El Paso County v. Cit of El Paso, 357 S.W.2d 783 (Tex. Civ. 
APP. "+%ZiZZolton v. City of Waco, 447 - El Paso 1962, no writ . 
S.W.2d 718 (Tex. Cl". App. .- Waco 1969, writ ref'd n.r.e.); Attorney 
General Opinions H-1256 (1978); H-108 (1973); H-93 (1973). 

We conclude, however!, that TSTI does not have the power of 
eminent domain. The right of eminent domain is the inherent power of 
the sovereign to take proylarty for public use and welfare, provided 
adequate compensation is made. See Maberry v. Pedernales Electric 
Cooperative, Inc., 493 S.V.2d 268-. Civ. App. - Austin 1973, writ 
ref'd n.r.e.). An aaencv o,r oolitical subdivision of the state has 
only the power of em&t domain expressly conferred on it by the 
legislature. See Hall v. \Iilbarger County. 37 S.W.2d 1041 (Tex. Civ. 
APP. - Amarill~931), aff';i, 55 S.W.2d 797 (Tex. Come'n App. 1932). 
Section 135.02(c) of the Taras Education Code provides only that the 
board of TSTI "may accept or acquire by purchase" land and~facilities 
in three named counties. No statutory provision of which we are aware 
grants authority to the board of TSTI to acquire property by 
condemnation. 

The Sixty-ninth Leg:tslature amended section 2 of article 
5421c-12, V.T.C.S., to exempt from the bid procedures and publication 
requirements of that act "sny interest in land that is conveyed by a 
political subdivision to o governmental entity having the power of 
eminent domain." Acts 19815, 69th Leg., ch. 367, at 2668. The facts 
presented to us indicate that none of the exemptions in section 2 are 
applicable to the land in question. Section 4 of article 5421c-12 
still provides, however, that a conveyance exempt from bid procedures 
and notice requirements shall not be made for consideration that is 
less than the fair marks% value of the land or interest being 
conveyed. 

Your questions suggezat a need to comply with article 5421q, 
V.T.C.S. Section 26.001 of the Texas Parks and Wildlife Code 
(formerly V.T.C.S. art. 1;4.21q) requires notice and a hearing and 
certain findings before :Land designated or utilized as a "park, 
recreation area, scientifi: area, wildlife refuge, or historic site" 
may be disposed of by a muuicipality or other governmental entities. 
Section 26.001 does not ap?:Ly to the property about which you inquire 
since that property has not to our knowledge been designated for any 
of those purposes. See Al:t:orney General Opinions R-108 (1973); E-93 
(1973); M-788 (1971). Chapter 26 of the Parks and Wildlife Code, 
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entitled Protection of Public Parks and Recreational Lands, does not 
define the term "park," bui: we do not believe the term is intended to 
apply to the Harlingen Industrial Air Park. 

SUMMARY 

Article 5+21c-:l2, V.T.C.S., enacted after an 
ordinance of the city of Harlingen authorized the 
conveyance of 113 acres for use as a vocational 
training school and after the conveyance of 22 
acres from that tract, limits the power of cities 
to sell land owna by cities. Subsequent to its 
original conveyance, the land was transferred to 
the state for usc by Texas State Technical Insti- 
tute. Whether the city and TSTI entered a binding 
contractual relationship prior to article 5421c-12 
and, if so, the terms of the contract, involve 
fact questions aat3 interpretations of the city's 
charter and ordj,nances that this agency is not 
equipped to answzc in the opinion process. TSTI 
has not bean granted the power of eminent domain. 
The property in question is not subject to the 
requirements of section 26.001, Texas Parks and 
Wildlife Code. 

JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

ROBERT GRAY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Nancy Sutton 
Assistant Attorney General 

Very truly your I 4 1 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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