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Honorable George I'ierce Opinion No. .x+463 
Chairman 
Committee on Urbar. Affairs Re: Whether an ordinance 
Texas House of Rel'resentatives city of San Antonio, which 

of the 
requires 

P. 0. Box 2910 apprentices and/or trainees in city 
Austin, Texas 7E769 projects to be enrolled in a pro- 

gram registered with the United 
States Department of Labor, is vio- 
lative of state right-to-work laws 

Dear Representatix,e Pierce: 

You ask whet'xr a'San Antonio ordinance, which requires appren- 
tices on city proiects to be enrolled in-an apprentice program regis- 
tered with the lJmi.ted States Department of Labor, violates Texas' 
"right-to-work" 1~s. See V.T.C.S. art. 5207a. Section 2 of article 
5207a. commonly known ashe "right-to-work" law, provides that "[nlo 
person shall be clenied employment on account of membership or non- 
membership in a lebor union." You state that 

tslince apprentice programs now in operation in 
Bexar Ccunty are operated by unions, and are open 
only to union members, workers seem to be pre- 
cluded from participation in these programs unless 
they become union members. 

As will be shown :Ln the discussion to follow, however, the registered 
apprentice programa required under the San Antonio ordinance are not 
limited to union Trograms. 

The ordinance in question provides, in part, as follows: 
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employment as an a-Fprentice in such an apprentice- 
ship program; wht;is not individually registered 
in the program, tit who has been certified by the 
Bureau of Appren~lceship & Training or a State 
Apprenticeship A@ncy (where appropriate) to be 
eligible for probationary employment as an appren- 
tice. The all&able ratio of apprentices to 
joutaeymen in any craft classification shall not 
be greater thar. the ratio permitted to the 
contractor/subcont.ractor as to his entire work 
force under the registered program. . . . The 
wage rate paid ay'prentices shall be not less than 
the specified ra1:e la the registered program for 
the apprentice's level of progress expressed as 
the appropriate percentage of the journeyman's 
rate contained in the applicable wage determina- 
tion decision. (Emphasis added). 

General Conditions of San Antonio Ordinance 515.a. No. 60110 (Jan. 17, 
1985). 

The underscored language in the portion of the ordinance which is 
quoted above tracks the 1anSuage in the federal regulations governing 
apprentice programs. See 29 C.P.R. 55.5(a)(4)(1) (1985). Consequently, 
an explanation of thErig:Ln, operation, and purpose of federally- 
approved apprentice prograns for public works projects will illuminate 
the reasons for the adoption of the requirement in question and must 
precede our response to your specific question. 

Registered apprentice programs are part of the federal regulatory 
scheme requiring prevailing wages and minimum working conditions on 
contracts for the construction, repair, or improvement of public 
buildings or works which receive or expect to receive federal 
financial assistance. See 29 C.F.R. 15.1 (19851, et seq.; see 
generally North Georgia xzlding and Construction Trades Councils 
Goldschmidt, 621 F.2d 697 (5th Cir. 1980). The regulations coordinate 
the administration and enftxcement of the labor standards provisions 
of numerous federal acts w!xlch authorize federal financial assistance 
for a variety of state and l.ocal projects. See S5.1. The main labor 
legislation incorporated in these acts and forming the basis for the 
regulations is the Davis-Bacon Act, 40 U.S.C. 5276a (1982). et seq. 
This act requires the payment of wages on certain public contracts 
which are at least equivalent to those which prevail in the locality 
for the same classification of work on similar projects. Sec. 
276a(a). The act protect;3 the employees of government contractors 
from substandard wages a,nd ensures that local workers are not 
precluded from work on gove,rnment projects by the importation of cheap 
labor from distant sources. Tennessee Roadbuilders Assn. v. Marshall, 
446 F.Supp. 399, 401 (MD. Yean. 1977); See United States v. Binghamton - 
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Construction Company, Inc., 347 U.S. 171 (1954); North Georgia 
Building and Construction 'Fades Council v. Goldschmidt, 621 F.2d 697 
(5th Cir. 1980). 

