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Dear Dr. Franklin: 

Article 4512b,~ V.T.C.S., the Texas Chiropractic Act, 
creates the Texas Board of Chiropractic Examiners and 
governs the registration, examination, licensure, and 
practice of chiropractors. Your letter requesting an 
opinion states: 

The Texas Board of Chiropractic Examiners 
respectfully requests your opinion on the 
Board's authority to adopt a rule authorizing 
a chiropractor to use the title 'chiropractic 
physician.' 

We understand you to ask whether the board is authorized to 
promulgate a rule permitting a chiropractor to use the title 
"chiropractic physician" in addition to one of the 
designations that chiropractors are required by article 
4590e, V.T.C.S, to employ. We conclude that it does. 

Administrative agencies may promulgate rules when 
;zrss authority to do so is conferred by statute or when 

implied authority is necessary to accomplish the 
purpose of the statute. Gerst v. Oak Cliff Sav. & Loan 
Ass'n, 432 S.W.2d 702 (Tex. 1968); Gulf Land Co. v. 
Atlantic Refining C 0. I 131 S.W.Zd 73 (Tex. 1939). Hence, 
when a statute expressly authorizes an agency to regulate an 
industry or profession, it impliedly authorizes the adoption 
of regulations to accomplish that purpose. Railroad Comm'n 
V. Shell Oil Co,, 161 S.W.2d 1022 (Tex. 1942): pallas Countv 
&ail Bond Bd. v. Stein 771 S.W.Zd 577 (Tex. App. - Dallas 
1989, writ denied). Whether promulgated on the basis of 
express authority or implied authority, any rules adopted 
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must be reasonable and not in excess of any powers dele- 
gated. Ferst v. Oak Cliff Sav. 8 LQgn Ass'n, Suora; 

218 S.W.2d 

Texa 
412 S%.2d 

te Bd. of Examiners in Ovtometrv v. 
:USta(Tex. 

C aru 
1967), cert. denied 389 U.S. 5; 

(1968), the Texas Supreme Court upheld a ruie, denominated 
the Professional Responsibility Rule, adopted by the board 
that, inter al&l regulated the trade names that optome- 
trists could employ. The statute did not specifically 
confer express authority on the board to regulate in this 
area. The court construed the following statutory language 
as impliedly conferring the requisite authority: 

The Board shall have the power to make such 
rules and regulations not inconsistent with 
this law as may be necessary for the perfor- 
mance of its -duties, the regulation of the 
practice of optometry and the enforcement of 
this Act. 

Id. at 309. 

In upholding the rule, the court declared: 

We conclude that the court of civil ap- 
peals erred in its holding that the Profes- 
sional Responsibility Rule added new and 
inconsistent provisions to the Optometry Act. 
To e th r e 
rule's orovisions are in harmonv with the 
aener 1 obiectives of the act and referable 

of it to an: consistent with one or m ore s 
Spec' c he ifi oroscriotions. We believe th at t 
.Leaislature. bv investina the Board with 
broad -ma ' owers ' enforce- the 
m f thi A t and '(for1 the reoulation ent 0 's c' 

Of ODtOmetrV.’ COntemD of he D t t rat ice lated 
that S owers to 

11 aenerallv classified in co rect the ev' s r 
article 4563. or some other orovision of the 
potometrv Act. If these rule-making powers 
did not authorize the Board to regulate evils 
not encompassed in the specific wording of 
the act, they would be nothing more than 
meaningless excess. (Emphasis added.) 
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L at 313; see also Jtee . Barn 303 S.W.Zd 376 (Tex. 
1957) (holding that board vpossessed implied authority to 
adopt rule that regulated certain advertising by optome- 
trists). 

Subsection (d) of section 4 of article 4512b, V.T.C.S., 
confers broad authority on the Texas Board of Chiropractic 
Examiners to promulgate rules governing the practice of 
chiropractic: 

The Board shall adopt guidelines for edu- 
cational preparation and acceptable practices 
for all aspects of the practice of 
chiropractic. 

Under the authority of the above-cited cases, we construe 
this section to confer on your board the implied authority 
to promulgate the rule about which you ask. 

