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OF TEXAS

JIM MATTON Novembar 15, 1990
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Honorable J. Collier Adams, Jr. Opinicn No. JM-1248

Cochran County Attorney

109 West Washington Re: Validity of a bid so-

Morton, Texas 79346 licitation which does not
comply with the publishing
requirements of section
262.025(a}) of the Texas
Local Government Code
(RQ=2050)

Dear Mr. Adams:

You ask three gquestions about the county’s purchase, by
means of competitive bidding, of a motor grader. First, you
ask wvhether the solicitation of bids for the grader was
valid.

You tell us that the solicitation was published twice
in a local newspaper, on Decanber 21, 1989, and on January
4, 1990. We understand that the newspaper was not published
during the intervening Christmas week in 1989 and that the
bids were opened on January 19, 1990,

Subchaptear C¢ of Chapter 262 of the local Government
Code requires that county purchases of more than $10,000 be
nade by competitive bidding, and section 262,025(a) requires
the sclicitation of bids, as follows:

(a) A _notice of a proposed purchase must
be publighed at least once & week in a news-
papar of ganeral circulation in the county,
with the

. If there is no newspaper of
gensral circulation in the county, the notice
must be posted in a prominent place in the
courthouse for 14 days before the date of the
bid opening.

Local Gov’t Code § 262.025(a) (our smphasis).

This statute has not been previously subjected to
published legal analysis. In construing the publication
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regquirements, we are assisted by considering the subsection
as a vhole. The subsection defines two alternative methods
tor giving notice of the proposed contract, publication, and
posting. In those cases vhers there is no "newspaper of
general circulation,"l the courthouse posting altsrnative
requires posting for the 14 day period immediately preceding
the opening of the bids. An egquivalent notice is achieved
through publication where the initial publication is made
once each week for the two wesks preceding the bid opening.
Read litarally, the statute requires a publication once esach
veek from the first publication until the opening of the
bids. We believe that the 1legislature here intended ¢to
require that notice of the contract ba published in a
nevspapsr, as it would be posted in the courthouse, once a
week for at least the two consecutive weeks immediately
prior to the opening. Further, if the original publication
occurs on a more ramote date than the 15th day befors the
date of the bid opening, there will be additional weeks of
publication.2

In the circumstances you describe, the first publica-
tion of the notice occurred 29 days bafore the opening (Dec.
21, 1989). The second posting occurred on January 4, 1990,
becauss there was no paper pudblished during the Christmas
weaek. As we read the statute, thers should have bean
another publication in the week following the January 4,
1950, publication and preceding the week of the opening (on
January 11, 1990, for sxample). Thersfors, we bslieva that
the publication of notice for this bid does not technically
fulfill the statutory requirements.

You naxt ask about the validity of the restrictive
specification, "Bids on Total Cost Only,* which you indicate
is intended to ensurs a maxizsum amount to be spent on parts

1. You neither ask about nor supply information rela-
tive to the question of wvhether the newspaper is one of
general circulation; thus we do not address that issue
but assume that the newspapsr meets the requirement, Sae
Robinson v. State, 143 S.W.24 629, 633 (Tex. Civ. App. -
Dallas 1540, writ dism’d, judgm’t cor.).

2. The statute requires publication ™"at least once a
week,” unlike similar statutes that 1limit the publication
requirement to “once a week for two consecutive weeks."
See. &.9., local Gov’t Code §§ 271.055(b) (1) (public works
contracts paid out of ocertificates of obligation)’,
252.041(a) (municipal contracts). '
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and a guaranteed respurchase price for the equipment. As
noted in your brief, this office has previously approved the
use of total cost bidding specifications. Attorney General
Opinion C-788 (1966). In that opinion, this office con-
sidered, as here, a county’s specification of a guaranteed
repurchase price and maximum parts replacement cost in its
call for bids on road machinery. That opinion concluded.
that tha definition of purchasing specifications was a
matter for the commissioners court. At the time that
opinion was issued, there wers nc state statutes governing a
county’s sale of parsonal property. Thus, Attorney Gesnsral
Opinion C~788 considered the repurchase, or sale, of the
motor grader only as it ralated to the specifications for
the county’s original purchase and not as the separate sales
transaction that it really is. Subsegquent to the issuance
of C-788, the legislature statutorily limited the means by
which counties can dispose of personal property.