Approved apprentice programs involve the payment, under certain 
conditions, of wages which sre less than the prevailing wage and which 
are stated as a percentage of the prevailing journeyman wage. See 29 
C.F.R. $5.5(a)(4). The secretary of labor is charged by stat= to 
formulate and promote labor standards necessary to safeguard the 
welfare of apprentices. !k!e 29 U.S.C. 1150, 50a (1982). The idea --- 
behind apprentice prograna is that the apprentice will receive 
training in return for h:Ls work at lower than minimum prevailing 
wages. See 29 U.S.C. 521'4 (1982). The main focus of the approved 
programslimits the allowable ratio of apprentices to journeymen on 
the job site in each craft ~classification. See 29 C.F.R. 95.5(a)(4): 
In re Repp 8 Mundt, Inc. and Goedde Plumbi~k Heating Co.,. Idc:; 
U.S. Dept. of Labor Wage AEpeals Board Case No. 80-11 (1984). 

This focus serves a number of purposes. The limit on the number 
of apprentices assures that the apprentice actually receives the 
training contemplated by t1.e program, i.e., from observing and working 
under a variety of qualif:lad journeymen in the work classification. 
See id. -- The ratio also assures that the overall quality of the public 
project will not suffer bec,ause of a lack of qualified journeymen. In 
re Repp 8 Mundt, Inc., at 9 (n. 3). Moreover, because certain wax 
performed by apprentices arty be inherently dangerous, incompetence or 
inadequate supervision of one employee can endanger the health, 
safety, and lives of others. Id. Finally, the ratio limit prevents 
contractors from undercuttinathe urevailina waae reauirement bv 
hiring apprentices to do the work of‘journeym&. Ia. at'6; see also 
Building A Construction Trs,des Department, AFL-CIO, v. Donovan, 553 F. 
Supp. 352, 355 (D.D.C. 19827 (undercutting the act by hiring aelpers" 
to perform the work of journeymen is prohibited), modified (on other 
grounds) 712 F.2d 611 (D.]:.. Cir. 1983), cert. denied 464 U.S. 1069 
(1984). 

Thus, local government.al bodies must require that public works 
contractors comply with federal regulations regarding apprentice 
programs in order to rewive federal financial assistance under a 
variety of federal acts. !:t!e 29 C.F.R. 05.5(a)(4). The ordinance in --- 
question, however, applies by its terms to 100% locally-funded city 
public works construction projects. See General Conditions of San 
Antonio Ordinance No. 60110, 512, 3. - 

The San Antonio ordinance was enacted "[iln accordance with 
article 5159a.u General C:onditions of San Antonio Ordinance No. 
60110, $2. Section 1 of article 5159a provides, in part: 
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Not less than tlur general prevailing rate of per 
dieai wages for \ra#rk of a similar character in the 
locality in which the work is performed . . . shall 
be paid to all laborers, workmen and mechanics 
employed by or on behalf of the State of Texas, or 
by or on behalf of any county, city and county, 
city, town, dist:rict or other political subdivision 
of the State, enlbaged in the construction of public 
works. . . . 

Thus, the Texas Legislature has not only authorized but required the 
payment of prevailing wage83 on state and local public works projects. 

State and local prevailing wage ordinances have been upheld in s 
number of jurisdictions. See, e.g., Bernard1 v. City of Highland 
Park, 482 N.E.2d 114 (Ill. App. Ct. 1935); Roland Electrical Co. V. 
Er and City Council of ILaltimore, 124 A.2d 783 (Md. 1956); see also 
Conunission of Labor and In&tries v. Worcester Housing Authority, 393 
N.E.2d 944 (Mass. App. Ct: 1979); In re Sellers, 215 N.Y.S.2d 385 
(N.Y. App. Div. - 1961). 'The Supremacy Clause of the United States 
Constitution does not require a state or city to adopt the federal 
prevailing wage scheme on wholly locally-funded public works projects. 
See Hayen v. County of Cgle, Illinois, 
im4); cf. 

463 N.E.2d 124, 129 (Ill. 
Attorney Genecal Opinion R-911 (1976). Its adoution. 

however, x certai&y not prohibited. See, -e.g.; Ritchie P&ing; 
Inc.. V. 
1982). 

Kansas DepartmerE of Transportation, 654 P.2d 440 (Kan. 
In Ritchie Paving, the Kansas Department of Transportation 

adopted the federal wage rz.tes for a wholly state-funded project. The 
Kansas Supreme Court upheld this action against a challenge that it 
violated the state's prevailing wage statute. The court reasoned 
that, because the state prjcvailing wage statute was modeled after the 
federal act, the federal standard was not inconsistent with the 
purpose of the state act. 654 P.2d at 444-45. The court also 
indicated that the adoption of the federal standard was not an invalid 
delegation of authority be~:ause the decision to use the federal scale 
was that of the state tcsnsportation department, not the 'federal 
department of labor. 654 I'.2d at 445. 

