
December 11, 1986 

Mr. Karl.E:Bishop 
Executive Director 
Texas Board of Licensure far 

Nursing Home Administrators 
4800 N. Lamar 
Austin, Texas 78756 

Dear Mr. Bishop: 

Opinion No. JM-584 

Re: Whether the Texas Board of 
Licensure for Nursing HOl!X 

Administrators may hold meetings 
by teleconference call 

You ask whether the Texas Board ‘of Licensure for Nursing Home 
Administrators may occasionally meet and votes on cases by telecon- 
ference call. You in essence ask whether a meeting by teleconference 
call would comply with the Texas Open Meetings Act, article 6252-17, 
V.T.C.S. 

The Open Meetings Act provides in part: 

Section 1. As used in this Act: 

(a) " Meeting' means any deliberation between a 
quorum of memberr; of a governmental body at which 
any public business or public policy over which 
the governmental body has supervision or control 
is discussed or considered, or at which any formal 
action is taken. It shall not be construed that 
the intent of this definition is to prohibit the 
gathering of mem',ars of the governmental body in 
numbers of a quorum or more for social functions 
unrelated to the: public business which is con- 
ducted by the holly or for attendance of regional, 
state, or national conventions or workshops as 
long as no forma:. action is taken and there is no 
deliberation of public business which will appear 
on the agenda of the respective body. 

. . . . 

Sec. 2. (a) Bxcept as otherwise provided in 
this Act or rpecifically permitted in the 
Constitution, every regular, special, or called 
meeting or sass& of every governmental body 
shall be open t: the public; and no closed or 
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executive meeting or session of any governmental 
body for any of the purposes for which closed or 
executive meetin(Zs or sessions are hereinafter 
authorized shall'.be held unless the governmental 
body has first been convened in open meeting or 
session for which notice has been given as 
hereinafter proviiad and during which open meeting 
or session the presiding officer hai publicl; 
announced that a closed or executive meeting or 
session will be held and identified the section or 
sections under this Act authorizing the holding of 
such closed or executive session. 

. . . . 

Sec. 3A. (a'l Written notice of the date, 
.hour, place, and subject of each meeting held by a 
governmental body shall be given before the 
meeting as prescribed by this section, and any 
action taken by 3 governmental body at a meeting 
on a subject which was not stated on the agenda in 
the notice nested for such meetina is voidable. 

is made by a member of the general public or~by a 
member of the gov%mental body. Any deliberation, 
discussion, or decision with respect to the 
subject about which inquiry was made shall be 
limited to a proFosa1 to place such subject on the 
agenda for a suhs;equent meeting of such govern- 
mental body for which notice has been provided in 
compliance with this Act. 

Sec. 4. (a) Any member of a governing body 
who wilfully calls or aids in calling or 
organizing a specj_al or called meeting or session 
which is closed ‘to the public, or who wilfully 
closes or aids Ln closing a regular meeting or 
session to the lntblic, or who wilfully partici- 
pates in a regula:?, special, or called meeting or 
session which 11% closed to the public where a 
closed meeting 1;~ not permitted by the provisions 
of this Act. . . . 

(b) Any memhcr or group of members of a 
governing body who conspire to circumvent the 
provisions of thLs Act by meeting in numbers less 
than a quorum for the purpose of secret 
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deliberations in contravention of this Act shall 
be guilty of 6. misdemeanor. . . . (Emphasis 
added). 

V.T.C.S. art. 6252-17. 

The Open Meetings Act tioes not expressly address the conduct of a 
meeting by telephone conference call. You ask only about occasional 
teleconference call meetini;s by the Board of Licensure for Nursing 
Home Administrators, but cur answer cannot be so limited and will 
apply to all meetings of a:.1 governmental bodies subject to the act. 
In construinr! the Ouen Meetings Act, we are mindful that its intended 
purpose is & open'governmenial decision-making to the public. See 
Cox Enterprises, Inc. v. Board of Trustees of the Austin Independ= 
School District, 706 S.W.2d?#56 (Tex. 1986). 

