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Re: Whether a state agency may 
require Its employees to take 
compensatory time in lieu of 
overtime pay 

Dear Mr. Arrell: 

You ask whl?ther a conflict exists between the provisions of 
section 2f(l) of article V of the current General Appropriations Act, 
Acts 1985. 69th 'Leg., ch. 980, at 7759, and the Fair Labor Standards 
Act of 1938, 29 U.S.C. 5201 et seq. (hereinafter FLSA). You wish to 
knov whether a stste agency may allow or require an employee to take 
compensatory tine off for overtime instead of paying overtime 
compensation. 

Section 2f(l) provides, in part: 

f. OVI!F:TIME. (1) Employees Subject to FLSA. An 
employm who is subject to the overtime provisions 
of the Fair Labor Standards Act of 1938, 29 U.S.C. 
Sets. :201 et seq.. (FLSA) is entitled to 
compen~ia~tion for overtime as provided by this 
subdiv:.sion. 

An employee who Is required to work hours in 
excess of 40 hours in a workweek is entitled to 
cmpenwtion for the excess hours either by: 

(A) the agency allowing (or requiring) the 
employw to take compensatory time off during the 
same p,~y period, at the rate of 1% hours off for 
each hour of overtime; or 

(B) at the discretion of the employing agency, 
in cases In which granting compensatory time off 
is imp::actical. the employee receiving pay for the 
overtim: at the rate equal to 1% times the 
employw's regular rate of pay. (Emphasis added). 
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The PLSA was amended ,cecently to specify that a public employer 
may provide an employee with time off, at a rate of 1% hours of time 
off for each hour of overtime, in lieu of overtime pay under certain 
circumstances. See Fair :,abor Standards Amendments of 1985, Pub. L. 
99-150, §Z(a)(l)T Z,tat. (1985). These amendmer.ts took 
effect April 15. 19K 'Id .-A The985 amendments also affected the 
applicability of section 2f(l)(A) with regard to the time period 
during which time off musk: be taken. Attorney General Opinion m-475 
(1986). Opinion JM-475 atldressed how the 1985 amendments to the FLSA 
affected sectlons 2f(l) and 2f(4) of the current appropriations act. 
Section 2f(4) is a "contic,gency provision," contingent upon amendments 
to the FLSA. Section 2f'(4) allows overtime time off to be taken 
during the 12-month peric'd after the week in vhich the overrime 
accrued. Opinion m-475 concluded that state agencies may allov or 
require an employee to tak#e time off, at a rate of 1% hours for each 
hour of overtime, during xhe 12-month period following the end of the 
workweek for overtime incurred on or after April 15, 1986. 
Accordingly, your question with regard to policy and practice after 
April 15 is answered in Qll.nion m-475. 

You are also concexaed with potential liability for overtime 
policy and practice In effect prior to April 15. A state agency's 
practice of allowing or requiring an employee to take time off in lieu 
of overtime pay, pursuant to section 2f(l), prior to April 15 does not 
conflict wirh the FLSA. As it was applicable prior to April 15, 
section 2f(l) authorized a state agency to allow or require its 
employees "to take compensatory time off during the same pay period, 
at a rate of 1% hour s ofji for each hour of overtime." As indicated, 
Opinion JM-475 determine3 that, because of the legislative intent 
expressed in section 2f(4) and because of the 1985 amendments to the 
FLSA. compensatory time off for overtime incurred after April 15 need 
not be limited to the samla pay period. 

The "same pay perioi." requirement was initially included by the 
Texas Legislature only kn an effort to comply with the RSA as 
required by the United St.ates Supreme Court In Garcia v. San Antonio 
Netrogolltan Transit Authority, 105, S. Ct. 1005. U.S. 
(1985). See Opinion m-475. Court interpretations ofthe versicnE 
the FLSAX effect when Garcia was decided indicated that the act 
allowed compensatory time off in lieu of payment only if time off was 
granted during the same pay period. See Dunlop v. New Jersey, 522 
F.2d 504. 511 (3d Cir. 1975). vacated3 remanded on other grounds 
for consideration of Natj.onal League of Cities sub nom New Jersey v. 
Uaery, 427 U.S. 909 (19:;21); Attorney General Opinion H-382 (1974). 
Accordingly, the pracrice of allowing or requiring an employee to take 
compensatory time off for overtime worked in lieu of paying overtime 
compensation under certain circumstances is not inconsistent with the 
FLSA either as it existetl prior to April 15 or as amended. See also 
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Pub. L. 99-150. 12(c) (llmltation of liability of states and political 
subdivisions for actions prior to April 15. 1986). 

SUMMARY 

A state agency's practice of alloving or 
requiring an emp'loyee to take compensatory time 
off for overtime in lieu of paying overtime 
compensation under certain circumstances is nor 
inconsistent with the FLSA as it existed prior to 
April 15 or as am,ended. 

Very truly your J-h . 

JIM HATTOX 
Attorney General of Texas 

JACK RIGBTOWER 
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