Similar consideration3 apply to the case at hand. One of the 
primary objectives of thl! statute is to protect workers. Texas 
Highway Commission V. El. Paso Building and Construction Trades 
Council, 234 S.W.2d 857 ?rex. 1950); Cullipher v. Weatherby-Godbe 
Construction Co., Inc., 570 S.W.2d 161, 164 (Test. Civ. App. - 
Texarkana 1978, writ ref'i. n.r.e.); Southern Prison Co. v. Rennels, 
110 S.W.2d 606. 609 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1937, writ dism'd); 
Attorney General Opinion J&329 (1985). The act not only authorizes 
the compliance with federal. standards that is necessary to. the receipt 
of federal financial assistance but parallels the federal purpose on 

p. 2123 



Honorable George Pierce - Page 5 (JM-463) 

.- 

r‘ 

100% locally-funded projexts. Article 5159a was modeled on the 
Davis-Bacon Act. Attorney General Opinion JM-329. Consequently, we 
do not believe that San Ant:onio’s adoption of the federal standards 
for apprentice programs on 100% locally-funded projects is 
inconsistent with the state ,prevalling wage statute. 

Moreover, the courts in Rennels, Culllpher, and v 
Commission ind1 .cated that s city’s determination of ptnrailing wage is 
not reviewable by the cour1:s because it is a function delegated in 
article 5159a to the discretion of governing bodies. The conclusion 
that a city has broad discretion in determining prevailing wage also 
suggests that it has broad discretion in deciding the related matter 
of apprentice program. Ece Attorney General Opinion H-350 (1974). --- 
These cases, however, are based on the well-established principle that 
determinations of fact that are delegated to a govermen 
cannot be reviewed. 

tal body 
The legal meaning of prevailing wage and the 

proper scope of a city’s powers under article 5159a are arguably legal 
questions and therefore sti):Iect to review by the courts. A decision 
on the meaning of prevaili:lS wage and on the scope of a city’s power 
under article 5159a is currently pending court decision. (No. 
CV-01-86-00018). The city of Houston appealed a ruling by the 152nd 
.Dlstrict Court, on Dece&a:c 20th, 1985 (No. 85-66195), granting a 
temporary injunction against the city’s enforcement of a “weighted 
average” interpretation ol’ prevailing wage. This office has long 
followed a policy of refrrlining from issuing an opinion on a matter 
which is before the courts, Because we find that the San Antonio 
ordinance In question is consistent with article 5159a. however, we 
need not address the issue of whether the city has broader powers 
under article 5159a. 

You indicate that th#: apprentice programs now in operation in 
Buar County are operated by unions and are open only to union 
members. Consequently, you suggest that non-union workers are 
precluded frown participat%m In the -apprentice programs in violation 
of article 5207a, the stattr’s right-to-work lav. This explanation of 
the purpose and operation, of apprentice programs, however, damon- 
strates that the programs are designed to benefit all workers, not 
just union workers. 

Nowhere do the San Antonio ordinance or the federal regulations 
upon which the ordinance :Le based preclude non-union employers from 
operating an apprentice program in accordance with the standards of 
the Wired States Departmers of Labor. To decide that these programs, 
which are designrd to protect workers under the prevailing wage law. 
violate the state’s right-to-work laws would be akin to saying that 
all minimum wage and maxirlcm hour laws and minimum safety standards 
violate the law. See V.T.C.,S. art. 5159d (minimum wage); art. 5165.1 
(maximum hours); aTt8. 5173-5175 and 5179-5180 (protection of health 
and safety); art. 5181.1 (child labor); art. 5182-5182-1 (protection 
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of workmen on buildings); art. 5182a (occupational safety). The 
prevailing wage statute, article 5159a, and the right-to-work statute, 
article 5207a, are part of the same statutory scheme protecting labor 
in this state. The fact that those statutes have existed together for 
nearly 40 years is a good indication that the Texas Legislature does 
not consider them inconsistent. Consequently, we conclude that the 
ordinance in question does not violate the state's right-to-work laws. 

SUMMARY 

An ordinaace of the city of San Antonio, 
euacted pursuant to' the prevailing wage law, 
article 5159a, V.'P.C~.S., that requires apprentices 
or trainees on 100% locally-funded public works 
projects to be cmolled in au apprentice program 
which meets the federal labor specifications does 
not violate the state's right-to-work law, article 
5207a. V.T.C.S. 
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Attorney General of Texas 
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