The act defines a "meeting" as "any deliberation between a quorum 
of members of a government;J body" at which certain matters are dis- 
cussed or at which any formsI action is taken. V.T.C.S. art. 6252-17, 
§l(a). Deliberations by tcilephone call would fit this definition; a 
Texas court has in fact ind,icated that members of a governmental body 
would.violate the Open Meetings Act by holding secret deliberations by 
telephone. See Bitt v. Mab,;L, 687 S.W.2d 791 (Tex. App. - San Antonio 
1985, no wriq Elizondo v. 'Williams, 643 S.W.2d 765 (Tex. App. - San 
Antonio 1982, no writ) (schGo1 board members enjoined from conducting 
telephone conferences to discuss public business or .public policy). 
See also Stockton Newspapers, Inc. v. Members of the Redevelopment 
.Agency of the City of Stcce, 214 Cal. Rptr. 561 (Cal. App. 3d 
1985); Minnesota Education Association v. Bennett, 321 N.W.Zd 395 
(Minn. 1982); Board of Trurzees, Huntley Project School District No. 
24, Worden v. Board of Coul":y Commissioners of the County of Yellow- 
stone, 606 P.2d 1069 (Mont. 1980); State v. Vermont Emergency Board, 
394 A.2d 1360 (Vt. 1978:l (cases discussing whether meeting by 
telephone was permitted by open meeting laws in other states). 

The determination that deliberations by telephone could fall 
within the definition of %?etiag" does not end our inquiry. Meetings 
subject to the act must "be open to the public," and must comply with 
statutory requirements for notice and procedure. Some of the proce- 
dural provisions indicate that the legislature assumed that members of 
a governmental body would appear personally at the meeting. Section 
l(a) provides that members of a governmental body are not prohibited 
from gathering for social occasions or attendance at national conven- 
tions and workshops, gathe,rings that necessarily involve personal 
attendance. Section 3A exempts from the notice requirement of article 
6252-17, V.T.C.S., limited answers to "an inquiry made at such 
meeting . . . made by a mem',er of the general public or by a member of 
the governmental body." V.T.C.S. art. 6252-17. §3A. The public has 
no right under the act l:o speak at meetings; that is a matter 
controlled by the discreti,on of the governmental body or, in some 
cases, by a particular statute. Attorney General Opinion H-188 
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(1973); see, e.g., V.T.C.S. art. 1269k. §13a(a); Tax Code art. 26.06. 
Nonetheless, the section 3A ,procedure for handling inquiries from the 
public rests on the assumpt:Lon that board members will be able to hear 
people attending the meet1r.g. Section 3A also contemplates that the 
meeting shall be held in 6. "place" specified in the notice. These 
provisions at least suggesl: that the legislature assumed that board 
members would be physically present at meetings subject to the Open 
Meetings Act. 

The Texas Supreme Court has determined that an open meeting may 
not be convened without a qnorum present in the meeting room, and has 
stated as follows: 

The newspaper argues that the Act clearly contem- 
plates that a quorum be present at the meeting 
place, that section 2(a) requires an open meeting 
to be convened before the Board may go into 
executive session, and that there is no 'meeting' 
unless a quorum is present and physically able to 
'deliberate.' Tcr:. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 
6252-17. 981(a) and (b). 

We agree with the newspaper. By all appear- 
antes. only two members may have. been present. 
The public*is entitled to know which membeis are 
present for the cs.osed session and whether there 
is a quorum. We hold that the School Board failed 
to comply with the Act's requirements. (Emphasis 
added); 

Cox Enterprises, Inc. v. BaElrd of Trustees of the Austin Independent 
School District, 706 S.W.2d at 959. The court did not address the 
question of telephone deliocrations, but its language suggests that 
the public interest requirss board members to attend meetings in 
person. 

The legislature's silence on telephone meetings for governmental 
bodies can be contrasted with its express authorization of such 
meetings for the directors, shareholders, and committees of a corpora- 
tion. Bus. Corp. Act art. !,.lO(C). An examination of this legisla- 
tive authorization and the underlying legislative policy leads us to 
believe that telephone conference calls do not comply with the Texas 
Open Meetings Act and that the legislature would expressly authorize 
governmental bodies to meet by telephone conference if it wished them 
to have that power. 

Article 9.10 of the Texas Business Corporation Act states in 
part: 

C. Subject to the provisions required or 
permitted by th:.r; Act for notice of meetings, 

? 
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unless otherwise-restricted by the articles of 
incorporation or by-laws, shareholders, members of 
the board of directors, or members of any com- 
mittee designatei. by such board, may participate 
in and hold a meeting of such shareholders, board, 
or committee by neans of conference telephone or 
similar communications equipment by means of which 
all persons partj.cipating in the meeting can hear 
each other, and participation in a meeting 
pursuant to this Section shall constitute presence 
in person at suc'z meeting, except where a person 
participates in the meeting for the express 
purpose of objecting to the transaction of any 
business on the ground that the meeting is not 
lawfully called or convened. (Emphasis added), 

Bus. Corp. Act art. 9.10(C). The authorization for telephone meetings 
was added in 1973. Acts 1973, 63rd Leg., ch. 545 at 1486, 1511. A 
&mment to article 9.10(C) states that 

[t]he convenience of meetings by conference tele- 
phone should encourage and. permit more frequent 
and timely meetings and savings of time and 
expenses. 

