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Opinion No. JM-486

Dear Mr. Pruitc:

You ask whether a contract for jenitorial services 1s & contract
for personal services for purposes of article 2368a.5, V.T.C.S.
Before a county nay purchase iteme under a contract that will require
an expenditure o>f wmore than 55,000, the commissioners court must
comwply with certain competitive bidding requirements. = V,.T.C.S, art.
2368a.5, $§3(a). A contract for "a personal service," however, is
exenpt from the competitive bidding requirements. Id. §4(4).

In several instances this office has determined as 2 matter of
law that a contract was or was not a contract for personal services
for purposes of county purchasing. See Attorney General Opinions
MW-344 (1981); M¥-530 (1982). The question of whether a contract for
janitorial services is a contract for personal services, however, is a
fact question that depends on the pature of a particulsr contract.
See Corbin v, Collin County Commissioners' Court, 651 S§.W.2d 55, 56
(Tex. App. - Dallas 1983, no writ). We carnot answer fact questions
in the opinion process, but we can set out guidelines for you to use
in determining 'whether the contract In question 1is & contract for
personal services,

In construing the phrase "personal services" for the purposes of
another statute, the Texas Supreme Court concluded that "services” and
"personal services" are not coextensive. Van Zandt v, Fort Worth
Press, 359 S.W.2d 893 (Tex. 1962). Someone who claims to have
rendered "personil services" must have performed the services himself.
The c¢laimant's employees, in contrast, may have rendered "services."
If the contract you ask about requires a specific person to perform
janitorial services, it is a contract for personal services. I1f the
contract merely requires a person or a corporaticn to prcvide persons
who will perform Janitorisl services, it is nct a contract for
personal services,
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SUMMARY

The question of whether a contract for jani-
torial services 1Is a contract for personsl
services for parposes of article 2368a.5,
V.T.C.S., 18 a [sact question. If a specific
person is required to perform the sexrvices, it is
a contract for personsl services. If the contract
merely requires that someone perform janitorial
servicee, it 18 not &8 contract for personal
services.
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