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Criminal Districtllm
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Re: Whether a public agency may
offer physical therapy services
without employing a 1licensed
therapist 1f such services are
offered by or under the super-—

vision of a licensed physician

Dear Mr. McGrath:

You have asked the following question:

To wvhat extent can a public agency offer
physical. therapy services without employing a
license« therapist, so long as such services are
offered through a 1licensed physician, through
direct treatment or by direction to his nursing
support staff to give such treatments?

The physical therapy 1licensing act contains the
definition of "phvsical therapy":

'Physical therapy' means the examination, treat-
ment, or instruction of human beings to detect,
assess, prevent, correct, and alleviate physical
disabil:ty and pain from injury, disease, dis-
orders, or physical deformities and includes the
administration and evaluation of tests and
measurenents of bodily functions and structures in
aid of diagnosis or treatment; the planning,
administration, evaluation, and modification of
treatment and instruction, including the use of
physical. measures, activities, and devices for
preventive and therapeutic purposes on the basis
of approved test findings and the provision of
consultative, educational, and advisory services
for the purpose of reducing the dincidence and
severity of physical disability and pain.
Physica.. therapy shall also include the delegation

of selective forms of treatment to supportive

personnel with assumption of the responsibilities
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for the care of the patient and continuing
direction and supervision of the supportive
personnel. The use of roentgen rays and radium
for diagnostic znd therapeutic purposes, and the
use of electricity for surgical purposes, in-
cluding cauterization, are not authorized under
the term 'physical therapy' as used herein, and a
license issued Yereunder shall not authorize the
diagnosis of diseases or the practice of medicine
as defined by lawv. (Emphasis added).

V.T.C.S. art. 4512e, §1(1).

The physical therapy licensing act sets out certain prohibitions
on the practice of physical therapy:

(a) A persor. may not practice or represent
himself as able to practice physical therapy, or
act or repregent himself as being a physical
therapist unless he is licensed under this Act,

(b) A person may not act or represent himself
as being a physical therapist assistant unless he
i1s licensed unde: this Act.

Id. §7. The act, and thos: prohibitiomns, however, do not apply to

a licensee of another state agency performing
health-care services within the scope of the
applicable licensing act, an occupational
therapist who confines his practice to occupa-
tional thevrapy, & certified corrective therapist
who confines his practice to corrective therapyv,
and 2 speech pzthologist or an audiclegist who
confines his practice to the treatment of com-
munication discrders. . . .

1d. §6(1).

The definition of "practicing medicine" in the Medical Practice
Act clearly subsumes the practice of "physical therapy.”

(8) 'Practicing medicime.' A person shall be
considered to be practicing medicine within this
Act:

(o) who shall publicly profess to be a
physician or surieon and shall diagnose, treat, or
offer to treat any disease or disorder, mental or
physical, or any physical deformity or injury by
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any system or method or to effect cures thereof;
or

(B) who shall diagnose, treat, or offer to
treat any disease or disorder, mental or physical,
or any physical deformity or injury by any system
or method and tc effect cures thereof and charge
therefor, directly or indirectly, money or other
compensation.

Vv.T.C.S. art. 4495b, §1.23(8)., Thus, a doctor whe is licensed to
practice medicine in Texas can perform all the functions of a physical
therapist within the scope of his medical license.

Also, a doctor can delegate certain medical acts to any qualified
person:

(1) a persoar licensed to practice wmnedicine
shall have the authority to delegate to any
qualified and properly trained person or persons
acting under the physician's supervision any
medical act which 2 reasonable and prudent
physician would find is within the scope of sound
medical judgment t:0 delegate 1f, in the opinicn of
the delegating physiclan, the act can be properly
and safely performed by the person to whom the
medical act 1is dalegated and the act is performed
in its customary manner, not in violation of any
other statute, and the person does not hold
himself out to the public as being authorized to
practice medicine. The delegating physician shall
remain responsible for the medical acts of the
person performing the delegated medical acts, The
board may deterrine whether or not an act con-
stitutes the priactice of medicine, not incon-
sistent with this Act, and may determine whether
any medical act may or may not be properly or
safely delegated by physicians. . . .

V.T.C.S. 4495b, §3.06(d)(1).

The physical therapy 1licensing act 1is not applicable to "a
licensee of another gtate agency performing health-care gservices
within the scope of the :pplicable Ilicensing act." V.T.C.S. art.
4512e, §6(1). Although a person acting under the supervision of a
physician would probably nof: himself be a "licensee" under the Medical
Practice Act, we think acts delegated by a licensed physician come
within the scope of the ex:teption to the physical therapy licensing
act. Obviously, the purpose of the exception for health care workers
licensed under other acts is to make clear that health care workers
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who perform acts that come within the definition of "physical therapy"
are not violating the law a3 long as thelr acts are authorized by the
licensing act applicable to them. As long as the requirements of
article 4495b, section 3.06(d)(l) are met, any person performing
medical acts under the sujpervision of a doctor is acting within the
scope of the Medical Practice Act. Therefore, a person performing
medical acts that happen to comstitute "physical therapy” would not be
subject to the physical therapy licensing act as long as such acts are
authorized by the Medical Practice Act.

Article 4495b, sectioa 3.06(d)(l), sets out a number of require-
ments that must be met in order for a doctor to delegate medical acts.
Consequently, the propriety of any specific instance of delegation
would involve fact questions that we cannot answer.

SUMMARY

A doctor may perform medical acts that come
within the defiaition of "physical therapy” in
article 4512e, section 1(1). If the requirements
of article 4495(>), section 3.06(d)(l) are met, a
person who is not a licensed physical therapist
but who is actinjy; under a doctor's supervision may
perform medical acts that come within the defini-
tion of "physical therapy" in article 451Ze,
section 1(1l).
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