Bus. Corp. Act art. 9.10(C), Comment of Bar Committee -- 1967 to 1973 
(Vernon 1980). The commentary to section 8.20(b) of the Model 
Business Corporation Act, which also authorizes meetings by telephone, 
enlarges on the reasons fcr enacting such a law. The comment notes 
that the common law concerning directors' meetings has traditionally 
required that the directors attend in .person. Model Bus. Corp. Act 
Ann. 58.20(b), Official I:omment (3d ed. 1986). The traditional 
meeting provided the opportunity for interchange that is possible when 
directors are physically pr'esent in the same room, but the authors of 
the model act concluded i:hat modem technology could provide this 
advantage even though the members of the board are physically 
dispersed. 

Article 9.10(C) of th,e Texas Business Corporation Act allows 
conference calls "unless cltherwise restricted by the articles of 
incorporation or by-laws. . . ." Bus. Corp. Act art. 9.10(C); see - 
also Model Bus. Corp. Act Ann. 88.20(b). 

The corporation itself determines whether conference calls are 
permitted. Meetings of shareholders and directors are not open to the 
public. See generally Bus. Corp. Act arts. 2.24, 2.25, 2.37 (place 
and notice of shareholders' and directors' meetings). Thus, a corpora- 
tion need not consider any public interest when it decides to conduct 
a meeting by telephone conierence. The policies supporting article 
9.10 of the Business Corporation Act accordingly do not address the 
interests of an audience. 
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In contrast, the Open 'Meetings Act is intended to further the 
public interest in access to the decision making processes of govern- 
mental bodies. See Cox Enterprises, Inc. v. Board of Trustees of the 
Austin Independ ant School '2 , s; Toyah Independent School 
District v. Pecos-Barstow I?- Ident School District, 466 S.W.2d 377 
(Tex. Civ. Ann. - San Antonio 1971, n .o writ): Acts 1967, 60th Leg., 
ch. 271, S?,'& 597 (emergency clause of Open-Meetings Act). Members 
of the public have an interest in observing the demeanor as well as 
hearing the voices of the participants in an open meeting, and we 
believe the Open Meetings Act protects that interest. In a case 
Involving participation in a meeting by telephone conference call, the 
Supreme Court of Vermont stated as follows: 

We are directed to no authority, by either 
party, dealing with the subject of attendance at 
a 'meeting' thror.gh the medium of a telephone 
conference call. However useful its role in 
formulating policy, it has serious drawbacks as 
a means of putting that policy into effect. 
Questions of identity of a claimed participant 
could easily aris;. The personal contact that is 
so often an effecTive ingredient of a meeting is 
absent. Whatever, may be the future status of 
such participatior~ if and when specifically 
authorized, we cannot countenance it now, in. 
the absence of &me clear provision for it. 
Immediately suggested is the rhetorical question 
of how public parl:i.cipation in such a meeting, the 
goal of the legislation here under consideration, 
could ever be achieved, even with the advance 
notice contemplated by the statute. Not only the 
'right-to-know' is protected by the statute, but 
also the right to 'be present, to be heard, and to 
participate. (Emphasis added). 

State v. Vermont Emergency Board, 394 A.2d 1360 (Vt. 1978). -- 

The Texas Open Meetings Act does not authorize the public to 
participate in meetings b? speaking to the persons attending the 
meeting. The other remarks of the Vermont court are relevant to the 
Texas Open Meetings Act. Mlzrtbers of the public who can only hear what 
a board member says will no': know whether the silent board members are 
paying attention. 

1. The Vermont Open Yeetings Law does not expressly authorize 
members of the public to speak out at public meetings. See Vt. Stat. 
Ann. title 1, 95311-314. The law does require the minutes of a 
meeting to identify all members of the public body present and all 
"other active participants in the meeting." Id. 6312(b)(l)(A). - 
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A meeting conducted br teleconference call among geographically 
dispersed board members is 'oat "open to the public" as required by the 
Open Meetings Act. It is :Eor the legislature to determine whether 
governmental bodies should have authority to meet on occasion by 
teleconference call. It 113 for the legislature to establish limita- 
tions on and guidance for such meetings. Until the legislature has 
granted it that power, the Texas Board of Licensure for Nursing Home 
Administrators may not meet and vote on cases by telephone conference 
call. 

SUMMARY 

In the absence #of spec.ific legislative authorisa- 
tion, a governmernal body that meets by telephone 
conference call wi:L:L not comply with the Texas Open 
Meetings Act, articl~e 6252-17, V.T.C.S. 

JACK HIGHTOWER 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 

p. 2619 


