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Dear Mr. Gagen: 

Article 8309-I., V.T.C.S., the Crime Victims Compensation Act, 
creates at section 14 the Victims of Crime Compensation Fund "in the 
state treasury," which is to be used by the Industrial Accident Board 
for the payment of compensation to claimants. Revenues for the fur.d 
are derived from additional court costs imposed by the act upon 
persons convicted of certain offenses. The act specifically prohibits 
the payment of general revenues to persons seeking compensation under 
the act. You ask tne following question: 

Is the Industrial Accident Board entitled to have 
the interest earned on the Compensation to Victims 
of Crime Fund deposited in the Fund? 

We answer your qc,estion in the negative; we conclude that such 
interest must be deposited in the General Revenue Fund. 

Article VIII, section 7, of the Texas Constitution provides the 
following: 

The Legislature shall not have power to borrow, or 
in any manner divert from its purpose. any special 
fund that may, or ought to, come into the Treasury; 
and shall make it penal for any person or persons 
to borrow, withhold or in any manner to divert from 
its purpose any special fund, or any part thereof. 

Article VIII, section 7, has been construed to require that 
interest on constitxionally dedicated funds may be spent only for the 
purposes for which the funds were created; a diversion of such 
interest to other purposes would violate the constitution. Lawson v. 
m, 220 S.W. 26t1, 272 (Tex. Civ. App. - Austin 1920, writ ref'd). 
Consequently, interest earned on a constitutional fund must be 
credited to that fund, UdSSS the constitution itself otherwise 
directs. Attorney General Opinions JM-323, JM-321 (1985); M-468 
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(1969). The interest on state funds dedicated by statute, however, 
may be legally severed and placed in the general fund. See Gulf -- 
Insurance Co. v. James, 18!5 S.W.Zd 966 (Tex. 1945) (article VIII, 
section 7, of the Texas Constitution applies only to special funds 
created by the constitution, not by--statute);- Attorney General 
Opinions JF-323, JM-321 (l!l85); Mw-338 (1981); see also Brazos River 
Conservation & Reclamation~District v. McGraw, 91 S.W.2d 665, 674 
(Tex. 1936) (article VIII, section 7, does not apply to general 
revenue funds). Article 2543d (since repealed and re-codified as 
section 3.042(a) of article 4393-1, V.T.C.S.) effects such a severanqe 
of interest on statutory funds as a general rule. 

Section 3.042(a) of article 4393-1, V.T.C.S., the article that 
sets forth the powers and duties of the state treasurer, provides the 
following: 

Interest received from time deposits of money in 
funds and accounts in the charae of the treasurer 
shall be allocated as follows: to each constitu- 
tional fund there: shall be credited the pro rata 
portion of the i&rest received due the fund; the 
remainder of thi interest received, with the 
excention of that nortion required bv other 
statutes to be credited on a pro rata basis to 
protested tax payments, shall be credited to the 
General Revenue Fund. The interest received shall 
be allocated on--a monthly basis. (Emphasis 
added). 

The funds about which you inquire are not constitutionally dedicated 
funds; rather, they are statutory funds. Consequently, pursuant to 
section 3.042(a), the interest on such funds would normally be 
credited to the General Rerenue Fund. However, the rule with regard 
to the disposition of intere:st earned by the deposit of trust funds is 
different. 

This office previously has determined that the provisions of what 
is now section 3.042(a) of .article 4393-1, V.T.C.S., do not apply to 
interest earned on trust funds that are not the property of the state 
and that the state treastrcer holds as trustee out of the state 
treasury. Opinions issued by this office consistently have maintained 
that interest on such trust funds becomes part of the principal and, 
consequently, part of the fund that generated the interest. See 
Attorney General Opinions :I+306, JM-300 (1985); MU-82 (1979); H-1040 
(1977); M-468 (1969). Cf. Attorney General Opinions MW-338 (1981); 
H-1187 (1978). The adopxn of such a doctrine is strongly supported 
by language set forth in section 4.003 of article 4393-1, V.T.C.S., 
setting forth exemptions to the reach of the act and providing 
at subsection (b) the following: "This chapter does not apply 
to: . . . (2) funds held in trust or escrow for the benefit of a 
person or entity other thm a state agency." The issue, then, is 
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whether the funds about which you inquire are trust funds, as opposed 
to statutory funds. We conolude that they are statutory funds. 

The opinions cited abrre indicate that in order to be charac- 
terized as trust funds, the funds in question should reflect, among 
other things, (1) that they are administered by a trustee or trustees, 
(2) that the funds neither are granted to the state in its sovereign 
capacity nor collected for t~he general operation of state government, 
and (3) that they are to bsz spent and invested for specific, limited 
purposes and for the benefit of a specific group of individuals. 
Being in the nature of a trust, such funds are entitled to retain the 
proceeds from their investment. Attorney General Opinions MW-481 
(1982); M-468 (1969). It :.E; clear from a reading of article 8309-1, 
V.T.C.S.,. that the funds atout which you inquire fail to exhibit the 
requisite trust characteristics and are thereby statutory funds whose 
earned interest must be cretllited to the General Revenue Fund. 