It is suggested, however, that section 3 of article 
4590e, V.T.C.S., the Healing Art Identification Act, pro- 
hibits the use by a licensee of your board of any title or 
designation not set forth specifically therein and thereby 
precludes your board from adopting the rule about which you 
inquire. Section 3 of article 4590e, V.T.C.S., provides: 

Every person licensed to practice the 
healing art heretofore or hereafter by either 
the Texas State Board of Medical Examiners, 
the State Board of Dental Examiners, the 
Texas Board of Chiropractic Examiners, the 
Texas State Board of Examiners in Optometry, 
the State Board of Chiropody Examiners and 
the State Board .of Naturopathic Examiners 
shall in the professional use of his name on 
any sign, pamphlet, stationery, letterhead, 
signature, or on any other such means of 
professional identification, written or 
printed, designate in the manner set forth in 
the Act the system of the healing art which 
he is by his license permitted to practice. 
The following are the legally required 
identifications, one of which must be used by 
practitioners of the heal&a art: 

(1) If licensed by the Texas State Board 
of Medical Examiners on the basis of the de- 
gree Doctor of Medicine: ghvsician and/or 
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surgeon, M.D.: doctor, M.D.: doctor of medi- 
cine, M.D.: 

(2) If licensed by the Texas State Board 
of Medical Examiners on the basis of the de- 
gree Doctor of Osteopathy: phvsicia and/or 
surgeon, D.O.; Osteopathic phvsici: and/or 
surgeon: doctor, D.O.; doctor of osteopathy: 
osteopath: D.O. 

(3) If licensed by the State Board of Den- 
tal Examiners: dentist: doctor, D.D.S.; 
doctor of dental surgery: D.D.S.; doctor of 
dental medicine, D.M.D. 

(4) If licensed bv the Texas Board of Chi .- 
JrODraCtiC Examiners: ChirODraCtOr. . doctor, 

' . Q,C.: doctor of ChiroDractlc. D.C2 

(5) If licensed by the Texas State Board 
of Examiners in Optometry: optometrist; 
doctor, optometrist; doctor of optometry: 
O.D. 

(6) If a practitioner of the healing art 
is licensed by the State Board of Podiatry 
Examiners, he shall use one of the following 
identifications: chiropodist: doctor, D.S.C.; 
Doctor of Surgical Chiropody: D.S.C.; podia- 
trist; doctor, D.P.M.; Doctor of Podiatric 
Medicine: D.P.M.; 

(7) If licensed by the State Board of Rat- 
uropathic Examiners: Rat r nathic Dhvslcl n 
phvsician. N.D.; doctor 0: Naturopathy; N.E.: 
doctor, N.D. 

Violation of article 4590e, V.T.C.S., is a misdemeanor, 
punishable by a fine upon conviction of the first two 
violations and a fine or license revocation upon conviction 
of a third. Id. §§ 5, 6. 

We disagree that section 3 of article 4590e, V.T.C.S., 
prohibits the use by a licensee of your board of the title 
"chiropractic physician" and thereby precludes your board 
from promulgating a rule permitting the designation. We do 
not construe article 4590e, V.T.C.S., to set forth an exclu- 
sive list of titles that those professionals regulated by 
the statute may employ. Rather, we construe the statute to 
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set forth, in effect, minimum requirements with which the 
regulated professionals must comply. In other words, we 
construe section 3 to require the use by a regulated profes- 
sional of one of the designations set forth in the section, 
but it is silent with regard to whether such a licensee may 
employ any additional designation. We construe section 3 in 
this fashion for two reasons. 

First, the language of section 3 simply will not su- 
stain a reading that the specified designations comprise an 
exclusive list. The relevant language of section 3 pro- 
vides: "The following are the legally required identifi- 
cations, one of which m st 
healing art . . . . Iqu 

be used by practitioners of the 
(Emphasis added.) There is no 

language in the act purporting to limit those designations 
that a regulated professional may use to only those set 
forth. So long as one of the specified designations is 
used, no violation of section 4590e, V.T.C.S., will occur. 