In 1981, the legislature adopted a statute, now
found at section 263.151, st saqg., Local Govermnment Code,
governing counties’ sales of personal property. Acts 1981,
67th leg., ch. 647. At the time that statute was enacted,
the legislaturs rascognized that counties act pursuant to
legal authorization. We quote from the bill analysis:

Counties are adninistrative arms of the
State, and as such, have no implied powvers.
The legislaturs grants such authority as it
sees fit, and this must be literally inter-
preted.

A check of the statutes revealed no re-
ferance to the sals of salvage [or] property
deemed surplus or unfit for a county’s need.
However, counties already gensrally follow
the procedures outlined below for the dis-
posal of surplus or unusable properties.

Bill Analysis, H.B. 2178-2, 67th Leg. (1981); sae also
Public Hearing on H.B. 2178-2 bhafore the House Comm. on
Intergov. Aff., 67th leg. (May 6, 1981) (tape on file with
House Technical Services).

Section 263.151(2) of the code defines “surplus
property” as follows:

(2) ‘Surplus propsrty’ means Dersonal
property that:

(A) is not salvage property or items
routinely discarded as waste:;
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(B) is not currently needed by its
owner:

(C) is not required for the owner’s
foresesable needs; and

(D)} possasses sOme ussfulness for
the purpose for which it was intended.

Local Gov’t Code § 263.151(2).

Section 263.152 of the code defines the wmethods by
uhi:hlg commissioners court may dispose of personal property
as follows:

The commissioners court of a county may:

(1) periodically sell the county’s

surplus or salvage property by competitive
bid or auction;

(2) offer the property as a trade-in for
new property of the same gensral type if the
commissioners court considers that action to
be in the best intesressts of the county; or

{3) order any of the property to be des-
troyed or otherwise disposed of as worthless
if the commissioners court undertakss to sell
that property under Subdivision (1) and is
unable to do so because no bids are made.

Local Gov’t Code § 263.152.

We do not believe that the legislature intended to
allow the guaranteed repurchase that is presented by your
questions. Such a repurchase is not a "trade-in" as that
tera is generally understood. In a trade~in, a county salls
one piece of property and simultanecusly acquires another.
In total cost, the county acguires proparty and contracts to
sell that same piece of property at scme later time. ¥While
the transfer of propsrty would be accomplished by means
of competitive bidding, the bhid was let relative to the
original purchase of the machine, and no bid vas let rela-
tive to the sale of the machine, as allowed by section
263.152 of the Local Government Code.

While chapter 262 regquires competitive bidding for
certain purchases and chapter 263 allows it as an option for
the sale of county personal property, we do not believe that
the competitive bidding requirements for the two different
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transactions can be =met through a single competitive bid.
After all, wvhen the bid wvas mada and accspted for the
county’s purchass of the machine, the county did not own the
machine and could not sell it.

Your third guestion asks whether the rantsad re~
purchass price portion of the contract is valid with respect
to section 263.151 of the local Government Code. We need
not answer that question separatsly inasmuch as we have
answvered it above. Nor do we address the issue of the
validity of the contract as a whole,

SUMNMARX

Section 262.025 of the Local Government
Code, in certain instances, requires publica-
tion of notice of a proposed purchase once
each week until the opening of bids, with the
first publication to occur no later than the
15th day before the date of the bid opening.
While a commissioners court has the authority
to determine specifications for items to be

ased or sold by the county under com-
petitive bids, they may not combine the two
transactions in a single biad.

Veryjtruly Y’t?[,
M“

JIN KATTOX
Attorney Gensral of Texas

MARY KELLER
First Assistant Attornay Genaral

LOU MCCREARY
Executive Assistant Attorney General

JUDGE ZOLLIE STEAXLEY
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Special Assistant Atterney Ganaral

RICK GILPIN
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