Section 14 of the act :)rovides the following in pertinent part: 

Sec. 14. (a) The Compensation to Victims of 
Crime Fund is created in the State Treasury to be 
used by the board-for the payment of compensation 
to claimants under this Act and other expenses in 
administering th& Act. The Compensation to 
Victims of Crime &xiliary Fund is created in the 
State Treasury tc-be used by the board only for 
the payment of '%mpensation to claimants under 
this Act. The board shall make no compensation 
payments which exceed the amount of money in the 
combined funds. 30 general revenues may be used 
for payments unde:Lthis Act. 

(b) A person s!aall pay $20 as a court cost on 
conviction of any felony, $15 as a court cost on 
conviction of a misdemeanor punishable by impri- 
sonment or by a fine of more than $200, and $3 as 
a court cost, <'II conviction of a misdemeanor 
punishable by a fine of not more than $200, other 
than a misdemeanor that regulates pedestrians and 
the parking of motor vehicles. . . . The court 
shall require a pIerson convicted of an offense 
listed under this section to pay the court cost 
whether or not the court grants the person a 
probated sentence. If a person is granted 
deferred adjudication under Article 42.12, 42.13, 
or 45.54, Code of Criminal Procedure, 1965, as 
amended, at the time the court grants deferred 
adjudication, the person shall pay as a court cost 
the amount that the person would have otherwise 
been required to 'pay under this subsection had the 
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adjudication not 'lee* deferred and had the person 
been finally conv:.cted of the offense. 

(c) Court costs under this section are 
collected in the .same manner as other fines or 
costs. 

(d) The officer collecting the costs in a 
municipal court case shall keep separate records 
of the funds collezted as costs under this section 
and shall deposft the funds in the municipal 
treasury. The officer collecting the costs in a 
justice. county, or district court case shall keep 
separate records DE the funds collected as costs 
under this sectlo:; and shall deposit the funds in 
the county treasmy:. 

Text of (e) as amended by Acts 1983, 68th Leg., 
p. 1739, ch. 335,12 

(e) On receipt, the custodian of a municipal 
or county treasur]' may deposit the funds collected 
under this secticn in interest-bearing accounts. 
The custodian sha:tl. keep records of the amount of 
funds on deposit rollected under this section and 
shall remit to the comptroller of public accounts 
before the 10th day of each month the funds 
collected under this section during the preceding 
month. The city and the county may retain five 
percent of the fuais collected under this section 
as a collection fee. The city or county may also 
retain all intererit accrued on the funds. , 

Text of (e) as amended by Acts 1983, 68th Leg., 
p. 2764, ch. 475.11 -- 

(e) The custodian of a municipal or county 
treasury shall keep records of the amount of funds 
on deposit collec,:ed under this section and shall 
remit to the comptroller of public accounts before 
the last day of each calendar quarter the funds 
collected under this section during the preceding 
quarter. The city and the county may retain 10 
percent of the furds collected under this section 
as a collection Eoe. If no funds due as costs 
under this sectien have been collected in a 
quarter, the report required for the quarter shall 
be filed in the regular manner, and the report 
must state that no funds due under this section 
were collected. 

---. 
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(f) The compt:roller of public accounts shall 
deposit the funds received by him or her under 
this section in y:he Compensation to Victims of 
Crime Fund. Funis collected are subject to audit 
by the comptrolle; and funds expended are subject 
to audit by the State Auditor. (Emphasis added). 

Unlike, for example, the funds created under articles 1066c, 
1118x, lllSy, 5221b-7. and 6243e. V.T.C.S. (which govern local sales 
and use tax, metropolitnn rapid transit authorities, regional 
transportation authoritier., unemployinent compensation, and fire 
fighters' relief and retirement, respectively), the funds created 
under the Crime Victims Cclmpensation Act do not manifest sufficient 
trust fund characteristics;. See Attorney General Opinions JM-539 
(19861,; JM-323, JM-321, JM-,306 (1985). The act does not provide that 
the funds are to be administered by a trustee or trustees or by any 
public officer "in trust"; rather, the act specifies that the fund "is 
created in the State Treasury." It is the case, of course, that the 
act does not specify that the funds are granted to the state in its 
sovereign capacity, that the act specifies rather that such funds be 
paid only as compensation to claimants under the act; but the language 
so earmarking the funds Liffers in no material way from language 
typically found in the Appropriations Act directing the expenditure of 
state funds. Further, the act does not specify that the funds be held 
for a specific or identifiable group of individuals; in this instance, 
the group entitled to claim compensation consists of an open-ended, 
indefinite class. 

We conclude that the funds created pursuant to article 8309-1, 
V.T.C.S., the Crime Victins Compensation Act, are statutory funds. 
Accordingly, we conclude that the Victims of Crime Compensation Fund 
is not entitled to be cred:.ted with interest earned by deposit of its 
funds; article 4393-1, sect,ion 3.042(a), V.T.C.S., requires that such 
interest be credited to the General Revenue Fund. 

SUMMARY 

The Victims o:i Crime Compensation Fund is not 
entitled to be credited with interest earned by 
deposit of its funds; article 4393-1, section 
3.042(a), V.T.C.S., requires that such interest be 
credited to the General Revenue Fund. 

Very d truly yours, A.-k 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney Ge:wral 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attome:{ General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
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