Second, we think that our construction comports with 
the evident intention of the legislature when it enacted the 
Texas Chiropractic Act and its apparent recognition that 
persons engaged in the practice of chiropractic employ de- 
signations other than those set forth in section 3 of 
article 4590e. Section 1 of article 4512b, V.T.C.S., 
provides in pertinent part: 

A person shall be regarded as practicing 
chiropractic within the meaning of this Act 
if the person: 

. . . . 

(3) holds himself out to the public as a 
chiropractor or uses the term 8chiropractor,g 
*chiropractic,' ‘p of chiropractic,* 
'D.C.,' or 
connection with his name. (Emph%s added.) 

It is clear that the legislature meant to include within the 
ambit of the act those persons who employ not only the term 
%hiropractor," but also those persons who employ "any de- 
rivative" of those specified terms. 

Moreover, we conclude that the evident purpose of the 
act would in no way be undermined if, in addition to the 
list of designations from which a licensee is required to 
choose, he is also permitted to employ the title "chiro- 
practic physician." Section 3 of article 4590e, V.T.C.S., 
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authorizes each of the professionals regulated by the act to 
employ the term "doctorI in a way that identifies the 
healing art by which he is permitted by his license to 
practice, and authorizes osteopaths and naturopaths to 
employ the term "physiciann as well. The act already 
permits a practitioner of chiropractic to employ the term 
wdoctorO1 if, in addition, he identifies that the healing art 
for which he possesses a license is that of chiropractic. 
The terms wdoctor" and "physician*' are functionally 
synonymous: thus a chiropractor's 
not be misleading.1 

employing the term would 
See., M.i,Llina v. State,a150e ",.W, 

434 (Tex. Crim. App. 1912); Walters v. Bull-a M int n nc 
Service. IX,, 291 S.W.2d 377 (Tex. Civ. App. - Dallas 1956, 
no writ): Barfield v. State, 110 P.2d 316 (Okla. Grim. APP. 
1941); mmas V. Carlton Hosierv Mills, 81 A.2d 365 (N.J. 
1951); see also V.T.C.S. art. 4567b (practice of podiatry to 
include, inter alig, a "podiatric physician"); Op. Okla. 
Att'y Gen. No. 78-173 (1978)(holding that "physicianl' in- 
cludes the term llchiropractortl for purposes of a statute 
licensing persons who practice the healing arts)! ;2 U.S.C. 
5 1395x(r) (defining l'physician'l to include, an er alia, 
"chiropractor" for purposes of federal public health and 
welfare statutes). 

We conclude that the Texas Board of Chiropractic Exam- 
iners is authorized to promulgate a rule permitting its 
licensees to employ the term @'chiropractic physician," if 
that phrase is employed in addition to,one of the terms or 
phrases that the board's licensees are required to employ by 
article 4590e, V.T.C.S. 

1. We note that our construction of article 4590e, 
V.T.C.S., in no way conflicts with Maceluch v. Wvsonq 680 
F.2d 1062 (5th Cir. 1982). In that case the co&t of 
appeals upheld the statute's requirement that an osteopath 
had to employ the designation set forth in section 3 and 
could not employ the term "M.D.l' instead. The court held, 
inter lia that permitting 
identi:ying term 

an osteopath to employ the 
"M. D. " would mislead the public into 

assuming that his degree was a degree as a "doctor of 
medicine." We are here holding that a chiropractor is 
required to employ one of the terms or phrases set forth in 
section 3, but that he is not precluded by that statute from 
employing an additional term or phrase if that term or 
phrase does not serve to mislead the public. 
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SUMMARY 

The Texas Board of Chiropractic Examiners 
is authorized to promulgate a rule permitting 
its licensees to employ the term 
%hiropractic physician," if the phrase is 
employed in addition to one of the terms or 
phrases that the board's licensees are 
required to employ by article 4590e, V.T.C.S. 

J!k 
JIM MI+TTOX 
Attorney General of Texas 

MARYKELLER 
First Assistant Attorney General 

Lou MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 
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Special Assistant Attorney General 

RENEA HICKS 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Jim Moellinger 
Assistant Attorney General 
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